"U BiH sam šutio i radio, danas živim svoj san"

Jasmin Mešanović za SportSport.ba

"U BiH sam šutio i radio, danas živim svoj san"

Ni najveći optimisti nisu mogli očekivati da će Jasmin Mešanović, igrač koji je donedavno igrao po blatnjavim premijerligaškim terenima, u rasponu od svega nekoliko mjeseci osjetiti slast igranja u Ligi prvaka. 

Igranje u elitnom klupskom takmičenju Mešanović je "kupio" dobrim igrama u Zrinjskom, odakle se lansirao prema Sloveniji, a kada je i u Mariboru nastavio da pokazuje svoje nogometno znanje, ukazala mu se šansa koja se vjerovatno ukaže jednom ili dvaput u životu. Zaigrao je na slavnom Anfieldu, čuo zvuk popularne himne Lige prvaka i sve te godine mukotrpnog rada mogle su stati u nekoliko uvodnih minuta spomenute utakmice protiv Liverpoola.

U Mariboru ste već četiri mjeseca. Kako Vam se čini sve? 

"O Mariboru sam i ranije čuo samo najbolje, a sada sam se uvjerio u to sve. Došao sam u zdravu sredinu u kojoj mogu dodatno da napredujem i mogu sa sigurnošću reći da sam napravio pravi potez. Imao sam, naravno, još opcija. Javljali su se klubovi iz Izraela i Južne Koreje, ali bio sam svjestan da tamo ne bih napravio nikakav pomak u igračkom smislu. Kada se Maribor javio nisam se dvoumio ni sekunde", govori Mešanović za SportSport.ba.

Je li Vam bilo teško u početku? 

"Ne, nimalo. Odmah po dolasku sam se opustio, slušao upute i ispunjavao sve što se od mene traži. Ovdje mi se sviđa to što su svi u Mariboru kao jedna porodica, svi pomažu jedni drugima, a kada je tako ni rezultat ne izostaje." 

Ove sezone ste postigli šest golova. Šta mislite koliko ćete ih još postići do kraja sezone? 

"Za sada na kontu imam šest golova i pet asistencija, što je zadovoljavajuća statistika. Samom sebi sam najveći kritičar i uvijek smatram da mogu više i bolje, ali ne opterećujem se previše time koliko ću ih zabiti još. Nastavit ću da radim za tim, da pobjeđujemo, a ostalo će doći..."

Kako u Mariboru danas gledaju na Vas? 

"Dosta drugačije nego kada sam tek došao. Nakon onog početnog perioda adaptacije počeo sam igrati sve bolje i bolje, očekivanja su znatno veća, a na meni je da svojim igrama opravdam dolazak."

Kako ocjenjujete kvalitetu nogometa u Sloveniji, pogotovo u usporedbi sa BiH?

"Slovenačka liga je dosta kvalitetnija ako je usporedimo s našom. Nogomet je na mnogo višem nivou, kao i infrastruktura, tereni su bolji od onih u BiH... Kod nas ima dosta kvalitetnih igrača, ali problem je što većina mora razmišljati o drugim stvarima umjesto samo o nogometu."

Kakav je Maribor za život, kako provodite slobodno vrijeme?

"Maribor je grad nogometa. Navijači su jedni od boljih na našim prostorima, doslovno žive za klub, a posebno se osjeti euforija otkako smo u Ligi prvaka. Užitak je biti dio toga svega. Slobodno vrijeme koristim za što bolji odmor i pripremu za trening." 

Kako biste opisali igranje u Ligi prvaka? 

"To je stvarno nešto neopisivo što bih poželio svakom nogometašu da doživi. Kada od prve minute zaigrate na Anfieldu protiv jednog Liverpoola onda shvatite da se rad i trud koji ste uložili sve ove godine isplatio. U ovom trenutku živim svoj san u privatnom i profesionalnom smislu. Do prije nekoliko mjeseci nisam mogao ni zamisliti da će ovako sve ispasti. Radio sam, šutio i čekao svoju šansu. Na kraju sam je, hvala Bogu, dočekao." 

Jeste li imali trenutaka u karijeri kada ste poželjeli da odustanete?

"Bilo je izuzetno teških trenutaka kojih se najradije ne bih ni prisjećao, međutim ni u jednom trenutku nisam pomislio da odustanem. Znao sam da će se rad i trud kad-tad isplatiti i sve krize sam prebrodio uz Božiju pomoć. S tim stvarima se jako teško nositi kada ste u BiH. Nekako se stiče dojam da svi jedva čekaju da pljuju po igračima, a kada je tako kako onda očekivati uspjeh i napredak?", pita se Mešanović. 

Nakon intervjua Mešanović je istaknuo kako želi da se zabilježi još jedna stvar...

"Želim i ovom prilikom da pohvalim bivši klub Zrinjski. Tu sam proveo prelijep dio karijere, imao odlične uvjete, a rezultati koje oni bilježe pokazuju da su daleko ispred drugih u organizaciji i radu. Eto, neka i to stoji."  

Potražite više informacija na temu 1. liga Slovenije:

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi