Prvi crnac u dresu Njemačke se prisjeća: "Prilazi mi fotograf..."
Foto: EPA

Probio je led

Prvi crnac u dresu Njemačke se prisjeća: "Prilazi mi fotograf..."

Njemačka je u fudbalu uvijek bila veselila. U posljednjem desetljeću tome je doprinio svakako i veliki broj naturalizovanih reprezentativaca.

Među prvima koji su 'probili led' bio je Gerald Asamoah koji je rođen u Gani, ali je početkom devedesetih s porodicom emigrirao u Njemačku gdje je u međuvremenu proveo cijelu svoju karijeru.

Iza sebe Asamoah ima više od 300 utakmica u Bundesligi i osvojena dva DFB Pokala, a dok je igrao za Hannover pozvan je u "A" reprezentaciju Njemačke s kojom je 2002. godine išao i na Svjetsko prvenstvo održano u Japanu i Južnoj Koreji. Upisao se tada u historiju kao prvi tamnoputi reprezentativac Elfa na Mundijalu.

"Sjedio sam na klupi kada mi je prišao fotograf i pitao me: 'Šta radiš ovdje?' Odgovorio sam mu da sam reprezentativac Njemačke, a on je dobacio: 'Ludo je nositi ovaj dres'. Ljudi nisu mogli vjerovati da jedan crnac igra za Njemačku", prisjetio se Asamoah, pa dodao:

"Pogledajte koliko danas tamnoputih igrača igra za Njemačku", kaže Asamoah i dodaje kako to mnogo znači Afrikancima koji žive u Njemačkoj.

U prošlosti je bio na rubu smrti zbog srčanih problema.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

"Mislio sam da je tada moja karijera završena. Doktor mi je rekao da moram prestati s fudbalom, moj svijet se raspadao, sve mi je bilo crno pred očima. Molio sam Boga da mi pomogne i obećao sam da ću izgraditi bolnicu samo da one koji imaju problema sa srcem."

Asamoah je i po završetku karijere ostao u fudbalu. Trenutno radi u drugom timu Schalkea.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi