Robbenov projektil slomio otpor Lavova

Liga prvaka, polufinale

Robbenov projektil slomio otpor Lavova

Edmir Škorić

Minhenski Bayern je golom Arjena Robbena uspio savladati francuski Lyon u prvom susretu polufinala Lige prvaka. Gosti nisu puno toga pokazali, a meč je na neki način zasjenio i glavni sudija Roberto Rosetti. Talijan je pokazao dva crvena kartona.

Prvih desetak minuta susreta proteklo je u igri između dva šesnaesterca, sa ispitivanjem protivničkih snaga. Kao da su oba trenera željeli pod svaku cijenu neprimiti gol večeras. Bayern je, potom, preuzeo incijativu i dominirao, te stvorio nekoliko šansi.

Bayern je tokom prvih 45 minuta bio dominantniji sa terenu, a Bavarci su držali i loptu više u svom posjedu. Ipak, golova, ali ni većih prilika nije bilo, ali to nije značilo da je sve proteklo bez uzbuđenja.

U trinaestoj minuti Schweinsteiger glavom šutira sa nekih šest metara, no pored gola Llorisa. Prethodno je Arjen Robben izveo korner. Dvije minute kasnije Thomas Muller je, zaboravljen od strane domaćih braniča, ostao sam na pet metara od Llorisa, no loše je loptu zahvatio glavom i nije bilo veće opasnosti po Llorisa.

Franck Ribery je u sedamnaestoj minuti napravio dobar prodor, potom šutirao sa ruba šesnaesterca, no ponovo izvan okvira Llorisovog gola. Nešto kasnije Robben je dodao do Thomasa Mullera, koji loptu šalje visoko iznad gola francuskog reprezentativnog golmana. Roberto Rosetti je u 27. minuti pokazao javnu opomenu hrvatskom reprezentativcu Danijelu Pranjiću, koji će s tribina gledati nastup svojih saigrača u Lyonu za sedam dana.

Nakon pola sata (polu)prilika Bavaraca, gosti su uzvratili. Edersonov udarac je blokirao Pranjić. Nakon toga Pjanić izvodi korner, lopta se na kraju odbija do Edersona, koji snažno šutira, no ponovo uspješan blok domaćih igrača.

Igrao se 36. minut kada je, aferom sa maloljetnom prostitukom, pogođeni Franck Ribery namjerno đonom išao na Lisandra Lopeza. Bio je to grub prekršaj, a sudija Roberto Rosseti nalazio se samo metar od mjesta incidenta i nije se dvoumio ni sekunde. Italijanski sudija posegnuo je za džep, izvadio crveni karton i poslao Francuza u svlačionicu! Bayern je ostao sa desetoricom u polju.

Šveđanin Kim Kaalstrom sa više od 30 metara je topovski šutirao, a golman Bayerna Hans Jorg Butt krajnjim je naporom uspio izbiti loptu dalje od svog gola.

Na početku drugog dijela bilježimo dobar pokušaj Pranjića sa nekih 25 metara iz kosa s lijeve strane, no bomba Hrvata završava u naručju sjajnog Llorisa. U 55. minuti trener gostiju Claude Puel je iz igre izvadio Miralema Pjaniča, a priliku je dobio Makoun. Umalo da Lloris bude matiran u 60. minuti. Robben je sve sjajno napravio, potom sa petnaestak metara malo iz kosa gađao suprotni kut, no otišlo je to malo pored desne stative već pomenutog čuvara mreže Lyona.

Pet minuta kasnije pokušaj Schweinsteigera, na kraju se lopta od jednog gostujućeg igrača odbija u korner. Dobru priliku propusto je i Mario Gomez, nakon dobrog centaršuta Robbena. Naime, Nijemac je sa samo pet metara glavom neometano šutirao, no na pravom mjestu ponovo Lloris.

Bayern je do pogotka stigao dvadesetak minuta prije kraja. Robben uzeo loptu na tridesetak metara, napravio par koraka i onda topovski opalio ljevicom, lopta na putu prema golu Lyona zakačila Mullera, promijenila smijer i završila iza leđa Hugo Llorisa.

Do kraja utakmice možemo još istaknuti dobru priliku za domaći tim. Robben je, pet minuta prije kraja, povukao akciju, a onda se odlučio sam šutirati, na kraju fantastičnom paradom Lloris brani i ostavlja Lavove u igri.


BAYERN - LYON 1:0
(Robben 69)
Stadion: Allianz Arena. Sudija: Roberto Rosetti (ITA). Žuti kartoni: Pranjić (Bayern), Bastos, Toulalan (Lyon). Crveni kartoni: Franck Ribery (Bayern), Toulalan (Lyon).

BAYERN: Butt - Lahm, Van Buyten, Demichelis, Contento - Schweinsteiger, Pranjić /od 63. Gomez/ - Robben /od 85. Altintop/, Ribery - Müller, Olić /od 47. Tymoschtschuk/. Trener: Louis van Gaal.

LYON: Lloris - Reveillere, Cris, Toulalan, Cissokho - Gonalons, Källström - Pjanić /od 55. Makoun/ - Ederson /od 71. Bastos/, Delgado /od 79. Govou/ - Lopez. Trener: Claude Puel.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.