U Kataru tokom priprema za Svjetsko prvenstvo umrlo preko 6.000 radnika migranata

Zastrašujući podaci

U Kataru tokom priprema za Svjetsko prvenstvo umrlo preko 6.000 radnika migranata

E. Škorić

Pripreme za Svjetsko prvenstvo u Kataru se nastavljaju, a Guardian u međuvremenu donosi nove šokantne brojke kada su u pitanju smrtni slučajevi radnika na gradilištima.

Više od 6.500 radnika migranata iz Indije, Pakistana, Nepala, Bangladeša i Šri Lanke umrlo je u Kataru otkako je prije 10 godina ova zemlja dobila organizaciju Mundijala 2022.

Guardian je u dokumentima prikupljenih iz vladinih izvora došao do podatka da u prosjeku 12 migranata iz ovih pet južnoazijskih država umire svake sedmice od decembra 2010. godine, kada je krenula izgradnja stadiona i raznih objekata.

Podaci iz Indije, Bangladeša , Nepala i Šri Lanke otkrili su da je u razdoblju 2011. - 2020. bilo 5.927 smrtnih slučajeva radnika migranata. Zasebno, podaci iz pakistanskog veleposlanstva u Kataru izvijestili su o daljnjih 824 smrtna slučaja pakistanskih radnika, između 2010. i 2020. godine.

Ukupan broj poginulih znatno je veći, jer ove brojke ne uključuju smrt iz niza zemalja koje u Katar šalju velik broj radnika , uključujući Filipine i Keniju. Smrti koje su se dogodile u posljednjim mjesecima 2020. također nisu uključene.

U posljednjih 10 godina Katar je započeo neviđeni program gradnje, uglavnom pripremajući se za turnir koji se igra početkom 2022. godine. Uz sedam novih stadiona, deseci su velikih projekata dovršeni ili su u tijeku, uključujući novi aerodrom, ceste, sustavi javnog prijevoza, hoteli i novi grad, koji će biti domaćin finala Svjetskog kupa.

Oglasi

"Iako se smrtni podaci ne kategoriziraju prema zanimanju ili mjestu rada, vjerojatno je mnogo radnika koji su umrli bili zaposleni na ovim infrastrukturnim projektima Svjetskog prvenstva", kaže Nick McGeehan, direktor FairSquare Projects, zagovaračke skupine specijalizirane za radnička prava. "Vrlo značajan udio radnika migranata koji su umrli od 2011. godine bio je samo u zemlji jer je Katar izborio pravo domaćina Svjetskog prvenstva", dodao je.

Iza statistike kriju se nebrojene priče o uništenim porodicama koje su ostale bez svog glavnog hranitelja, boreći se za naknadu i zbunjene okolnostima smrti svoje voljene osobe.

Ghal Singh Rai iz Nepala platio je gotovo 1000 funti naknade za zapošljavanje i odlazak u kamp u kojem budu radnici koji rade na projektima za SP. U roku od sedam dana od dolaska se ubio.

Još jedan radnik, Mohammad Shahid Miah, iz Bangladeša, ubijen je strujom u svom radničkom smještaju nakon što je voda došla u kontakt s izloženim električnim kablovima.

U Indiji porodica Madhu Bollapally nikad nije shvatila kako je zdravi 43-godišnjak umro iz "prirodnih razloga" dok je radio u Kataru. Nađeno je njegovo tijelo kako leži na podu njegove spavaonice.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Sumorni katarski broj žrtava otkriven je u dugim proračunskim tablicama službenih podataka koji navode uzroke smrti: višestruke tupe povrede uslijed pada s visine; asfiksija zbog vješanja; neutvrđeni uzrok smrti uslijed raspadanja. No među uzrocima su najčešće takozvane "prirodne smrti", koje se često pripisuju akutnom zatajenju srca ili dišnog sustava.

Odbor koji je organizirao Svjetsko prvenstvo u Kataru, na pitanje o smrtnim slučajevima na projektima stadiona, rekao je: „Duboko žalimo zbog svih ovih tragedija i istraživali smo svaki incident kako bismo osigurali naučene lekcije. Uvijek smo održavali transparentnost oko ovog pitanja i osporavali netačne tvrdnje oko broja radnika koji su umrli na našim projektima".

Top Komentari

kukuruz
Fino nek objasne svojima kući da ne idu tamo više i riješen problem zauvijek. J*bote posao ako je tolko neizdržljiv, radije bi krave da muzem.
3 1
bazaorao
Ne serite. Koliko je radnika umrlo u Njemačkoj, Francuskoj, i širom svijeta...
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi