Rasizam: Glavni problem modernog nogometa

Rasizam: Glavni problem modernog nogometa

Midhat Šljivak

Kapiten Chelseaja John Terry kažnjen je od engleskog Saveza sa četiri utakmice neigranja, te novčanom kaznom od 220.000 funti zbog vrijeđanja na rasnoj osnovi nogometaša Queens Park Rangersa Antona Ferdinanda.

U novembru 2011. godine protiv Terryja je pokrenuta istraga zbog vrijeđanja Antona Ferdinanda na utakmici protiv QPR-a u oktobru iste godine. Ferdinand je kapitena Plavaca optužio za rasizam, jer mu je tokom susreta navodno rekao "Fuckin black cunt" (Je.... crna pi...).

Ovaj slučaj je dospio i na Građanski sud koji je oslobodio Terryja, no FA ga je ipak proglasio krivim za rasizam.

Samo nekoliko dana prije slučaja Ferdinand - Terry, dogodio se sličan incident na utakmici Liverpoola i Manchester Uniteda. Glavnu ulogu u rasističkom ispadu imao je urugvajski napadač Luis Suarez koji je po navodima FA uvrijedio Francuza Patricea Evru, te je dobio kaznu od osam utakmica zabrane, te novčanu kaznu od 40.000 eura. Navodno je u tom susretu Urugvajac čak sedam puta nazvao Evru pogrdnim imenom "negro", odnosno crnčugom, te je također po navodima Evre govorio kako ne želi uopšte pričati sa crncima.
 
Ipak, nije samo u Engleskoj bilo slučajeva rasne netrepeljivosti. Kamerunski napadač Sameul Eto'o često je bio izložen rasizmu u Španiji. Eto'o je u nekoliko navrata odbijao da nastavi utakmicu, a jednom prilikom nakon postignutog gola, publika je počela imitirati majmunske povike, na što je Kamerunac odgovorio imitiranjem majmuna na terenu.

Pobjegao je Eto'o u Rusiju u Anži, ali su ga i tamo rasisti dočekali. Navijači Anžija konstantno vrijeđaju tamnopute  nogometaše svog, ali i protivničkih timova. Najnovija optužba za rasizam ide na račun navijača Lazija, koji su vrijeđali tamnopute nogometaše Tottenhama u susretu Europa lige.

Gotovo da ne prođe dan da se negdje ne pojavi informacija o novim rasističkim ispitima. UEFA se navodno bori protiv takvih događaja na terenu i na tribinama, ali svima je jasno kako je gospodi iz UEFA-e bitniji profit od sponzora nego rasprava o rasističkim ispadima.

Vidjelo se to na prethodnom Euru gdje je gotovo svaka reprezentacija platila debelu kaznu zbog rasizma svojih navijača, ali UEFA osim kazne nije ništa drugo učinila na sprječavanju ovakvih ispada. Čak i kad su igrači prijetili napuštanjem utakmica ukoliko dođe do vrijeđanja, predsjednik UEFA-e Michel Platini je najavio kazne za one koji napuste utakmicu.

Očigledno je rasizam glavni problem modernog nogometa. Dok FIFA i UEFA čitaju poruke prije svake utakmice i ne čine ništa drugo na sprječavanju rasističkog vrijeđanja, njega će i dalje biti, sve dok se rasisisti ne budu zauvijek odvajali od nogometnih terena, što bi bio i jedini pravi potez UEFA-e i FIFA-e za dobrobit nogometnog svijeta.

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.