"Bičakčiću sam dužnik, a Džeki se nema šta zamjeriti"

Andrej Kramarić govorio za SportSport.ba

"Bičakčiću sam dužnik, a Džeki se nema šta zamjeriti"

Nevjerovatno zvuči podatak da je golgeterski post Andreja Kramarića (24) trajao nešto više od pet i pol mjeseci.

Ovaj hrvatski reprezentativac je prije transfera u Hoffenheim posljednji put protivničku mrežu zatresao 25. augusta u Liga kupu protiv Buryja, a nakon što je osjetio da je vrijeme za "spašavanje" karijere odlučio je prihvatiti ponudu pretposljednje momčadi na tabeli i po prvi put zaigrati u Bundesligi.

Odluku nije bilo jednostavno donijeti. Nadao se Andrej Kramarić da će dobiti šansu u furioznom Leicester Cityju, a priču o svom jednogodišnjem boravku na King Poweru je podijelio u razgovoru za SportSport.ba. 

"Pa, moram priznati da je nije lako donijeti odluku da promijeniš klub. Mislio sam da zaslužujem šansu za Leicester Cityju, želio sam biti dio cijele priče, ali na kraju nisam dočekao ono što sam očekivao. Sve me to natjeralo na razmišljanje da promijenim sredinu u zimskom prijelaznom roku jer se približava Evropsko prvenstvo u Francuskoj i samim tim sam i ja bio željan igre na neki način", počeo je Andrej Kramarić svoju priču i potom nastavio:

"Leicester City se niotkuda pojavio i sad je jedan od onih klubova koji vode glavnu riječ u prvenstvu. Nisam u početku ni slutio da ćemo biti najozbiljniji kandidati za titulu. Pričali smo o tih nekih 40 bodova i opstanku, da bi kasnije na temelju nekih utakmica shvatio da je tim izuzetno kvalitetan i da opstanak neće doći u pitanje. Pokazalo se da Leicester City vrijedi puno više."

Zamjerate li Leicesteru što niste imali očekivanu minutažu?

"Splet okolnosti je bio takav da sam uglavnom bio sa strane. Mislim da sam ponašanjem i zalaganjem an treninzima zaslužio šansu kod trenera Claudija Ranijerija, ali šta je, tu je. Nisam se pokajao što sam nakon uspješne epizode u Rijeci prešao u Leicester i danas mi je drago što sam tako postupio. To je bio moj prvi i najbitniji transfer."

Sigurno vam je bilo teško 'grijati klupu' u Leicesteru?

"Itekako, teško mi je bilo zaista. Kada gledaš momčad koja bilježi odlične partije, ima rezultate, onda ti ne preostaje ništa drugo osim da strpljivo čekaš svoju šansu."

Samopouzdanje je znatno veće nakon što ste u četvrtoj utakmici za Hoffenheim postigli gol Werderu?

"Poraslo je samopouzdanje, naravno, osjećam se ljepše dosta. Nadam se da će mi se sad otvoriti, iako mi je slavlje poremetio prvi crveni karton u karijeri, zbog kojeg ću morati pauzirati. Sada je najbitnije da dajem sve od sebe za Hoffenheim i o budućnosti ni ne razmišljam. Nije lako doći po prvi put u Bundesligu i samo tako početi odmah zabijati. Strpljiv sam." 

Koliko vam je olakšavajuće što je u klubu i Ermin Bičakčić?

"Puno mi je olakšao vaš reprezentativac Ermin Bičakčić. Dugujem mu stvarno jednu veliku zahvalu i dobro je što s njim ovdje mogu razgovarati na 'našem jeziku'. Dosta vremena provodimo zajedno u kampu Hoffenheima, družimo se, ali van terena i ne toliko. Zašto? Trenutno je sa mnom u Njemačkoj  djevojka i odmah je manje i vremena."

Vjerujete li da će Hoffenheim izboriti opstanak?

"Biće teško kao što je bilo i Leicesteru u početku. Trebamo dohvatiti još tih nekoliko bodova koliko nam bježe konkrurenti, ali uglavnom optimistični smo i nadamo se dobrom ishodu. Novi trener ima dobre ideje i nastojat ćemo da ih sprovedemo u djelo. Bilo bi dobro da nas malo pomazi i sreća."

Prepoznaju li vas navijači Hoffenheima na ulici?

"Haha, ne baš. Nije euforija kao kada sam potpisao za Leicester."

Poznato je da ste u vrlo dobrim odnosima sa Edinom Džekom. Jeste li možda iznenađeni njegovom ovosezonskom formom?

"On je novi u Romi i nije mu jednostavno. Da je fenomenalan fudbaler Džeko je još davno pokazao, ali ja vrlo dobro znam kakav je život nas napadača. Njemu se nema šta zamjeriti i odličan je kao igrač i kao osoba."

Dolazak u Hoffenheim mogao bi vam osigurao mjesto na Evropskom prvenstvu u Francuskoj.

"Nadam se da ću imati uspješnu epizodu u Njemačkoj. Čast je igrati za reprezentaciju svoje zemlje i naravno da želim ići na Evropsko prvenstvo, ali svjestan sam da se moram potruditi. Moram priznati da mi je žao što se BiH nije plasirala na Evropsko prvenstvo, ali to je fudbal. Očito vam je nedostajalo nešto u baražu sa Republikom Irskom. Šteta je što se nećemo susresti kao u Brazilu", istakao je Andrej Kramarić na kraju razgovora za SportSport.ba. 

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

Andrej Kramarić je dosad najveći trenutak svoje karijere doživio potpisom za Leicester. Bez obzira kako će se ona rasplesti, ovaj transfer i obeštećenje svojevrsna su potvrda kakvog se talenta Dinamo u prošlosti olako riješio. 

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi