Pukla bruka u gradskom derbiju: Beč ovo ne pamti pola vijeka!

Austria razmontirala Rapid i ispisala historiju

Pukla bruka u gradskom derbiju: Beč ovo ne pamti pola vijeka!

Danas je odigran 328. bečki gradski derbi u kojem su se sastali Austria i Rapid koji će ući u anale ovog velikog rivalstva.

Austria je na svom terenu deklasirala najvećeg rivala sa čak 6:1, što je rezultat kakav se ne pamti u posljednjih skoro 50 godina u bečkim derbijima.

Najveća pobjeda Austrije nad Rapidom ostaje ona iz sezone 1969/70, kada je rezultat bio 6:0 i to u gostima, dok je još dva puta tokom historije ljubičasti tim pobjeđivao sa 5:0. Rekorder u derbijima je, ipak, Rapid koji je dva puta slavio sa čak devet golova razlike - jednom u sezoni 1915/16. kada je bilo 9:0, a drugi put 1942/43. kada je bilo 10:1.

Današnja utakmica je otvorena golom Schoissengeyra u 22. minuti kada je Austria povela sa 1:0, ali sedam minuta kasnije Potzmann zabija za poravnanje. U tom trenutku su rijetki mogli nagovijestiti šta će se do kraja desiti, ali se vrlo bitan momenat za dalji tok susreta dešava četiri minute kasnije kada fudbaler Rapida Ljubičić dobija direktan crveni karton.

Tu su otprilike i krenuli problemi za goste, a Austria već do odlaska na odmor uspijeva postići tri gola. Prvo je Jeggo u 35. minuti pogodio za novo vodstvo Austrije, da bi odmah u narednom napadu Monschein povisio na 3:1. Simbolično, u 41. minuti Klein pogađa za 4:1 i tada je bilo jasno da Rapidu prijeti historijski debakl.

Horor za goste se nastavio u 57. minuti kada je Barac postigao autogol, da bi u 78. minuti Tugerman postigao šesti gol za Austriju. Domaći su do kraja pokušali potući do nogu šokiranog rivala, ali se rezultat nije mijenjao.

Za Rapid je ovaj poraz dodatno težak iz razloga što bečki klub sada zaostaje šest bodova za šestoplasiranom Sturmom, koji drži posljednje mjesto koje vodi u Playoff. Do kraja prvog dijela sezone su u Tipico Bundesligi ostala još četiri kola, pa je Rapid u vrlo teškoj situaciji. Austria je peta sa 27 bodova i također je daleko od samog vrha, koji suvereno drži Salzburg.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi