Najveći nogometni kriminalac zatražio rusko državljanstvo: "Imate sreće što više ne nosim oružje"

Čekaju ga godine zatvora

Najveći nogometni kriminalac zatražio rusko državljanstvo: "Imate sreće što više ne nosim oružje"

Edmir Škorić

Poznati nogometaš i bivši te povremeni nizozemski reprezentativac Quincy Promes nalazi se u ozbiljnim problemima, a od zakona u svojoj zemlji pobjegao je u daleku Rusiju.

Promes je trenutno igrač Spartaka iz Moskve. Propustio je prvi, a najvjerovatnije će i drugi pripremni kamp u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, pa se u Rusiji individualno priprema za nastavak sezone. Iako Rusi govore da je riječ o zdravstvenim problemima, očito da postoji ozbiljniji problem, a to je da Quincy ne smije putovati u arapsku zemlju jer se boji da će biti izručen Nizozemskoj.

Promes je 25. jula 2020. godine, tada kao igrač Ajaxa, priredio zabavu u svojoj vili u blizini Utrechta. U jednom trenutku se sukobio s rođakom, kojeg je ubo u koljeno. Ime rođaka, odnosno žrtve nije obavljeno, mada se navelo u medijima da ima srednje teške rane, ali je jedan od svjedoka izjavio da je situacija mogla da bude mnogo gora da mu nije brzo ukazana prva pomoć.

Nekoliko mjeseci kasnije Promesov bratić otišao je na policiju, a u decembru je Quincey uhapšen i pušten dan kasnije. Policija je pokrenula preliminarnu istragu, a u maju 2021. slučaj je proslijedila tužilaštvu u Amsterdamu.

Prema De Telegraafu, Promes je optužen za pokušaj ubistva iz nehata zbog blizine arterije koju je pogodio. Nogometašu prijeti kazna do četiri godine zatvora.

Quincy je potom otišao u Rusiju, možda kako bi bio daleko od nizozemske pravde. Činilo se da je Quincy potpuno siguran u Rusiji, ali prošle godine su nizozemski novinari redovno objavljivali detalje sukoba i njegovog privatnog života.

Oglasi

Policija prisluškivala Promesov telefon: "Imate sreće što više ne nosim oružje"

Radio postaja NOS je još 2021. izvijestila da je iste večeri došla do snimke Promesovih telefonskih razgovora koje je prisluškivala nizozemska policija.

Kao igrač Ajaxa ubo rođaka, kasnije pobjegao u Rusiju

Ubrzo nakon incidenta, muškarac s Quincyjevim glasom nazvao je rođake koji su bili prisutni na istoj zabavi. Također, postoje snimci razgovora sa majkom rođaka kojeg je ubo. U jednom trenutku nazvao je svog oca i rekao mu: "Vjeran sam svojoj teti, ubit ću svakoga ko je dotakne. Postoje rođaci za koje sam spreman ubiti. Imaš sreće što više ne nosim vatreno oružje, inače bi sve ovo gore završilo".

U jesen 2020. dvojica Promesovih prijatelja došla su do žrtve (podsjećamo, ovo je Quincyjev rođak) kući i ponudili 20.000 dolara. Uvjet je povlačenje prijave. Jedan od tih prijatelja već je u zatvoru. Dobio je četiri godine u slučaju kokaina u Belgiji.

Zanimljivo, Quincey nikada nije priznao krivnju. Evo kako je govorio o situaciji s rođakom nakon prelaska u Spartak: “Nemam šta skrivati. Ovo je neugodna priča za sve, ali moramo gledati u budućnost na koju još možemo utjecati, a što se dogodilo, već se dogodilo".

Oglasi

Tužilaštvo u Amsterdamu nije potvrdilo (ali nije ni opovrglo) autentičnost snimke i njenu prisutnost u materijalima kaznenog predmeta. Ali advokat žrtve Yehudi Moshkovich to je potvrdio. Dan nakon objave NOS-a objavio je da je na njegov zahtjev slučaj prekvalificiran u pokušaj ubistvaq (a to je do 6 godina zatvora). Pooštravanje optužbi potvrdila je press služba tužilaštva u Amsterdamu. Važna je nijansa da zbog zahtjeva zakona ime optuženika nije navedeno u saopštenju za javnost, međutim okolnosti slučaja i dob potpuno se podudaraju sa slučajem Quincy.

“Promes je, a da to nije znao, priznao pokušaj ubistva", radovao se advokat u intervjuu za TV programa Nieuwsuur. Pričao je o tome ocu, majci i teti. Moj klijent je zadovoljan ovom [novom kvalifikacijom]. Sada će se slučaj brže rješavati. Mislim da su šanse za osuđujuću presudu velike".

I zašto je Promesov telefon uopšte prisluškivan? Poznato je da je to učinio TCI, nizozemska policijska uprava specijalizirana za teške zločine.

"TCI se ne bavi malim stvarima kao što je ubadanje", objasnio je za Nieuwsuur profesor prava kaznenog postupka Sven Brinkloff. “Promes je na neki način povezan s organiziranim kriminalom. Najvjerojatnije je riječ o trgovini oružjem ili drogom.”

Veliki nizozemski medij De Telegraaf piše da je Promes bio upleten u trgovinu drogom - pretpostavlja se da je uložio u četiri tone kokaina.

Oglasi

Izvor blizak istrazi rekao je da su Promes i njegova porodica uložili u pošiljku kokaina tešku 4 tone. Belgijska policija presrela je teret u Antwerpenu u aprilu 2020. Od tada je nekoliko osoba uhapšeno u ovom slučaju. Ulična cijena ovih konzumenata je 120 miliona eura (ali još nije jasno je li Quincey uložio u cijelu isporuku ili postoje drugi investitori).

Štoviše, izvori NOS-a u amsterdamskom tužilaštvu rekli su da bi Promes mogao biti umiješan u krijumčarenje sintetičkih droga u Australiju.

Prema novinama AD, Quincyjev investicijski projekt nije uvijek funkcionisao glatko - primjerice, jedna od pošiljki od 400 kilograma ukradena je u julu 2019. Za to je Quincy platio Surinamcu Peteu Wortelu (krijumčaru) 250.000 dolara. Sada je Wortel pod istragom, a njegov advokat negira bilo kakvu vezu između klijenta i Promesa.

Važan ugao slučaja je stav Ajaxa. U Nizozemskoj se pretpostavljalo da je klub znao za moguće veze Promesa s organiziranim kriminalom.

Konkretno, o tome su pisale dnevne nizozemske novine Het Parool. Tokom sezone 2019/20, pa čak i prije uboda, policija se dva puta sastala s izvršnim direktorom Ajaxa Edwinom van der Sarom.

Oglasi

Na prvom susretu upozoren je da je Quincy u lošem društvu - viđen je sa sestričnom gangsta repera Đage Djage (pravo ime - Jason L). Muzičar je 2018. godine osuđen na 14 godina zatvora za organiziranje ubistva. Het Parool objavio je tekst o vrlo bliskoj povezanosti nizozemskih repera s organiziranim kriminalom - u okruženju istog Jasona L. ima mnogo ljudi koji su optuženi za ubistva, trgovinu drogom, pranje novca.

Bivši reprezentativac Nizozemske više ne smije napuštati Rusiju, morao je preskočiti pripreme sa Spartakom

"Gdje god je u pitanju veliki novac, na primjer u profesionalnom nogometu, pojavljuju se kriminalci", rekao je bivši detektiv Arno van Leeuwen u intervjuu za Nieuwsuur.

"Nogometaši često dolaze iz nerazvijenih krajeva. Vidimo da ovi igrači imaju mnogo kontakata s prijateljima iz prošlosti koji su zalutali".

"Kriminalci igračima prodaju skupe satove za gotovinu, sjede na zabavama za istim VIP stolovima. Neko je pustio bandite u bazu, u blagovaonici su se održavali turniri u pokeru. Postojao je slučaj kada je banda motorista koristila konferencijsku dvoranu nizozemskog kluba kao mjesto okupljanja."

Quincy ne skriva svoje prijateljstvo s kontroverznim gansta reperom - čak su snimili i zajedničku pjesmu dok je igao za Ajax.

Oglasi

Na drugom sastanku s Van der Sarom policija je rekla da je i sam Promes osumnjičen za trgovinu drogom. Najvjerovatnije je u to vrijeme počelo prisluškivanje njegovog telefona. Unatoč tome, Van der Sar je javno stao u odbranu Quinceyja.

"On kaže da nije ništa učinio”, tvrdio je Edwin 2020. "Vjerujem mu. U Nizozemskoj ste nevini dok se ne dokaže suprotno. Podržavamo ga. Ako je nevin, onda je naš igrač".

I za kraj, novinari Het Paroola sugerišu da je Ajax olako pustio Quincyja u Moskvu upravo zbog povezanosti s kriminalcima. Spartak je transfer platio 8,5 miliona eura. Izvršni direktor crveno-bijelih Evgenij Meležikov tvrdi da se isplate vrše svakih šest mjeseci, a ako Promes iznenada ne ispuni svoje obveze iz ugovora, onda će ugovor između Spartaka i Ajaxa biti raskinut.

Zašto Promes nije odmah uhapšen? Vjerovatno zbog utakmica Ajaxa u Ligi prvaka

Amsterdamska policija uhapsila je Quincjya 13. decembra ujutro, ali ga je pustila 15. decembra. Glasnogovornik policije Yelmer Gerds objasnio je da prikupljaju potrebne dokaze. Ali možda je razlog drugačiji.

TV program Nieuwsuur dobio je interni medijski dopis iz ureda tužilaštva u Amsterdamu - ima nešto zanimljivo u njemu. Među prazninama za moguća pitanja o Promesu je i ovo: kada je donesena odluka o pritvaranju Quincyja, jesu li u obzir uzete utakmice Lige prvaka? Odgovor: “Da, to je uzeto u obzir. Kao i prirodu kaznenog djela i vrijeme koje je proteklo između prekršaja i podnošenja prijave".

U mjesecu dok su se prikupljali dokazi, Quincy je igrao protiv Midtjyllanda (80 minuta), Liverpoola (na klupi) i Atalante (45 minuta). Utakmica s Atalantom odigrana je u srijedu, a u nedjelju je Promes uhapšen.

“Kazneni zločini su važni, protiv njih se treba boriti svom snagom”, ogorčen je u intervjuu za Nieuwsuur profesor kaznenoprocesnog prava Sven Bierhoff. "Zašto je nogomet tako važan faktor u kaznenom postupku?"

Možda razlog nije u nogometu, nego u imidžu. Da je igrač sudionika Lige prvaka priveden prije utakmice, digla bi se puno veća buka u medijima. A nakon grupne faze mnogi mediji izvan Nizozemske izgubili su interes za Promesa.

Potražite više informacija na temu Eredivisie:

Dana 8. juna 2022. građanski sud u Amsterdamu proglasio je Promesa krivim i naredio mu da plati novčanu odštetu svom bratiću (iznos još nije utvrđen).

Presudu u kaznenom predmetu saznat ćemo 3. marta. Promes je ignorisao sva pretkrivična ročišta, a početkom decembra, prema novinaru Ivanu Karpovu, zatražio je rusko državljanstvo.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi