Koeman se vraća na stadion na kojem je dresom njemačke brisao guzicu: "Naravno da ima veze s ratom"

Vratit će se lijepe uspomene

Koeman se vraća na stadion na kojem je dresom njemačke brisao guzicu: "Naravno da ima veze s ratom"

Edmir Škorić

Evropsko prvenstvo nastavlja se danas sa nova tri (nadamo se) zanimljiva meča, a prvi je na programu u 15 sati, kada će na Volksparkstadionu u Hamburgu snage odmjeriti Poljska i Nizozemska.

Bit će to prvi meč u u grupi u kojoj se još nalaze Francuska i Austrija, koje će pak svoj duel uvodnog kola odigrati dan kasnije. U 18 sati Slovenci igraju s Dancima u MHPAreni u Stuttgartu, a za nas najzanimljiviji duel odigraće se večeras u 21h u Gelsenkirchenu gdje će Englezi odmjeriti snage sa Srbijom.

No, da se vratimo na prvi od tri navedena. Poljaci predvođeni Robertom Lewandowskim protiv sjajnih Nizozemaca, koji će biti favoriti, ali jasno je da je ovo utakmica u kojoj bi moglo svašta da se dogodi. A ovo je ujedno povratak trenutnog selektora Nizozemaca Ronald Koeman na "mjesto zločina".

Naime, 21. juna 1988. godine na stadionu Volksparken u Hamburgu Njemačka je igrala sa Nizozemskom u polufinalu Evropskog prvenstva. Bilo je to mnogo više od utakmice. Nizozenmci su slavili s 2:1, da bi kasnije osvojili turnir. Taj turnri obilježit će onaj spektakularni gol Marca van Bastena, ali i potez Ronalda Koemana.

Nijemci su u hamburškom polufinalu očekivali pobjedu nad rivalima iz Nizozemske. Čak su i poveli preko Mattaheusa, ali su u finišu "narančasti" preokrenuli preko Koemana i sjajnog Van Bastena. U drugom se polufinalu više očekivalo od Italije, koju je Sovjetski Savez glatko pomeo golovima Ukrajinaca Litovčenka i Protasova.

Oglasi

Aktuelni selektor Nizozemske je upravo u Hamburgu nakon pobjede nad Nijemcima izazvao ogromnu pažnju jer je simulirao brisanje guzice dresom njemačkog fudbalera Olafa Thona. Sigurno će se toga sjetiti danas kada ponovo zakorači na teren hamburškog stadiona.

Bilo je to više od utakmice, više od polufinala. To je bila stvar nacionalnog ponosa. Procjenjuje se da je devet miliona ljudi (60% stanovništva) izašlo na ulice kako bi proslavili pobjedu reprezentacije nad Njemačkom na prvenstvu 1988. "Naravno da to ima veze s ratom”, rekao je historičar Lou de Jong, koji napisao službenu historiju Nizozemske u Drugom svjetskom ratu.

Njemački napadač Frank Mill je rekao da bi bolje bilo da se utakmica 1988. godine odigrala izvan Njemačke jer bi "bilo lakše podnijeti".

Oglasi

“Pretpostavljam da se od danas neće toliko pričati o temi koja je, ukratko, o medijima koji to najviše puštaju u eter”, rekao je tada na tu temu ljutiti Franz Beckenbauer, bivši kapiten i selektor Njemačke. Samo dvije godine kasnije novi incident. Susreli su se ponovo ova dva tima i Rijkaard je dvaput pljunuo Völlera . Na Euru 1992. došlo je do sukoba između navijača u dva granična područja Enschedea i Kerkradea.

Sada su mediji oživili stare rane, a Ronald Koeman je u intervjuu za zvanični sajt Nizozemskog saveza izjavio: "Postojalo je, lijepo rečeno, jako rivalstvo između obje zemlje. Bild je učinio sve što je mogao da poveća napetost".

Njemačka je protiv Nizozemske upisala 17 pobjeda uz 17 remija i 12 poraza, ali jednostavno neki porazi bole i pamte se više od 100 drugih pobjeda.

Posljednji takmičarski meč ove reprezentacije odigrale su 6. septembra 2019. godine u okviru kvalifikacija za Euro 2020, a Nizozemska je sa 4:2 slavila kao gost. Pogađate na kojem stadionu? Volksparkstadionu u Hamburgu. I tada je na klupi sjedio legendarni Ronald Koeman. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi