Osimova "mašinerija" iz sezone 2011/12 je još nedodirljiva, ali ubrzo bi se to moglo promijeniti

Zrinjski ide po rekord

Osimova "mašinerija" iz sezone 2011/12 je još nedodirljiva, ali ubrzo bi se to moglo promijeniti

E. Škorić

Svojevremeno je Željezničar pod vodstvom Amara Osima bio nezaustavljiv za sve rivale u BiH i jedini je tim u historiji Premijer lige koji je uspio da ostvari 12 uzastopnih pobjeda, što niko prije, a ni poslije toga nije uspio.

U toj šampionskoj sezoni Plavi su krenuli pobjedom nad gradačačkom Zvijedom (1:0) 18. septembra 2011. godine, a nakon toga zaredali su još 11 pobjeda u domaćem prvenstvu. Redom su padali Borac u Banjaluci (0:3), Sloboda na Grbavici (4:0), potom GOŠK u Gabeli (0:1), Velež kod kuće (4:1), zatim Slavija u Luakvici (1:5), Sarajevo na Grbavici (1:0)...

Do kraja prvog dijela te za Želju zlatne sezone ostvarene su još pobjede u Gradišci protiv Kozare (0:2), Leotara na Grbavici (2:0). U drugom dijelu sezone Željo je nastavio niz, pobijedio Široki s 1:0 na svom stadaionu, razbio Rudar s 5:0 u Prijedoru i dobio Travnik, kod kuće, rezultatom 1:0.

Tek u 19. kolu je zaustavljen niz Osimovih trupa, pošto je uslijedio remi bez pogodaka sa ekipom Zrinjskog.

Upravo Zrinjski sada ima priliku da nadmaši Osimovu mašineriju. Plemići ove sezone igraju izuzetan nogometa, a trenutno su uvjerljivi lideri na tabeli sa 14 bodova predenosti u odnosu na Tuzla City i samo čudo može da ih spriječi da osvoje novu titulu.

Momčad Sergeja Jakirovića je drugi dio sezone otvorila minimalcem (1:0) u Prijedoru protiv Rudara, pošto je Nemanja Bilbija 18. prvenstvenim golom matirao Šćekića, nakon velike pogreške, premda je golman Prijedorčana branio zicere tokom cijelog susreta.

Zrinjskom je to bila rekordna 10. pobjeda u nizu, srušen je još ranije klupski rekord, a sada se razmišlja o postavljanju novog rekorda u Premijer ligi.

Dvije pobjede nedostaju Zrinjskom da se izjednače sa Željezničarom, a sa tri postat će apsolutni rekorderi i ispisat će historiju bh. nogometa.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Zrinjski u sljedećem kolu dočekuje Radnik, to je prilika za 11. pobjedu u nizu, no onda će imati jako teško gostovanje ekipi Slobode, a ako ostvari pobjedu u Tuzli, dobit će priliku da u 23. kolu, a naknadno ćemo saznati s kim će igrati jer tek treba da se napravi raspored za završni dio sezone, napravi nešto što još niko nije uspio u našem šampionatu.

Zrinjski je na posljednjih 13 utakmica ostvario čak 12 pobjeda, ali je doživio poraz do Radnika u Bijeljini 22. septembra 2021. godine, nakon čega je onda krenula ta serija od 10 pobjeda. Počelo je trijumfom nad Slobodom, zatim su redom dobijali Široki, Velež, Sarajevo, Željezničar, Borac, Tuzla City, Posušje, Leotar i Rudar.

Zaprati HŠK Zrinjski, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
HŠK Zrinjski Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Vedox
Maestralan je svaki ovakav niz, ali realno to je mnogo teže ostvariti u ligi 12 nego ligi 16. Razlog vrlo jednostavan, prije je bilo mnogo više loših ekipa.
9 2
Dragan_B
To je Amar svojim parama platio.
4 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi