Rezultat iz real
FOTO: EPA

Loša partija Zmajeva u Briselu

Rezultat iz real

Adnan Beganović

"Rezultat iz real", svojeveremno je nekadašnji bh. selektor Blaž Slišković na svom simpatičnom engleskom jeziku izjavio nakon jedne evropske utakmice mostarskog Zrinjskog kojeg je tada predvodio s klupe.

Upravo u toj simpatičnoj izjavi mogla bi se sažeti analiza sinoćnje igre izabranika Mehmeda Baždarevića.

U Brisel smo otputovali sa mnogo optimizma. Rutinska pobjeda protiv Estonije na otvaranju kvalifikacija, te dobra forma bh. reprezentativaca "tjerali" su nas na optimizam, no na kraju smo ostali razočarani.

Selektor našeg nacionalnog tima, Mehmed Baždarević, napravio je par iznenađujućih poteza, odnosno na klupi je ostavio jednog od najboljih bh. igrača Edina Višću, dok je u vatru gurnuo Matu Jajala, te trećeg stopera Ermina Bičakčića i ispostavilo se da je pogriješio.

Nekadašnji fudbaler Sarajeva na terenu je izgledao izgubljeno, Bičakčić zajedno sa svojim kolegama iz odbrane nije mogao parirati Hazardu i društvu, dok su u isto vrijeme nedostajali Višćini prodori po boku.

Spori, tromi, bezidejni i bezvoljni

Na samom otvaranju susreta ništa nije ukazivalo na potop Zmajeva. U prvih dvadesetak minuta igralo se uglavnom na sredini terena, čak je naš nacionalni tim imao dobru priliku preko Medunjanina koju nije iskoristio. A, onda napad domaće selekcije preko desne strane i nespretna reakcija Emira Spahića. Belgijanci su poveli 1:0 i od tada, izuzmemo li nekih petnaestak minuta drugog dijela, sve je bilo u znaku domaće selekcije.

Naše najveće uzdanice, Miralem Pjanić i Edin Džeko, bile su nevidljive, u sredini terena smo bili spori, tromi i bezidejni, a u odbrani je nedostajalo agresivnosti. No, svakako da najviše zabrinjava bezvoljnost svih aktera sinoćnjeg susreta.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Belgija, koja je bila oslabljena, očitala nam je fudbalsku lekciju i vratila nas je u realnost, a to je borba za baraž. Vremena za kukanje i neke ozbiljnije analize nema, već u ponedjeljak pred Baždarevićem i njegovim izabranicima je novi izazov. Na Bilino Polje nam stiže Kipar, koji nas je u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u Zenici savladao i na taj način je najavio pad Zmajeva.

Pobijediti se mora, Baždarević ima zadatak, prije svega, psihički podići svoje izabranike, a Džeko i društvo imaju priliku iskupiti se za lošu partiju u Briselu. Nadamo se da će u tome uspjeti.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti

Najčitanije iz kategorije