"Kosovo prvu utakmicu igra protiv BiH, Hrvatske ili Turske"

Predsjednik FS Kosova, Fadil Vokrri:

"Kosovo prvu utakmicu igra protiv BiH, Hrvatske ili Turske"

Predsjednik Fudbalskog saveza Kosova, Fadil Vokrri je izjavio da nogometna reprezentacija Kosova svoju prvu prijateljsku utakmicu želi igrati sa Bosnom i Hercegovinom, Hrvatskom ili Turskom. Međutim, nije mogao tačno reći kada će seniorska reprezentacija Kosova moći početi igrati prijateljske susrete.

"Nadamo se što prije. Novim političkim sporazumom Kosova i Srbije stvorili su se uvjeti da se ubrza i ovaj proces. Nadam se da će FIFA i UEFA napokon reagovati te da će našoj seniorskoj reprezentaciji, ali i klubovima dati odobrenje za igranje međunarodnih susreta. Za početak bili bismo zadovoljni i s prijateljskim utakmicama', rekao je Vokrri te je istakao kako Fudbalski savez Kosova ima jasnu viziju za budućnost.

 

"Insistiramo i nastavit ćemo insistirati na što skorijem priznanju i punopravnom članstvu FSK u FIFA-u i UEFA-u. To ide jako teško, posebno sa UEFA-om. Najveći problem su nam Rusija, Cipar i Grčka, čiji predstavnici u Izvršnom odboru UEFA-e i dalje blokiraju bilo koje rješenje, pa i privremeno. Njihove zemlje, kao i Španjolska, još nisu priznale Kosovo kao državu, a put ka punopravnom članstvu u FIFA-i i UEFA-i otežava nam činjenica da naša država još nije članica Ujedinjenih naroda. Dakle, naš prioritet je priznanje FIFA-e i UEFA-e. Ipak, ponovit ću, kao uvertira tome bilo bi dobro da nam dozvole da, osim mlađih selekcija, A reprezentacija Kosova i klubovi igraju međunarodne prijateljske utakmice', rekao je Vokrri.

 

Nekadašnji napadač Prištine, Partizana i Fenerbahčea vjeruje kako fudbal može pomiriti ljude sa Kosova i Srbije.

 

"Moguća je i utakmica Kosovo - Srbija. Zašto ne? Uvjeren sam da bi fudbal mogao dati snažan doprinos smirivanju strasti i normalizaciji odnosa na ovim prostorima", naglasio je Vokrri za agenciju Anadolija.

 

Osvrnuo se Vokrri i na kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

 

"BiH je u izvrsnoj priči i nadamo se da će se kvalificirati na Mundijal, baš kao i Hrvatska. BiH i Hrvatska su dvije izvanredne ekipe i bila bi prava šteta da smotra najboljih na svijetu prođe bez ove dvije reprezentacije. Ne, to se neće dogoditi. BiH i Hrvatska imaju predobre igrače da bi propustili priliku da igraju u Brazilu sljedeće godine. Mi na Kosovu držimo palčeve i Crnoj Gori, mada je ona u nezavidnom položaju jer je u grupi s Engleskom. Nogometaši izbornika Branka Brnovića igraju dobro i nije isključeno da naprave iznenađenje, ako ništa onda kroz dodatne kvalifikacije", zaključio je bivši nogometni as i sadanašnji predsjednik Nogometnog  saveza Kosova.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.