"Reputaciju sam stavio na kocku, imamo spisak potencijalnih pojačanja za FK Sarajevo"
Pred Hadžićem je posao koji će komentarisati svaki navijač Sarajeva. Stolica užarena, pozicija koja mu može otvoriti sva vrata u Premijer ligi BiH ili okončati karijeru na startu.

Emir Hadžić za SportSport.ba

"Reputaciju sam stavio na kocku, imamo spisak potencijalnih pojačanja za FK Sarajevo" · Intervju

S. Mlaćo

Susreo se Emir Hadžić s mnogim teškim izazovima u karijeri, no čini se da je ovaj koji ga sljeduje možda i najteži. Nekadašnji golgeter Željezničara, Celja, Čelika, Panetolikosa, Istre, Honveda, Sarajeva, Hapoela i Olimpika dobio je funkciju koordinatora za sportski segment u FK Sarajevo.

Na Koševu je svojevremeno u sezoni 2012/13 uspio da postigne 26 golova u 36 mečeva, da za kraći period ostavi traga u bordo dresu, a sada se vraća u sasvim drugačijoj ulozi. I sam je riječima da "il' si bos il' si hadžija" najbolje objasnio situaciju u kojoj se našao. Morat će da uzme vruć krompir u ruke i da pokuša da napravi ono što su rijetki uspjeli proteklih godina u FK Sarajevo, a to je da se pobrine za kvalitetan rad i dolazak provjerenih igrača koji će ovoj momčadi obezbijediti neki trofej.

Nema sumnje da je privilegija biti uposlenik Sarajeva, ali samo oni koji su to prošli znaju koliko to može da bude stresno i zahtjevno, ali Hadžić ima sve preduslove da vrati navijače na tribine Koševa, a jednom od najvećih klubova u BiH vrati epitet šampiona.

U razgovoru za SportSport.ba Hadžić se otvoreno dotakao problema s kojima se susreće FK Sarajevo, govorio o ljetnom prelaznom roku, mladim igračima, Akademiji bordo kluba, odnosu sa navijačima, ciljevima...

"Ovo je za mene ogromna čast, ogromno zadovoljstvo, ali još veća obaveza i odgovornost. Jučer smo sve ozvaničili, još jednom se zahvaljujem ljudima iz kluba na ukazanom povjerenju, a prvi cilj je u saradnji sa stručnim štabom napraviti spisak igrača koji ćemo da pratimo, odnosno koji će biti pojačanja, te da napravimo što bolju saradnju između Akademije i prvog tima", kaže Hadžić na početku razgovora za SportSport.ba.

Navijači Sarajeva već ovog ljeta priželjkuju na Koševu kvalitetna pojačanja, a pojedini igrači iz Premijer od samog kraja sezone dovode se u vezi sa bordo dresom.

"Još uvijek ne znamo kakva je situacija oko stranaca s obzirom da se priča da će broj stranaca biti smanjen. Nama su prioritet kvalietna pojačanja iz Premijer lige i to će nas još više natjerati na to. Sigurno da ćemo u narednom periodu da vidimo neka imena, već neka imamo, ali sve u dogovoru sa stručnim štabom i skauting službom. Nije lako ni dovesti igrača iz Premijer, jer nije isto igrati u Sarajevu i da kažem nekom manjem klubu. Kada dođete u Sarajevo došli ste u najveći klub u državi, tu su navijači, veliki grad, pritisak, a klub mora uvijek da se bori za sami vrh. Kada se dovede igrač u Sarajevo u 90 posto slučajeva on je kvalitetan, ali ima i taj drugi segmenat, odnosno taj drugi kvalitet".

Kao igrač bio je veoma cijenjen od navijača Sarajeva, vjeruje da će i sada biti tako, te da će već u narednom periodu tribine Koševa biti dobro ispunjene kada igra bordo tim.

"Najljepši dio svoje karijere sam proveo u Sarajevu. Jedna od najljepših stvari koja mi se desila tada su navijači. Ja sam davao svoj maksimum, oni su to cijenili i uvijek je bio maksimalan respekt sa obje strane. Isto ću da radim na ovoj funkciji, a mogu im obećati rad i samo rad. Stekao sam ovdje neku reputaciju, stavio sam je sada na kocku prihvativši ovaj izazov, ali vjerujem u sebe i vjerujem u njih. Mi smo u klubu jedan tim, dat ćemo maksimum da izvučemo što više i očekujem da se navijači vrate. Bitna je i komunikacija sa njima kako bi se oni vratili, oni su 12-ti igrač Sarajeva, to nije floskula. Najbolji su navijači u državi, to je jasno".


Kao i svakom bh. klubu, tako i FK Sarajevo problem u ljetnom prelaznom roku predstavljaju finansije. Našeg sagovornika smo pitali da li FK Sarajevo ima definisan budžet za prelazni rok?

"Danas trebam da sjednem sa ljudima iz kluba, pa da vidimo situaciju. Vi znate kakva je situacija u bh. nogometu, te državi. Teško je dovoditi igrače i plaćati obeštećenja kakva klubovi očekuju. To su sve cifre od par stotina hiljada maraka, te je to vrlo teško. Ne znam da li smo još uvijek u mogućnosti da dovedemo nekog igrača npr. iz Premijer lige uz plaćanje obeštećenja".

Akademci FK Sarajevo ove sezone su šampioni u svim selekcijama. Ipak, problem tih talentovanih dječaka nastaje kada je trebaju dobiti šansu u prvom timu. Navijači su razočarani zbog toga, a sam Hadžić priznaje da će se mnogo raditi na tom polju.

"Sarajevo je prvak u svim kategorijama, to rijetko možete pronaći u Evropi. To je velika čast i znak da se radi kvalitetno. Baza igrača mora biti iz omladinskog pogona, što više na domaće igrače i cilj će biti napraviti sihronizaciju između Akademije i prvog tima, te da svake godine par tih momaka zavisi od kvaliteta budem u prvom timu, te uz kvalitetna pojačanja stasava".

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Za kraj razgovora Hadžića smo pitali da li je titula prvaka pod imperativom za FK Sarajevo u narednoj sezoni.

"Mi smo jedan tim, politika kluba je da radimo najbolje. Sarajevo se uvijek mora boriti za sami vrh, a navijači će ocijeniti da li je to dovoljno ili ne. Na kraju ćemo vidjeti za šta je to dovoljno", jasan je Hadžić.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

ratip irats
Emire Sretno...
23 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi