Rano upisana pobjeda i Altidore su nas kaznili

Amerikanci slavili na Koševu

Rano upisana pobjeda i Altidore su nas kaznili

Edmir Škorić

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine nije nastavila svoju sjajnu seriju. Zmajevi su na odlično popunjenom Koševu poraženi od SAD-a rezultatom 3:4, iako su na poluvremenu vodili 2:0.

Izabranici Safeta Sušića su od samog početka utakmice jasno naglasili šta žele. Oko 30.000 gledatelja moglo je uživati u još jednoj briljantnoj partiji Zmajeva, ali to se odnosilo samo na prvih 45 minuta, dok smo igrali s najjačim sastavom i nekako smo prerano upisali novu pobjedu. U nastavku se sve preokrenulo...

Nakon nekoliko opasnih napada, već u osmoj minuti dolazimo do vodstva. Džeko je izbjego ofsajd zamku nakon ubačaja Misimovića, prvi udarac mu je odbranio Howard, a iz drugog pokušaja napadač Manchester Cityja pogađa za 1:0.

Prijetili su i gosti iz nekoliko napada u prvom dijelu, ali Begović nije imao previše posla. Najviše problema zadavao nam je Altidore. U 23. minuti Džeko sjajno ubacuje s desne strane, Ibišević se našao na prvoj stativi, no uz malo sreće gosti se uspijevaju odbraniti.

U 30. minuti poveli smo 2:0. Misimović je u svom stilu zavrnuo loptu s desnog bok, Ibišević s vrha peterca glavom loptu proslijedio u mrežu nemoćnog Howarda. 

Imali smo sjajnu priliku u 35. minuti, Spahić je oduzeo loptu na sredini terena i dodao za Džeku, koji majstorski upošljava Pjanića, ali Romin veznjak nije najbolje zahvatio loptu na nekih 14 metara od američkog gol. Do kraja prvog dijela ostalo je 2:0.

U nastavku Sušić iz igre vadi Rahimića, Salihovića, Spahića, Ibiševića, Pjanića, a šansu su dobili Višća, Stevanović, Šunjić, Vršajević, Medunjanin, Zahirović... Amerikanci su nas brzo šokirali.

U 55. minuti pogreška naše zadnje linije, Altidore je nesebično dodao do Ediea Johnsona, koji je matirao Begovića. Samo pet minuta kasnije, Altidore postiže lijep pogodak za poravnanje. 

Malo smo se probudili nakon toga i, unatoč izmijenjenoj postavi, krenuli po treći pogodak. U 65. minuti nakon dubinske lopte Medunjanina Howard malo brži o Lulića, zatim dvije minute kasnije Stevanović sjajno ubacuje s desne strane, Višća je uspio šutirati, Howard sjajno brani.

U 70. minuti Medunjanin je "uhvatio" volej, ali je izblokiran. Misimović u 73. minuti sjajno šutira iz slobodnjaka, lopta ide tik uz Howardovu desnu stativu. U posljednjih desetak minuta Amerikanci na krilima Altidorea dolaze do pobjede. Altidore je prvo u 84. minuti sjajno iz slobodnjaka pogodio za 2:3, a onda nekoliko minuta kasnije matirao Begovića za 2:4...

Uspio je sjajni Džeko da ublaži poraz golom u sudijskoj nadoknadi. Proradila je stara veza iz Wolfsburga, Misimović je ubacio, a Džeko glavom loptu poslao u mrežu Howarda.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:


NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.