Nije kompletirano ni prvo kolo, a već je poznat prvi učesnik osmine finala Eura?

Nije kompletirano ni prvo kolo, a već je poznat prvi učesnik osmine finala Eura?

Admin Čaušević

Evropsko prvenstvo je tek počelo, sistem takmičenja je takav da je dovoljna i jedna pobjeda za prolazak dalje pošto čak četiri trećeplasirane ekipe ide u osminu finala. Tako je prema navodima Bilda već poznat prvi učesnik nokaut faze.

Otkako je Euro proširen na 24 selekcije mnogo je lakše doći na završni turnir, a samim tim izboriti i nokaut fazu pošto je uvedena dodatna runda, odnosno osmina finala.

Upravo zbog novog formata prema navodima Bilda Njemačka je već u osmini finala i to nakon što je sa ubjedljivih 5:1 pobijedila Škotsku na otvaranju prvenstva uz briljantnu predstavu.

Odavno nije viđen dominantniji Elf, dok je Škotska djelovala kao da je zalutala na Euro što je na neki način posljedica proširenja turnira sa 16 na 24 selekcije pošto se obično na završnom turniru nađe nekoliko selekcija kojim tu kvalitetom i nije mjesto.

"Njemačka je sada jedan od jasnih favorita za osvajanje Evropskog prvenstva. Čudno je to da pobjeda protiv Škotske može biti dovoljna za plasman u osminu finala, čak i ako izgubimo zadnje dvije utakmice, protiv Mađarske i Švicarske", piše Bild.

"To je moguće zahvaljujući novom formatu od 24 tima. Prve četiri trećeplasirane selekcije također prolaze dalje i Njemačka će gotovo sigurno biti jedno od njih nakon pobjede od 5:1."

Oglasi

Za usporedbu, na Evropskom prvenstvu 2021. kao trećeplasirane selekcije dalje su se plasirali Portugal i Češka (oba s 4 boda i gol-razlikom +1), Švicarska (4 boda i gol-razlikom -1) i Ukrajina (3 boda i gol-razlikom -1).

Njemačka je Euro otvorila sjajno pobjedom nad Škotskom sa 5:1

Ispale su Finska (3 boda, gol-razlika -2) i Slovačka (3 boda, gol-razlika -5). Dakle za prolazak dalje mogu biti dovoljna tri boda, a zahvaljujući i visokoj pobjedi Nijemci će gotovo pa sigurno imati i pozitivnu gol -razliku.

Šta se dešava u slučaju istog broja bodova?

Svaka reprezentacija će odigrati tri utakmice u grupnoj fazi sa svakim protivnikom po jedan meč. Nakon ovih susreta dvije prvoplasirane selekcije iz svake grupe izborit će plasman u osminu finala, te četiri najbolje trećeplasirane selekcije.

U slučaju istog broja bodova najmanje dvije selekcije iz iste grupe onda se pozicije određuju prema broju bodova, zatim gol-razlici i broju postignutih golova u direktnim međusobnim duelima.

Ulaznicu za osminu finala dobivaju četiri selekcije koje završe na trećem mjestu s najviše bodova. U slučaju jednakog broja bodova razlika će se činiti prema sljedećim kriterijima: gol-razlika, postignuti golovi i pobjede u grupi.

Top Komentari

Da nije sitting footbal bosna?
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi