Na terenu preminuo 28-godišnji fudbaler: "Vjerovao je u Boga, a ne u tehnologiju"

Tragedija u Albaniji

Na terenu preminuo 28-godišnji fudbaler: "Vjerovao je u Boga, a ne u tehnologiju"

Edmir Škorić

Fudbalski svijet ostao je u šoku u subotu kada je na terenu u Albaniji preminuo napadač iz Gane Raphael Dwamena (28).

Dwamena je dugo vremena imao problema sa srcem i to ga je i spriječilo da napravi veću karijeru. Nakon što je blistao kao igrač Zuricha u švicarskoj Super ligi, Dwamena je prebačen u španski Levante, a zatim u Zaragozu i Vejle, ali su mu ovi timovi raskinuli ugovor zbog problema sa srcem.

Međutim, Ganac nije odustao od fudbala, jer je to bila stvar koju je najviše volio. Nedavno je odabrao Albaniju u kojoj je prešao u Egnatiju, ali je nakon skoro godinu dana boravka u Rogožini doživoo novi infarkt na utakmici Egnatija i Partizana, gdje je kasnije preminuo u bolnici Kavaja.

Njegova smrt je uslijedila nakon što je 28-godišnjak prije dvije godine u Zurichu odlučio da ukloni defibrilator. Nakon Dwamenasove smrti, oglasio se i njegov menadžer i bivši igrač Philipp Degen, koji je rekao da je već molio preminulog da prestane sa fudbalom i radi drugi posao kao skaut jer je u životnoj opasnosti.

Međutim, Degen je otkrio da je Dwamena odlučio ukloniti defibrilator jer nije vjerovao tehnologiji i rekao je da vjeruje samo Bogu.

Oglasi

Svi mu savjetovali da prestane s fudbalom

„Nisam znao kada će doći sljedeći udar. Ne bih poželio ovaj osjećaj nikome na svijetu", rekao je. Nakon toga, svi njegovi poznanici su mu savjetovali da prestane sa fudbalom.

„Volim Dwamenu kao svog sina. Bio je divna osoba, mnogo ga volim. Ali jednostavno nije htio da odustane od igranja. Imao bi mnogo opcija. Mogao je postati agent, trener ili fudbalski ambasador. Svi su ga molili da prestane, da je njegovo srce sve slabije i poput tempirane bombe. Svaka druga osoba bi se plašila u takvom stanju, ali je vjerovao samo Bogu, a ne tehnologiji", rekao je Degen.

Interesantno da se ganski fudbaler prošlog ljeta povezivao sa klubovima iz Premijer lige BiH. 26-godišnjak je u jednom trenutku bio na radaru Tuzla Cityja.

Preminuo je sa samo 28 godina, a nažalost sve je veći broj igrača koji dožive udare tokom utakmica. Nedavno je kolabirao napadač Bas Dost u Nizozemskoj, no srećom je spašen, baš kao i reprezentativac Danske Christian Eriksen tokom Evropskog prvenstva 2021. godine.

Eriksenu je tada ugrađen defibrilator kako bi mogao da nastavi sa normalim životom, čak se vratio na teren i sada je u Manchester Unitedu, ali nažalost Dwamena je odlučio da "ne vjeruje tehnologiji".

Top Komentari

HamzaVojvoda
Koje ste vi smece. Znaci ili Bog il tehnologija ne moze i jedno i drugo? Pa dajte ja bi stvarno voleo da vidim tu tehnologiju koja ce ti smrt odlozit kada Bog dragi kaze da je fajront?
0 2
Vrbaski
Antivasker, zato je i umro
1 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi