Dječaku sa fotografije su govorili da je prenizak i neuhranjen, postao je najbolji fudbaler svijeta

Nije odustajao

Dječaku sa fotografije su govorili da je prenizak i neuhranjen, postao je najbolji fudbaler svijeta

A. Čaušević

Upornost je jedan od ključnih faktora za uspjeh na sportskom polju.

Prije nego što su "vanzemaljci" Lionel Messi i Cristiano Ronaldo preuzeli primat u svijetu fudbala, jedan čovjek je oduševljavao svijet. I dalje se smatra jednim od najvećih fudbalera 21. stoljeća.

U djetinjstvu su mu govorili da je neuhranjen, prenizak za fudbal i da se treba desiti čudo da uspije. Upravo se čudo i desilo.

Ricardo Kaka možda nije trajao dugo kao Messi i Ronaldo, ali njegovih pet fenomelanih godina u evropskom fudbalu su učinili da ostavi neizbrisiv trag.

Kada mu se bližilo punoljestvo Kaka je visinom i težinom odstupao od svojih vršanjaka. Vagao je 50 kilograma i bio je visok 163 centimera. U timu su ga držale odlične fudbalske vještine.

Oglasi

Nakon toga je stigao specijalista koji je sa talentovanim dječakom počeo sa posebnim treninzima. Iako su bili ubitačni i jako naporni, dječak koji je silno želio uspjeh nije odustajao.

Svakako jedan od razloga zato je taj što je odrastao u imućnoj porodici. Za razliku od većine brazilskih fudbalera nije morao brinuti za novac te se mogao u miru posvetiti školovanju i treniranju.

Počeo je da dobija mišićnu masu, ali i da naglo raste pa kada je u stigao u Evropu 2003. godine bio je visok 185 cm. Dakle, za tri godine je porastao 20-ak centimetara.

Classic Football Shirts on Twitter:

Prvo je postao prvak svijeta sa Brazilom 2002. godine kada je bio rezervista, a ,akon toga je počeo da osvaja simpatije u Evropi. U dresu Milana je bio zaista nezadrživ.
Sjajna tehnika, dugi korak i elegantna kretnja s loptom su bile poput melema za oči svim ljubiteljima fudbala. Imao je odličan i precizan šut i postao je protopim modernog fudbalera na poziciji "desetke".

Oglasi

Uslijedit će niz uspješnih godina u dresu Milana. Kruna karijere je svakako bilo osvajanje Zlatne lopte 2007. godine kada je s Rossonerima uzeo i Ligu prvaka.

Odigrao  je još dvije i više nego dobre sezone, onda je uslijedio transfer u Real Madrid za ogromnih 85 miliona eura. U kraljevskom klubu su počeli dolaziti problemi sa povredama te je njegov sjaj počeo da blijedi.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Njegovo tijelo više nije moglo da podnese napore vrhunskog fudbala i otišao je u MLS. Nastupao je tri sezone za Orlando City. Kopačke je okačio o klin 2017. godine.

Prije nekoliko sedmica je na sebe skrenuo ogromnu pažnju. Posljednjih godina se posvetio treniranju, a nagrada za trud stigla je u vidu istrčanog maratona u Berlinu i to s vremenom 3:38.06.

Zaprati Real Madrid, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Real Madrid Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi