Rajevac: Suarezova ruka nije bila ruka čovjeka, nego đavola
"Čudno je kako nam malo fali da budemo sretni i još čudnije kako nam često to malo nedostaje", citat je Ive Andrića koji je Rajevcu vjerovatno često prolazio kroz glavu prethodnih godina.

Nekadašnji selektor Gane sa Tajlanda za SportSport.ba

Rajevac: Suarezova ruka nije bila ruka čovjeka, nego đavola · Ekskluzivno

Početak jula 2010. godine...Mnogima je jedina asocijacija na taj period da su osam godina bili mlađi, ali ne i Milovanu Rajevcu. Njega je, pa hajmo reći baš nekih osam centimetara dijelilo od najvećeg uspjeha afričkog fudbala - polufinala Svjetskog prvenstva. 

Nije dijelilo ustvari njega, nego Asamoaha Gyana, tadašnjeg napadača Sunderlanda. Umjesto gola on je te vrele ljetne noći u Johannesburgu pogodio prečku sekund prije posljednjeg sudijskog zvižduka u četvrtfinalu protiv Urugvaja. I, tačna je izreka 'Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane'. Smrknulo je Gyanu, a svanulo Luisu Suarezu, čovjeku koji je par sekundi prije toga igrao rukom da spasi svoju reprezentaciju, a u tom trenutku je vrištao od sreće pored tunela gdje se skrio nakon što je dobio crveni karton. Golman Urugvaja Fernando Muslera pokušao je poljubiti prečku, ali bila je previsoko. A Rajevac? On je već znao da su šanse da njegova ekipa pobijedi na penale male jer su njegovi igrači pali psihički.

Danas, osam ljeta kasnije, selektor Tajlanda u razgovoru za SportSport.ba predviđa ishod narednog Mundijala, prisjeća se kobne noći u Johannesburgu i hvali fudbalsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

Favorit prvenstva, šanse Srbije?

"Pa, ako bih morao imenovati jednu reprezentaciju koja mi je favorit, onda bi to bio Brazil".

"Po meni Srbija može proći grupnu fazu, iako neće biti lako obzirom da su tu Švicarska i Brazil, pa ćemo dalje vidjeti šta će biti. A, mislim da bi najprijatnija iznenađenja na Mundijalu mogle biti reprezentacije Hrvatske i Maroka".

Gana 2010. godine, ruka Suareza, prečka Gyana

"Pa, danas na to gledam normalno, hladne glave. Bio je to veliki uspjeh za Ghanu, sama činjenica da smo se našli u četvrtfinalu. Bili smo pravi hit i čitava Afrika je navijala za nas jer smo bili jedina afrička reprezentacija koja je prošla grupu. Nažalost, nekada moraš imati i sreće u životu i fudbalu, a mi je te noći nismo imali".

"Sjećam se te ruke Luisa Suareza. Tada se tamo govorilo da je to bila ruka đavola, a ne ruka čovjeka. Oni su tada imali puno sreće jer smo mi pogodili prečku iz penala. Uslijedili su jedanaesterci i ja sam znao da su oni u psihičkoj prednosti zbog samog finiša utakmice. Svakako da nije bilo nimalo lako igrati protiv njih jer su oni tada imali paklenu trojku u napadu - Forlan, Cavani i Suarez. Vidjeli ste kasnije gdje su završili Cavani i Suarez i kakve su karijere napravili. Ali, nama u toj utakmici nisu napravili puno muka njihovi igrači. Mi smo poveli, a oni su izjednačili iz prekida. Kasnije nismo imali ni sreće, ali tako je to u fudbalu. Zaista je veliki uspjeh bilo i to četvrtfinale".

Bosna i Hercegovina?

"Pa, Bosna i Hercegovina po mom mišljenju ima odličnu reprezentaciju. Uvijek je u Bosni bilo dobrih igrača. Također, i ostale reprezentacije iz regiona imaju sjajne igrače, a najviše se izdvaja Hrvatska. Siguran sam da bi danas Jugoslavija bila sjajna reprezentacija i mogla bi se takmičiti na najvišem nivou. Što se tiče Bosne i Hercegovine, mislim da je Robert Prosinečki pravi čovjek za vašu klupu i da imate lijepu budućnost. Igrali ste nekoliko puta baraž za veliko takmičenje, a onda vas je Pape odveo u Brazil. Mislim da se možete plasirati i na naredno Evropsko prvenstvo, a onda ćemo vidjeti šta će biti...".

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Tajland?

"Što se mene tiče na Tajlandu sam već nekih godinu dana. Očekuje nas Azijski kup početkom naredne godine i cilj nam je da barem prođemo grupnu fazu. To bi bio veliki uspjeh za fudbal ovdje i nadam se da ćemo uspjeti, pa kasnije šta bude".

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti