Faris Ribić se vraća u Velež nakon sjajne sezone u Prvoj ligi Federacije Bosne i Hercegovine

Otišao na posudbu i napravio sjajan potez

Faris Ribić se vraća u Velež nakon sjajne sezone u Prvoj ligi Federacije Bosne i Hercegovine

A. Beganović

Mnogi mladi bosanskohercegovački fudbaler iz premijerligaških klubova bježe od posudbi. Smtaraju to kao korak nazad u karijeri, a zapravo nisu ni svjesni koliko griješe. No, mladi golman Veleža Faris Ribić nije jedan od njih. Na početku sezone prihvatio je posudbu i sada se u Velež vraća sa 23 utakmice u nogama i sa epiteom jednog od najboljih golmana Prve lige FBiH u prošloj sezoni.

Prije nešto manje od godinu dana mladi 20-godišnji golman Faris Ribić potpisao je četverogodišnji ugovor sa Veležom. Odradio je Ribić ljetne pripreme sa prvom ekipom, a onda je u dogovoru sa klubom odlučio otići na posudbu.

Rekli bismo, daleko najbolji potez za svakog mladog igrača, pogotovo golmana kojem je od ogromne važnosti skupljati iskustvo. A, Prva liga Federacije Bosne i Hercegovine je idealna prilika za razvoj mladih igrača.

Ribić je prihvatio ponudu nekadašnjeg premijerligaša NK Mladost iz Kaknja gdje se zadržao prvi dio sezone, da bi u drugom dijelu stigao na posudbu u Jedinstvo iz Bihaća.

I upravo je u ova dva kluba mladi 20-godišnji čuvar mreže pokazao svoje kvalitete, a po ocijeni mnogobrojnih stručnjaka, jedan je od najzaslužnijih za izboreni ostanak Jedinstva u prvoligaškom društvu.

Oglasi

Ukupno je u prošloj sezono Ribić skupio 23 nastupa. Primio je 22 pogotka, a čak u devet mečeva svoju mrežu je uspio sačuvati netaknutom. Njegove dobre partije nisu ostale nezapažene, a ponajviše su obradovale struku mostarskog Veleža, koja kada je u pitanju golmanska pozicija nema nikakvih glavobolja.

Pored iskusnog Osmana Hadžikića, Nedim Jusufbegović će u narednoj sezoni moći računati na mlade Edisa Nanića i pomenutog Ribića, koji će na pripreme Rođenih sasvim sigurno stići pun sampouzdanja, barem takav dojam stičemo nakon razgovora sa ovim mladim golmanom pred kojim je svijetla budućnost.

"Vidite, kada sam potpisao profesionalni ugovor sa Veležom, moj san je ispunjen. No, svjestan sam da sam na početku, odnosno da je ispred mene još mnogo rada, pa da tako kažem i uspona i padova. Mislim da je za mladog golmana od velike važnosti da brani. Treninzi su jedno, a službeni nastupi drugo i upravo zbog toga sam se odlučio za posudbu", ističe Ribić i dodaje:

"I sam taj odlazak na posudbu je jedan vid dokazivanja. Mislim da nisam pogriješio, zapravo sam siguran da sam napravio odličan potez. Hvala mojim klubovima, Mladosti i Jedinstvu. Nadam se da sam ispunio i njihova očekivanja."

U 23 nastupa Ribić je primio 22 pogotka, devet puta je svoju mrežu sačuvao netaknutom.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

"U pravu ste, bilo je doista odličnih partija, ali i onih sa kojima nisam u potpunosti zadovoljan. Ipak, fenomenalno iskustvo, možda uz neki određen pritisak u drugom dijelu sezone kada sam branio za Jedinstvo. Bili smo u borbi za ostanak, Jedinstvo je veliki klub, pa se osjećao taj pritisak. Uspjeli smo i vjerujem da su pred Jedinstvom mnogo bolji dani", govori Ribić, pred kojim su novi izazovi ali u Veležu.

"Ugovorom sam vezan za Velež i mogu vam reći da s velikim nestrpljenjem očekujem početak priprema. Žao mi je što nije izborena Evropa, no na kraju krajeva, nije sezona bila ni loša. Pokušat ću se nametnuti stručnom štabu, moje je da radim i da svaku ukazanu priliku iskoristim na što bolji način. A, dolazim iskusniji za jednu godinu sa više od 20 utakmica u nogama, što nije mala stvar", zaključio je mladi 20-godišnji golman koji je još dvije sezone igrač "zaštićenog godišta".

Zaprati FK Velež, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Velež Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Zaccheroni
Dobro dosao kuci
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi