Roberto Carlos u centru doping skandala koji potresa Brazil

Nakon dokumentarca njemačke televizije

Roberto Carlos u centru doping skandala koji potresa Brazil

Endin Čaušević

Njemačka ARD televizija jučer je objavila dokumentarac o doping aferama u Brazilu, a veliki skandal nastao je nakon izjave brazilskog doktora vezano za legendarnog Roberta Carlosa.

ARD televizija odlučila je napraviti dokumentarni film o doping aferama koje već 20 godina potresaju Brazil. Istraga o dopingu u brazilskom sportu trajala je dugo vremena, a nju je vodio novinar Hajo Sppelt. Ovaj novinar je uspio pod lažnim imenom da dođe do doktora Julija Cesara Alvesa koji je bio zadužen za doping igrača.

On je tajno snimao razgovore sa ovim doktorom koji je vremenom iznosio sve više tajni. U jednom razgovoru Alves je odlučio govoriti i o legendarnom Robertu Calosu, te otkriti da je nekadašnji reprezentativac Brazila koristio doping već kada je napunio 15 godina, a kada je imao 17 stigao je kod spomenutog doktora.

Međutim, najviše prašine diglo se oko izjave da je Roberto Carlos posjetio brazilskog doktora nekoliko sedmica pred početak Svjetskog prvenstva 2002. godine koje se igralo u Japanu i Južnoj Koreji. Navodno, Carlos je tražio terapiju kako bi bio u što boljoj fizičkoj spremi za SP koje je na kraju Brazil osvojio savladavši u finalu Njemačku sa 2:0.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

"Roberto Carlos je bio moj pacijent da tako kažem. Da, reprezentativac Carlos. Došao je prvi put kada je imao 15 godina i bio je veoma mršav. Razvijao sam njegove butine i zbog mene je Roberto Carlos poznat po svojim butinama", rekao je Alves u dokumentarcu.

Ovaj doktor je prije dvije godine priznao da je pomagao mnogim sportistima širom svijeta. Na Sudu u Brazilu bio je primoran da otkrije neke od biciklista iz Njemačke, Španije i Belgije, te mnoge fudbaler širom svijeta čija imena još uvijek nisu poznata javnosti.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi