"Rekli su mi da više nikada neću zaigrati, ali naučio sam se boriti s tim"

Nacho ima dijabetes tip 1, ali to ga nije zaustavilo

"Rekli su mi da više nikada neću zaigrati, ali naučio sam se boriti s tim"

Edmir Škorić
Teme:

Nacho je u petak postigao eurogol u remiju Španije i Portugala, ali malo ko zna da zvijezda Real Madrida izvan terena ima ozbiljan problem s kojim se bori godinama.

Gotovo sigurno je 28-godišnji bek postao prvi dijabetičar koji je postigao pogodak na Svjetskom prvenstvu. Nachov gol je zbog toga vrjedniji nego što izgleda, njime je dokazao da se u životu sve može i da šećerna bolest nije razlog da ljudi odustanu od svojih snova.

Dijabetes tip 1 mu je dijagnosticiran dok je imao 12 godina i kada je nastupao u omladinskoj školi Real Madrida. Doktor mu je rekao da nikada neće više igrait nogomet, ali Nacho se nije predavao, pa je nastavio da uporedo s nogometom prima insulin i da se nosi s opakom bolešću.

"Izvodili su neke testove i nivoi šećera u krvi su bili ogromni. Tada su mi rekli da imam dijabetes tipa 1. U petak mi je jedan doktor rekao da ne postoji način da igram nogomet, a zamislite kako je to čuti jednom 12-godišnjaku. U ponedjeljak sam se vratio u bolnicu i vidio sam drugog doktora, Ramireza, a on mi je rekao da ipak mogu i tada sam bio najsretniji. Morao sam da nastavim da igram i da se takmičim.Sport je nešto najvažnije za mene i nisam mogao da odustanem. Ovdje sam da se i dalje borim", kazao je Nacho.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Uz pažljivu prehranu, Nacho nikada nije imao problema sa svojom karijerom. Štaviše, sportom se bavi i kada nije na nogometnom travnjaku.

"Kada sam na odmoru volim brdski biciklizam, triatlon... Radim sve što volim, ništa me ne sprječava. Moram biti malo pažljiviji s hranom , ali uz pomoć doktora sam postao pravi fenomen. Dijabetes je od mene napravio odgovornu osobu", zaključio je Nacho.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi