Prva titula za Sassari

Lega Basket

Prva titula za Sassari

E. Škorić

Košarkaši Sassarija osvojili su naslov prvaka Italije pošto su u sedmoj utakmici finalne serije doigravanja savladali domaću Reggianu rezultatom 75:73.

Nevjerovatna je bila prva četvrtina. Sassari je uspio da ubaci samo četiri poena za 10 minuta, pa je domaćin imao veliku prednost (21:4).

Probudio se Sassari u drugoj dionici (22:11), te je na poluvremenu zaostajao samo šest poena (32:26).

Sassari je zaostatak početkom treće dionice spustio na dva poena, ali se Reggiana ponovo razigrala, došla je na plus 10 u finišu trećeg perioda, koji je završen rezultatom 55:48.

Kao i sve dosad odigrane utakmice ovih timova u finalu, i večerašnja je bila poprilično zanimljiva i dramatična. 

Sassari uspijeva da poravna na 59:59 nakon tri minute igre u četvrtoj dionici, ali onda slijedi 7:0 serija domaćih. No, prava uzbuđenja tek su nas čekala. Sassari se vraća sa dvije trojke (67:67) na četiri minute prije kraja utakmice.

Domaći tim je popustio, Sassari je 10:0 serijom stigao do dobre prednosti (71:67) u samoj završnici. Tridesetak sekundi prije kraja, rezultat je glasio - 75:73 za goste. Reggiana nije uspjela da iskoristi posljednji napad, pa je ostala bez titule.

Polonara je bio najefikasniji igrač domaćeg tima sa 17 poena, Kaukenas je dodao 13, Cinciarini 12, a Diener 10. Kod gostiju je Sanders ubacio 18 poena, Dyson 17 poena.

Ovo je za Sassari prvi naslov u povijesti kada je u pitanju Lega Basket.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.