Bliži se Dan D: Rijeka ili Dinamo?
Foto: Pixsell

Pada li odluka na Rujevici?

Bliži se Dan D: Rijeka ili Dinamo?

Kenan Lizde

Ostala su još samo četiri kola SuperSport HNL, a po svemu sudeći do konačnog raspleta oko novog prvaka Hrvatske, te četvrtog putnika u Euro takmičenja, morati ćemo sačekati do zadnjeg kola. Ono najuzbudljivije, borba za naslov prvaka Hrvatske, ulazi u triler završnicu, gdje je međusobni dvoboj u nedjelju krucijalno bitan, ali ne I presudan. Tri su moguća raspleta, tri znaka su u igri, a mi ćemo se malo "poigrati", te probati predvidjeti šta bi se moglo desiti. 

U slučaju pobjede Rijeke, ekipa sa Kvarnera imala bi dva boda prednosti, te bi odlučivali sami o svojoj sudbini.

Na ruku im ne ide to što i sa pobjedom nemaju bolji međusobni omjer, pa do kraja ne bi smjeli imati neki dodatni kiks.

Dinamo bi u slučaju poraza bio u situaciji da sve do kraja mora pobijediti i nadati se da Rijeka negdje "zapne".

Neriješen ishod ide na ruku Dinamu, pored bodovne prednosti, Modrima do kraja ostaje naoko lakši raspored, te smo dojma da bi i psihološki segment otišao na njihovu stranu.

Pobjeda Dinama bi stvorila za njih ogromnih +4 boda, te bi se moralo desiti neko čudo, da Zagrepčani ispuste takvu prednost.

Oglasi

Rijeka bi sa svojom mladom ekipom u takvom raspletu vjerovatno doživjela psihološki "fijasko", te bi prvenstvo bilo odlučeno.

Sigurno nas na Rujevici očekuje kvalitetna utakmica, dvije vodeće ekipe lige treba da dokažu da se u HNLl-u igra moderno, te da dogodine od obje momčadi možemo očekivati dodatni europski iskorak.

Dosta je uzbudljiva bila ova sezona, sve nekako podsjeća na onu 1998/99, kada se u posljednju trećinu prvenstva krenulo sa tri ekipe sa podjednakim šansama za naslov prvaka.

I tada su Dinamo, Rijeka i Hajduk skoro do kraja bili aktualni, da bi kao i ovaj put, prvi iz utrke otpao Hajduk.

Kao i prije 25 godina, splitsku ekipu je najviše koštao poraz protiv Rijeke, da bi ekipu sa Kvarnera "koštao" remi sa Osijekom u zadnjem kolu, gdje se i danas aktivno prisjećamo u najmanju ruku sumnjivog ofsajda, koji je Dinamu donio, a Rijeci oduzeo titulu.

Oglasi

Tadašnja Rijeka je bila prilično iskusna ekipa, nisu imali današnju mladost i energiju, a i sam klub tada nije bio na ovakvom nivou.

Što se tiče Dinama, nekako djeluje da potez uprave da "istrpi" Jakirovića se čini kao pogodak, pošto je evidentno da ekipa poprima baš onakve konture kakve trener želi.

Ofanzivno je to vrlo kvalitetno, dosta brzo i moderno, dok u defanzivnom aspektu ostaje još dosta posla oko "utezanja" linija i odbrambenih automatizama.

Za ubuduće, dosta će zavisiti oko ljetnog prelaznog roka, ako ne bude bitnijh odlazaka, uz 2-3 pojačanja u defanzivnom segmentu (stoper sa lijevom nogom, lijevi bočni igrač), dojma smo da bi ovako ofanzivno potentan Dinamo mogao mnogo lijepog ponuditi i na Euro sceni.

Što se tiče Riječana, njihova mlada ekipa je prepuna igrača koji će biti dosta aktuelni u narednom prelaznom roku.

Potražite više informacija na temu 1. HNL:

I Dinamo i Hajduk bi rado posegnuli za nekim od njihovih članova, a vjerujemo da su i notesi europskih skauta već puni raznih zanimljivosti o tim momcima.

Koliko će Uprava Rijeke uspjeti odoliti ponudama klubova i koliko klupski može ispratiti ambiciju tih mladih igrača, u toj mjeri ćemo i narednih godina gledati jaku Rijeku.

Zaprati GNK Dinamo Zagreb, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
GNK Dinamo Zagreb Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Labile
SportSport.hr, svaki derbi u susjedstvu analiziraju
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi