Zato su Nijemci - Nijemci: Oronuli stadion kapaciteta 100.000 pretvorili u "čudo neviđeno"

Najrazvijenija evropska nacija

Zato su Nijemci - Nijemci: Oronuli stadion kapaciteta 100.000 pretvorili u "čudo neviđeno"

Admin Čaušević

Njemačka je bez sumnje najrazvijenija evropska država te su Nijemci sinonim za red, rad i disciplinu što pokazuju u svim životnim sferama, a posebnu u sportskim zbog njihovog "nikad ne odustaj" stava. 

Evropsko prvenstvo 2024. godine igrat će se u Njemačkoj, a već su određeni stadioni domaćini završnog turnira najboljih evropskih selekcija.

Među deset odabranih stadiona nalazi se i Red Bull Arena koja je izgrađena na mjestu nekadašnjeg Centralnog stadiona u Leipzigu koji je svojevremeno imao kapacitet od 100.000.

Nekadašnji Centrani stadion je primao po 100.000 ljudi

Izgrađen za svega 15-ak mjeseci u periodu od 1954. do 1956. godine Centralni stadion u Leipizgu je bio pravo remek-djelo u to vrijeme i najmoderniji sportski objekat na području nekadašnje Istočne Njemačke.

Čuvena Lokomotiva iz Leipziga je na njemu odigrala veliki broj međunardonih utakmica, ali nakon ujedinjena Njemačke, ovaj stadion je prepušten sam sebi, a njegovo održavanje je postalo preskupo za gradsku upravu.

Današnji izgled stadiona u Leipzigu

Nijemci su odlučili da na terenu Centralnog stadiona naprave novi stadion, dok je očuvan vanjski izgled izvorne srukture, odnosno tribine nekadašnjeg hrama sporta koje su i dan danas uočljive.

Oglasi

Sa tribina nekadašnjeg stadion sagrađeni su mali mostovi koji vode do ulaza na novi stadion. Zbog je zbog posebno dizajniranog krova akustika na ovom stadionu nevjerovatna.

Izgradnja novog stadiona je koštala više od 100 miliona eura i izgrađen je za potrebe Svjetskog prventstva 2006. godine s kapacitotem od 46.000 mjesta. Stadion u Leipzigu je bio jedini domaćin Mundijala sa prostora bivše Istočne Njemačke.

Dom RB Leipziga izgelda prekrasno

Na Mundijalu stadion u Leipizgu je bio domaćin na pet mečeva uključujući duel Srbije i Nizozemske kojeg su popularne Lale dobili sa 1:0.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

Nova era za stadion je počela 2010. godine kada je nastao klub Red Bull Leipizg, pa je i ovaj fudbalski hram preimenovan u Red Bull Arenu.

Ranije je bilo govora o proširenju kapaciteta stadiona za još 10.000 sjedećih mjesta, ali to se sigurno neće desiti dok se ne okonča Euro 2024. pošto će dom RB Leipizga biti jedan od domaćina kontinentalnog turnira.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi