“Da sam otkrio Lewyjevu tajnu, izgubio bih prijatelja”

Peszko je sve znao

“Da sam otkrio Lewyjevu tajnu, izgubio bih prijatelja”

Edmir Škorić

Slawomir Peszko je igrao zajedno s Robertom Lewandowskim u reprezentaciji Poljske i inače su veliki prijatelji izvan terena, pa je on među rijetkima koji je znao stvari mnogo prije nego će ih saznati kompletna nogometna javnost, a glede sudbine bivšeg napadača Bayerna.

Peszko objašnjava da je ugovor s Barcelonom sklopljen mnogo prije nego što je objavljen. U aprilu je poljska javna televizija uz veliku pompu objavila da će Lewandowski nastupati za Barcelonu, jer je postignut definitivan dogovor s katalonskim klubom i da su u Bayernu već bili uveliko svjesni da njihov najbolji igrač odlazi.

Vijest je uznemirila mnoge i trajali su sati neizvjesnosti dok se Bayern nije pojavio da to demantuje, učinili su to, na ovaj ili onaj način, sve strane kako su mogle. No od tada se već podrazumijevalo da bi to moglo biti pitanje vremena. Odmah potom počele su izjave Lewandowskog,koji je govorio da završava njegov boravak u Bayernu, htio je da ide, na kraju je postignut dogovor kluba i dopušteno mu je da napusti Minhen.

Danas je njegov prijatelj i saigrač u reprezentaciji, Peszkom, prepoznao da je sve to bila istina, čak i prije nego što je aprilski Laportin dogovor s igračem već bio zapečaćen.

"Kada se problem s Barcelonom počeo javljati, već je bio riješen. Kad mi je tada rekao koliko se mora raditi za takav transfer, nisam mogao vjerovati. U jednom se trenutku naveliko pričalo o tome da je san Roberta Lewandowskog igrati za Real Madrid. Ali od toga nije bilo ništa. On je to progutao i zatvorio tu fazu”, objašnjava Peszko i dodaje:

"Od marta sam znao da je to dogovoreno, ali da sam to tada otkrio, vjerojatno bih izgubio prijatelja”, priznao je.

Oglasi

"U Barceloni je Lewandowski oživio i samo je on mogao uskočiti u ovakav klub i odmah postati njegov lider", naglašava bivši poljski reprezentativac.

Iako je sve mnogo prije dogovoreno, zvanično je tek u julu završen transfer najboljeg igrača Poljske u redove Barcelone.

Inače, Lewandowski je na 11 nastupa u Primeri postigao 12 golova i trenutno je prvi strijelac lige.

Preostalih pet postigao je u Ligi prvaka, ali će u proljeće morati da se pomiri s činjenicom da će nastupati u Evropskoj ligi jer su Katalonci ispali kao treći u grupi s Bayernom, Interom i Plzenom.

Potražite više informacija na temu La Liga:

S obzirom na to da je Lewandowski već nakon 16 utakmica u dresu Blaugrane na brojci od 17 golova, vrlo je realno očekivati da će Bayern na ljeto inkasirati prvi dio predviđenog bonusa.

Naime, u ugovor je ubačena klauzula prema kojoj je Barcelona dužna isplatiti Bayernu po 1,25 miliona eura na kraju svake sezone u kojoj Poljak postigne najmanje 25 golova u svim takmičenjima.

Zaprati Barcelona, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Barcelona Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi