Apsurdne scene u srcu Evrope: S 22 autobusa stigli na gostovanje, pa ostali ispred stadiona

Protest protiv policije

Apsurdne scene u srcu Evrope: S 22 autobusa stigli na gostovanje, pa ostali ispred stadiona

Edmir Škorić
Teme:

Nekoliko sati prije došlo je do nereda u centru grada, na kraju su gostujući navijači odbili da prisustvuju utakmici.

PSV je u Eindhovenu bio domaćin Zurichu u 4. kolu grupne faze Evropske lige. Nizozemski predstavnik ponovo je slavio, ali je sve to bilo u drugom planu zbog nereda koji su se dogodili u gradu neposredno prije početka meča.

Iako im je tim posljednji na tabeli u švicarskoj Superligi te bez boda u Evropskoj ligi, čak 2000 navijača Zuricha je sa 22 autobusa doputovalo u Eindhoven. No, uzalud su putovali, nisu ni bili na stadionu da gledaju utakmicu, ali su se zato "zabavili" satima ranije.

Navijači švicarskog prvaka, kako prenosi portal Blick, odustali su od ulaska na stadion u sklopu protesta. Ovdje se, međutim, nije radilo o protestu zbog kluba i loših rezultata, već o brutalnosti policije s kojom su se susreli satima prije prvog zvižduka.

[twitter]https://twitter.com/radar_artistico/status/1580631984983769090[/twitter]

Navijači Zuricha sukobili su se u centru grada s navijačima PSV-a i predstavnicima javnih službi. Između ostalih, stradale su bašte obližnjih ugostiteljskih objekata.

Nije poznato kako je došlo do nereda, no navijače iz Švicarske je "pogodilo" ponašanje lokalne policije i korištenje prekomjerne sile, pa su odlučili da dignu glas tako što su ostali ispred stadiona.

I dok je njih 2000 iz protesta stajalo ispred Philipps stadiona, na terenu su igrači švicarskog predstavnika deklasirani sa 5:0 od raspoloženog domaćina.

Potražite više informacija na temu Liga Evrope:

Gutierrez, Veerman, Sangare i El-Ghazi bili su strijelci u 5:0 pobjedi Nizozemaca koji su drugi u grupi A sa sedam bodova, dok je lider Arsenal sa devet. Obje momčadi imaju po utakmicu manje. Bodo/Glimt je uspio izvući četiri boda, ali Zurich je bez bodova i bez šansi da na proljeće igra u Evropi.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi