Prvi čovjek Barcelone sasvim jasan: Nećemo Ligu prvaka vikendom!
Iako bi novi sistem takmičenja donio prednost velikim timovima, oni za sada odbijaju da igraju "zatvorenu" ligu, a posebno ne žele utakmice vikendom (Foto: EPA)

Bartomeu javno priznao

Prvi čovjek Barcelone sasvim jasan: Nećemo Ligu prvaka vikendom!

M. Šljivak

Evropska fudbalska federacija (UEFA) najavila je velike promjene u Ligi prvaka.

Od 2024. godine najavljen je posve drugačiji sistem takmičenja u kojem će i dalje nastupati 32 tima, ali bi prednost imati bogati timovi.

Prijedlog prvog čovjeka Juventusa Andree Agnellija da se format Lige prvaka promijeni podržala je Evropska asocijacija klubova.

U tom formatu u Ligi prvaka bi igrala 32 tima smještena u četiri grupe sa osam ekipa, a klubovi bi se plasirali u ovo takmičenje po rezultatima iz prošlosti, odnosno po uspjesima u prošlosti.

To bi značilo da plasman u prvenstvu ne bi značio previše. Mali timovi gotovo da ne bi imali nikakve šanse da se plasiraju u najelitnije evropsko takmičenje, a UEFA je spremna da utakmice Lige prvaka zakaže i vikendom.

Naravno, sve to prave zbog novca. Utakmice vikendom donose mnogo veću gledanost i mogle bi se zaraditi ogromne cifre od prodaje TV prava i reklama.

Međutim, dobar dio evropskih velikana ne želi da igra Ligu prvaka vikendom. Među njima je i Barcelona, čiji je prvi čovjek Josep Maria Bartomeu jasno poručio da je protiv utakmica Lige prvaka vikendom.

"Predložene su mnoge različite ideje, ali trenutno ne znamo kako će sve izgledati. Ja sam bio protiv Superlige koja je bila planirana kao takmičenje između najboljih evropskih ekipa", rekao je Bartomeu, te je zatim nastavio.

"Prijedlog utakmica Lige prvaka vikendom nećemo podržati. Španska liga je za nas veoma važna. Želimo zaštiti naše prvenstvo i ostaviti ga interesantnim", rekao je predsjednik Barcelone.

Englezi se prvi pobunili

Svih 20 klubova iz Premiershipa odlučilo da kaže "ne" ovakvim promjenama u Ligi prvaka.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

"Svi klubovi su jednoglasno donijeli odluku da je neprihvatljivo da evropske fudbalske organizacije donose odluke o kalendaru i kompetitivnosti domaćih utakmica. Radićemo skupa da zaštitimo Premier ligu", stoji u saopštenju klubova, te se dodaje:

"Fudbal je u Engleskoj važan dio kulture i svakodnevnog života. Milioni navijača dolaze na utakmice širom zemlje i rivaliteti između klubova se prenose kroz generacije. Branićemo svoj fudbal svim silama", saopšteno je od strane Asocijacije klubova.

Zaprati Barcelona, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Barcelona Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi