Stadion na kojem je reprezentacija BiH upisala težak poraz doživljava fudbalsku renesansu

Žele povratak na veliku mapu

Stadion na kojem je reprezentacija BiH upisala težak poraz doživljava fudbalsku renesansu

Haris Zilić

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine od nezavisnosti je odigrala veliki broj zvaničnih utakmica protiv renomiranih protivnika.

Bilo je sjajnih partija, ali i utakmica kojih se ne želimo baš sjećati.

Jedna takva odigrana je u kvalifikacijama za SP 2002. godine protiv Španije. Naša selekcija gostovala je u Oviedu na stadionu Carlos Tartiere i poražena rezultatom 4:1.

Naši momci su odigrali slabu utakmicu, posebon drugo poluvrijeme, a jedini pogodak za našu seleckiju postigao je Mirsad Bešlija u 42. minuti utakmice.

Naša reprezentacija je u pomenutoj utakmici nastupila u sastavu: Piplica, Bešlija, Musić, Hujdurović, Varešanović, Hibić, Bolić, Akrapović, Barbarez, Mujčin, Baljić.

Španija je bila u sastavu: Canizares, Pablo, Junafran, Guardiola, Nadal, Hierro, Raul, Lusi Enrique, Tristan, Menideta, Helguera.

Oglasi

Kao što smo naveli, utakmica je odigrana u Oviedu na kultnom stadionu Carlos Tartiere, a fudbal u ovom španskom gradu je upravo nakon te utakmice počeo da tone.

Tamošnji ponos kultnog grada Real Oviedo je proživljavao teške trenutke, igrali su u četvrtom, pa trećem rangu u Španiji, da bi s eklub 2016. godine konsolidovao i vratio u Segundu, a sada žele totalnu renesansu.

Ekipa za cilj ove sezone ima povratak u Primeru nakon više od dvije decenije čekanja.

Tim je sastavljen od veoma mladih igrača, prosjek je oko 25 godina. Nema zvučnih imena, ali stvorena je jedna sjajna klima, čemu svjedoči i transfer rok gdje je Oviedo odbijao dobre ponude za neke od fudbalera.

Da u Oviedu misle ozbiljno govori i podatak da je u planu rekonstrukcija legendarnog stadiona Carlos Tertiere. Stadion je otvoren 2000. godine, godinu prije meča Španija - BiH, a koliko grad i navijači vole klub, pokazuje podatak iz 2015. godine kada je duel treće lige protiv Raciong Ferrola pratilo 30.500 gledatelja, što je apsolutni rekord u niželigaškom fudbalu.

U Oviedu žele da prošire stadion za 5-7.000 sjedećih mjesta, a to je jedan od planova za povratak u elitu. Povrata Ovieda na mapu španskog fudbala sigurno bi izazvao ogroman interes u ovom historijskom gradu.

Real Oviedo krou historiju nema značajnih trofeja, a 1992. godine predstavljali su Španiju u Kupu UEFA kada su eliminisani od Genoe ukupnim rezultatom 2:3. Kući su dobili sa 1:0, ali u gostima su poraženi sa 3:1.

U Oviedu se ponovo diše fudbalskim plućima, a ekipa je solidno krenula u novu sezonue Segunde. Imaju osam bodova iz pet utakmice, što je tri boda manje od lidera Las Palmasa.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi