Remi i Kloseov rekord obilježili 800. meč na Mundijalima

Njemačka - Gana 2:2

Remi i Kloseov rekord obilježili 800. meč na Mundijalima

Duel 2. kola grupe G između Njemačke i Gane bio je 800. u historiji svjetskih prvenstava, a na kraju je završen podjelom bodova nakon rezultata 2:2, i dva totalno 

Utakmica je počela dosta otvoreno, pogotovo zbog činjenice da je Gana poražena u prvoj utakmici od SAD-a rezultatom 2:1.

Do 11. minute nije bilo nekih značajnijih prilika, a onda je Toni Kroos odlučio isprobati svoj udarac. Ipak, njegov snažan šut izblokirala je odbrana Gane.

Fudbaleri afričke selekcije igrali su prilično ofanzivno orijentisani, lako su dolazi do kaznenog prostora, ali nedostajao im je precizan udarac. Tek je Sulley Muntari oprobao svoj udarac, ali njegov šut koji je išao po sredini nije bio veći problem za Manuela Neuera. Iako je utakmica bila puna tempa, tokom prvih 45 minuta stekao se dojam kako bi obje ekipe bile zadovoljne podjelom bodova.

Kako je završilo prvo poluvrijeme, tako je i nastavljeno drugo. Utakmica u nastavku nije bila ništa zanimljivija, a iz igre između dva kaznena prostora na sredini terena nisu se rađale šanse.

Na samom početku drugog poluvremena u reprezentaciji Njemačke obavljena je prva izmjena, a umjesto Boatenga na teren je ušao Mustafi. Fudbaler Sampdorije trebao je ojačati desni bok i biti podrška Mesutu Özilu.

Dosadna utakmica u prvom i samom početku drugog dijela igre za samo tri minute postala je super interesantna. 

U 51. minuti nakon centaršuta Thomasa Mullera, mrežu pogodio je Mario Götze iz srca peterca. Ipak, na odgovor Gane nije se čekalo dugo. Samo dva minuta nakon vodećeg gola Njemačke odbrana Elfa bila je statična, a usporenu reakciju Hummelsa, Mertesackera i Mustafija iskoristio je Andrew Ayew i pogodio za 1:1.

Asamoah Gyan u svom 81. nastupu za Ganu, čiju je kapitensku traku nosio večeras, je krasno primio pas u 63. minuti i loptu pospremio u mrežu Pancera za totalni preokret jedne od najboljih afričkih selekcija. 

Samo nekoliko minuta kasnije Gana je mogla povećati svoje vodstvo. Jordan Ayew je 67. minuti bio je sebičan. U kontri tri na dva želio je sve sam završiti, iako je imao dva slobodna igrača, ali odlučio se na udarac koji je bio slab i lak plijen za Neuera.

Dvadeset minuta prije kraja Low je odlučio napraviti dvostruku izmjenu. Umjesto Götzea i Khedire na teren su ušli iskusni Klose i Schweinsteiger, a samo 60 sekundi kasnije Klose je ušao u historiju svjetskih prvenstava. Loptu je nakon centaršuta Schweinsteigera kratko dotakao Höwedes, a iz samog peterca u gol ju je pospremio Miroslav Klose. Bio je to 15. gol njemačkog napadača na svjetskim prvenstvima kojim se izjednačio na listi najboljih strijelaca na Mundijalima sa legendarnim Ronaldom.

Mogao je Klose i prestići Brazilca da je u 90. minuti bio precizniji sa nekih 15ak metara, ali njegov prilično traljav šut otišao je pored gola Gane.

Do kraja je terenom dominirala njemačka selekcija, ali do novog vodstva izabranici Joachima Lowa nisu uspjeli doći. U najizglednijoj prilici bio je Thomas Muller u 85. minuti, ali sjajno je reagovao Asamoah i loptu izbacio u korner.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Na kraju je utakmica završena podjelom bodova, ali sjajno drugo poluvrijeme potisnulo je loših 45 minuta u zaborav.  


NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.