Rame uz rame sa Erikssonom, Ferrarom, Plazom, Carom...

Rusmir Cviko uživa veliki ugled u Kini

Rame uz rame sa Erikssonom, Ferrarom, Plazom, Carom...

A. Beganović

Sven-Goran Erikson, Juan Ramon Lopez Caro, Ciro Ferrara, Luiz Garcia Plaza i Clarence Seedorf fudbalska su imena za koje je čuo svaki iole prosječni poznavalac najavažnije sporedne stvari na svijetu, a koje veže zajednička crta. 

Nekadašnji fudbaleri, a danas vrsni trenerski stručnjaci radili su ili i dalje rade u Drugoj kineskoj ligi. Istoj onoj gdje je fudbalski kruh zarađivao i jedan Bosanac - Rusmir Cviko.

Posljednjih nekoliko godina Kina enormo ulaže u fudbal, ostvaruju se basnoslovni transferi, a osim fenomenalnih fudbalera koji ne mogu odoliti zovu kineskog novca, na ponude iz najmnogoljudnije zemlje svijeta nisu imune ni trenerske veličine. Zanimljivo, međutim, je da se ne zarađuje dobro samo u Prvoj, već i u Drugoj ligi, gdje provjerena imena mogu godišnje inkasirati i po nekoliko miliona dolara.

Cviko i trenerska legenda Sven-Goran Eriksson

Među tom trenerskom elitom službeno se još uvijek nalazi Rusmir Cviko. Bosanskohercegovački trener je na mala vrata stigao u Kinu, a danas tamo uživa veliki ugled i samo je pitanje vremena kada će svoju karijeru nastaviti u nekom od klubova iz najvećeg ranga.

Cviko je u redove tamošnjeg Dalian Transcenda stigao u aprilu 2016. godine u paketu sa nekadašnjim slovenačkim reprezentativcem Erminom Šiljkom. Zajedno su radili dva mjeseca, a onda je Šiljak zbog loših rezultata otpušten.

Bogati vlasnik pomenutog kineskog kluba misiju spašavanja načetog broda povjerio je Cviki. I nije pogriješio. Rusmir je zajedno sa svojim saradnicima tada već od svih otpisani tim uspio ostaviti u Drugoj ligi. Nagrađen je novim ugovorom i za kratko vrijeme navijačima ovog kluba ušao je pod kožu.


U razgovoru sa bivšim trenerom Reala, Juanom Ramonom Carom


"Kada sam dobio ponudu da se otisnem u Kinu nisam se mnogo dvoumio. Profesionalni je to izazov, a trenerski život je takav. Upoznao sam jednu novu kulturu, ljude koji vrijedno rade kako bi ostvarili svoje zacrtane ciljeve i fudbal koji iz dana u dan sve više napreduje. Napravio sam dobar posao sa svojim klubom zbog čega sam nagrađen novim ugovorom", priča Cviko za SportSport.ba.

Nije zaboravio bh. struku

Za razliku od mnogih bosanskohercegovačkih trenera, istina rijetkih, koji rade ili su radili van granica naše zemlje, Cviko nije zaboravio raju. Prilikom potpisa novog ugovora sa novim klubom imao je jedan uslov - slobodu u izboru saradnika.

Predsjednik i vlasnik kluba nije ga mogao odbiti, a Cviko je sa sobom u Kinu poveo Dželaludina Muharemovića i Almira Seferovića. Odmah potom angažovao je i dva bh. fudbalera, Ivana Božića i Eldara Hasanovića. Pokazao je put kojim bi trebali ići svi bosanskohercegovački fudbalski stručnjaci.

"Moramo se paziti, jedni drugima pomagati. Tako to svi rade i ne vidim razlog zbog kojeg bismo mi trebali biti drugačiji. I sutra ću pokušati pomoći našim ljudima iako to nije lako. I u dalekoj Kini kada kažete da želite dovesti igrača iz BiH svi vas čudno gledaju. Naši igrači nisu na cijeni, ali to nije ništa novo", govori nam Cviko.


I legendarni holandski fudbaler Clarence Seedorf vodio je bitke sa Cvikom


Dolaskom u Kinu dobio je i priliku da vodi trenerske bitke sa mnogim poznatim stručnjacima sa kojima i kada je u Sarajevu "baci" koju o fudbalu.

"Šta reći za Erikssona, Ferarru ili nekadašnjeg trenera Reala, Juana Ramona Lopeza Caru? Voditi trenerski "rat" protiv takvih imena nije nimalo lagano, ali u isto vrijeme predstavlju ogromnu čast. Njihov dolazak u Kinu i to u Drugu ligu zapravo pokazuje samo koliko u ovoj zemlji vole fudbal i koliko su ambiciozni. Mora se priznati da nije mala stvar dovesti ovakva imena iz svijeta fudbala. Kineski fudbal se razvija, veliku ulogu u tome imamo i mi treneri iz inostranstva, što Kinezi znaju cijeniti", ističe Cviko.

Bosanskohercegovački stručnjak prije nekih dvadesetak dana napustio je Dalian, ali je službeno još uvijek šef struke. Tako će biti sve dok se ne postigne dogovor o sporazumnom raskidu saradnje. Dalian, inače klub sa najmanjim proračunom u ligi ostavio je u sredini tabele, odnosno na 9. mjestu pa je njegov iznenadni odlazak odjeknuo poput detonacije u tamošnjim medijima koji za Rusmira imaju samo riječi hvale. 

"Službeno sam još uvijek šef stručnog štaba. Došlo je do nekih trzavica u menadžemtu kluba i trenutno razgovaramo o sporazumnom raskidu saradnje. Očekujem da će se sve riješiti u nekoliko narednih dana. I meni je to u interesu jer već postoje druge ponude. Pratim šta se dešava u klubu i vjerujem da će uspjeti izboriti ostanak. Za klub bi to bilo od krucijalnog značaja", govori Cviko.



Sin krenuo tatinim stopama

Da "iver ne pada daleko od klade" dokaz je i Rusmirov sin Din. Rođen je 2002. godine, a lopta mu je tokom djetinjstva bila jedina igračka. Danas nastupa u omladinskim selekcijama prvoligaša Eupena. Belgijski stručnjaci predviđaju mu dobru karijeru, a već je selektiran i od Fudbalskog saveza BiH, odnosno pozivan je na okupljanja pionirske selekcije.

"Din voli fudbal i Bosnu i Hercegovinu. Najveća mu je želja igrati za reprezentaciju naše zemlje, a da li će nešto napraviti u fudbalu, zavisi samo od njega. Ne pravim mu pritisak, nisam taj tip. Neka se bavi sa onim što voli. Također, i kćerka Nejla ima svoj sport. Ona jaše konje, a o svemu brigu vodi supruga Amra jer sam ja puno odsutan od kuće", zaključuje Cviko.

I bez obzira kako se na kraju završila priča sa Dalianom, Cviko je uradio sjajan posao u Kini i to ne samo za sebe. Uspješno je promovisao Bosnu i Hercegovinu kao i trenere iz naše zemlje. Za kratko vrijeme je pobrao simpatije kineske fudbalske javnosti, navijači Daliana kao i novinari koji su pratili ovaj klub uvijek će ga se rado sjećati, a sigurno je da će ovaj bosanskohercegovački stručnjak i u narednoj sezoni sa klupe predvoditi neki kineski klub. Da li iz Druge ili pak Prve lige saznat ćemo u narednim danima.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi