Neispričana priča o najdražem "dječaku" španskog fudbala: Plakao kao dijete ispod tuša

Promašio penal za produžetke na EP 2000

Neispričana priča o najdražem "dječaku" španskog fudbala: Plakao kao dijete ispod tuša

Endin Čaušević

Španija je 2000. godine imala velika očekivanja na Evropskom prvenstvu, ali se Crvena furija od takmičenja oprostila već u četvrtfinalu.

Španci su bili prvi u grupi ispred tadašnje Jugoslavije, Norveške i Slovačke. Crvenu furiju činila je okosnica Real Madrida koji je tada u potpunosti dominirao evropskim fudbalom.

Prije svega tu se misli na legendarnog napadača Raula Gonzaleza koji je iza sebe imao odličnu sezonu. Raul je bio pod velikim pritiskom pred početak Evropskog prvenstva koji očito nije mogao da izdrži.

Španija je ispala u četvrtfinalu kada ih je sa 2:1 pobijedila reprezentacija Francuske. Golove za Francuze dali su Zinedine Zidane i Djorkaeff, dok je jedini gol za Crvenu furiju postigao Mendieta iz penala.

Međutim, svi se sjećaju da je Španija u zadnjoj minuti mogla do produžetaka. Sudija je svirao penal, a loptu je uzeo upravo Raul koji je promašio i poslao je Francusku u polufinale.

Bivši reprezentativac Paco Jemez otkrio je po prvi put da je Raul bio u potpunosti utučen nakon ove utakmice. Španci su ga smatrali tragičarem, ali malo ko je znao koliko je teško njemu palo što nije zabio gol iz penala.

"Igrlai smo jako dobro i zalsužili smo dosta više od toga. Da smo zabili taj penal siguran sam da bismo na kraju pobijedili. Sjećam se kada sam ušao u svlačionici i vidio sam momka, Raula, koji plače ispod tuša kao da je neko umro. Bio sam jedan od iskusnijih u ekipi i utješio sam ga i uspio se smiriti. Rekao sam mu da će takvih penala još biti u karijeri i da će ih zabiti jer je već tada bio jedan od najboljih napadača svijeta", rekao je Paco.

Iako je Raul promašio penal protiv Francuske na kraju je svejedno bio u najboljem timu Evropskog prvenstva. Tada je imao 24 godine i išao je ka vrhuncu svoje karijere, a o tome šta je Raul sve osvojio u igračkoj karijeri je zaista suvišno pričati.

Top Komentari

pjanke.sa
Toooo Causevicu daj nam neispricanih prica, sad ce te sharovat Sport1.de i ostale svjetske novinarake agencije, jer si ti otkrio ovu neispricanu pricu. Bravo!
1 8
Ars412
Nisam nesto gotivio Real, a ni Spaniju.. al ovog maestra ee njega jesam
7 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi