Roberto Firmino – ključni igrač Kloppovog “heavy metal” fudbala
"Defanzivni napadač" koji svojim specifičnim stilom igre otvara prostor za ubojiti napad Redsa.

Čovjek iz sjenke

Roberto Firmino – ključni igrač Kloppovog “heavy metal” fudbala · Kolumna

J. Murselović

Dolaskom u Liverpool u oktobru 2015. godine, Jürgen Klopp je na Anfield trebao donijeti “heavy metal” fudbal, usaditi pobjednički mentalitet Redsima i pokušati konačno donijeti titulu prvaka Engleske gradu iz kojeg potječu Beatlesi. 

U Kloppovom CV-u, drugom bojom podvučeni su naslovi prvaka Njemačke sa Borussijom Dortmund. No, ono što je Kloppa dovelo u Liverpool nisu samo te dvije vezane titule, nego način na koji je Borussija igrala (skoro) sve vrijeme njegove vladavine.

Brz, atraktivan, efikasan i učinkovit fudbal; fudbal koji počiva na gegenpressingu kojeg je Klopp doveo do savršenstva. U Liverpoolu su ga čekala imena poput Coutinha, Sturridgea, Bentekea, Lallane, Milnera, Hendersona, Sakhoa, Lovrena, Škrtela, Cana i Firmina koji je na Anfield stigao samo tri mjeseca prije Kloppa. Nijemac je još od ranije bio upoznat sa kvalitetama Roberta Firmina, koji je pet sezona nastupao za Hoffenheim u kojem je napravio prve prvoligaške korake (prije Hoffenheima, Firmino je nosio dres brazilskog Figueirensea koji se takmičio u Seriji B).

Defanzivni napadač

U prvoj, istina nepunoj, Kloppovoj sezoni, Liverpool je igrao po sistemu toplo-hladno, stoga i ne čudi što su Redsi na kraju završili kao osmoplasirana ekipa. Ipak, bile su vidljive primjese Kloppovog heavy metal fudbala. Igrači su polagano prihvatali osnove gegenpressinga, ali i dalje je to bilo daleko od onoga što je radila ekipa Dortmunda. Benteke i Sturridge jednostavno nisu tip igrača koji odgovara ovom sistemu igre i bilo je za očekivati da će vrlo brzo napustiti tim Liverpoola. To je jednostavno otvorilo vrata Firminu koji je tako postao prvi napadač ekipe; napadač čija zadaća nije isključivo postizanje golova, nego podređivanje timu, vršenje presinga, kontrolisanje lopte i kreiranje napada.

Firmino je sezonu završio sa 11 pogodaka i 11 asistencija na 41 odigranom meču u svim takmičenjima. Poređenja radi, Benteke je tu sezonu završio sa 10 postignutih golova. Klopp je od Firmina dobio ono što je i tražio – prvog odbrambenog igrača koji će vršiti presing i biti najbolji i najvažniji defanzivac svoje ekipe. U ljeto 2016. godine, Liverpool je doveo još jednog igrača iz Southamptona, Manea, koji se automatski uklopio u ekipu i koji je razvio posebnu vezu sa dvojicom Brazilaca, Coutinhom i Firminom. Igra Liverpoola bila je mnogo bolja negoli prethodne sezone, ali Redsi su i dalje imali problem kada imaju loptu u svom posjedu (nešto što prati Kloppa još od perioda kad je sjedio na klupi Mainza).

Coutinho, Mane i Firmino odlično su se razumjeli na terenu. Kombinovali su, izluđivali protivničke odbrane nevjerovatnim pasovima i driblinzima te na svojim leđima nosili igru Liverpoola koji je na kraju sezone uhvatio četvrto mjesto i plasman u Ligu prvaka. Firmino je postigao 12 pogodaka, samo jedan više u odnosu na prethodnu sezonu, ali ono što je on radio na terenu nije se mjerilo golovima i asistencijama. Njegov utjecaj bio je mnogo veći od onoga što brojevi u ovim statističkim kolonama pokazuju. Firmino je činio udarnu iglu kada je u pitanju vršenje presinga. Protivničkim stoperima nije davao mira; nije dozvoljavao jednostavno iznošenje lopte. Fizički spreman, rastrčan, po običaju je pokrivao najviše prostora na terenu. Liverpool je tako dolazio do lopte, a onda nevjerovatnom transformacijom u fazu napada kažnjavao protivnike. Firminov nevjerovatan presing; presing koji je (bio) na višem nivou od onog koji je vršio Lewandowski dok je nastupao za Kloppovu Borussiju, činio je razliku na terenu. Sezonu 2016/17, Firmino je završio sa 58 uspješnih startova, a tome je dodao i preko 30 izblokiranih udaraca kao i 26 presječenih lopti. Statistika koja dovoljno govori o njegovim defanzivnim zadacima.

U Salahovoj sjeni

Ljetni prijelazni rok 2017. godine bio je prava sapunica. Dok se Liverpool borio sa dovođenjem Van Dijka i Keite, Barcelona je konstantno slala ponude za Coutinha. U “ratu” sa Barcelonom, Southamptonom i Leipzigom, nekako je ostalo dovoljno prostora da uprava dovede Salaha koji je još i ranije bio povezivan sa klubom sa Anfielda, no umjesto u Liverpoolu, završio je u Chelseaju gdje se i nije baš proslavio, te je karijeru nastavio u Fiorentini i Romi. Dolazak Egipćanina u Liverpool, pogodovao je i samom Firminu. Salah, tehnički potkovan, nevjerovatno brz, sjajno se uklopio u 4-3-3 sistem koji njeguje Klopp i zajedno sa Maneom i Firminom počeo je terorizirati protivničke odbrane. Coutinho je bio zadužen za distribuciju lopte napadačkom trojcu i Liverpool je pokazao kako izgleda pravi heavy metal fudbal. Mnogo trke, presing tokom svih 90 minuta, transformacija iz faze odbrane u fazu napada i pasovi nakon kojih bi neko od napadačkog trojca izbio sam pred protivničkog golmana i postigao pogodak.

Kloppov sistem od Salaha je napravio nezaustavljivu mašinu za postizanje golova. Kada je u zimskom prijelaznom roku Coutinho napustio Liverpool i potpisao za Barcelonu, mnogi su pomislili kako će Liverpool neslavno završiti sezonu. No, grdno su se prevarili. Firmino je postao glavni razigravač ekipe - vraćao se po loptu, nevjerovatnim pasovima, često i bez gledanja, slao lopte iza protivničkih odbrana i izbacivao Salaha i Manea u stopostotne šanse. Istovremeno, Firmino je i dalje bio prvi defanzivac ekipe, a počeo je sve više i postizati golove. Jednostavno, počeo je disati punim plućima i nositi ekipu Liverpoola.

Salah je taj koji postiže golove i koji je savim zasluženo proglašen za najboljeg igrača lige, ali Firmino je taj koji mu omogućava sve to. Kretanjima, pasovima, odlučnošću i istrajnošću, te sposobnošću konstantnog vršenja presinga. Firmino je uvijek stavljao interese tima ispred vlastitih, stoga i ne čudi što je i sezonu ranije bio u Maneovoj sjeni. Radi “prljav” posao u defanzivi, a u trenucima kad Liverpool ima loptu, Firmino se automatski pretvara u najboljeg razigravača. Kompletan igrač.

Sezona iz snova

Od dolaska u Premier Ligu, Firmino je napadač koji ima ubjedljivo najviše uspješnih startova (iza sebe je ostavio Ayewa, Arnautovića, Sancheza i Pedra), a ove sezone je u tom segmentu bolji od skoro svih defanzivaca Liverpoola. Roberto Firmino više je od napadača. On je ključni igrač u Kloppovom sistemu igre. Njegovo kretanje i pokrivanje prostora mnogo više priliče centralnom veznom, a ne centarforu. To je njegov način igre. Biti na svakom dijelu terena, tražiti loptu i otvarati prostor. Klopp je u nekoliko navrata naglašavao kako je Firmino najbolji igrač na svijetu bez lopte. Kada su Sturridge i(li) Origi igrali na Firminovoj poziciji, igra Liverpoola je patila. Nije bila tečna, krilni igrači nisu imali dovoljno prostora, a odbrana je po običaju patila, jer niti Sturridge, niti Origi nemaju ni približan radijus kretanja Firminovom, a o njihovim defanzivinim (ne)sposobnostima suvišno je i pričati.

Firminove dijagonalne kretnje u trenucima kad Liverpool ima loptu, stvaraju mnogo prostora saigračima. Te dijagonalne kretnje su ključ, posebno protiv ekipa koje se brane sa deset igrača u polju, a upravo su takve ekipe najveći Liverpoolov problem. Firminovo “napuštanje” centralne napadačke pozicije, ostavlja prostor igračima iz drugog plana da neometano dođu do pozicije za šut (vidjeli smo to kod Coutinha, a nakon njegovog odlaska i kod Wijnalduma).

Firminova vrlina, a ujedno i jedina mana je nesebičnost. Često nakon oduzete lopte u protivničkoj trećini ne završava akciju, nego pasom traži saigrača koji se možda nalazi u nešto nepovoljnijoj poziciji od njega. No, upravo ga nesebičnost i čini posebnim. Protivnički defanzivci moraju biti spremni na sve kad Firmino ima loptu. Zbog toga je opasan. U sezoni 2016/17, stvorio je 76 šansi svojim saigračima i od napadača iz lige petice, samo je Messi stvorio više (78). Ove sezone, pored nesebičnosti, pokazao je i dozu sportske drskosti i odlučnosti, zahvaljujući kojima je postigao 27 golova u svim takmičenjima. Više negoli u prethodne dvije sezone kombinovano.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Firmino je poseban tip napadača, a u Premier ligi postoje još dva igrača koja možemo porediti s njim – Gabriel Jesus i Son, koji na sličan način pomažu svojim ekipama, ali oni, uz dužno poštovanje, ipak još uvijek nisu na Firminovom nivou. Ove sezone Firmino po meču pravi čak 76 šprinteva, Romelu Lukaku je na 44, a Harry Kane na 42. Također, ne treba zaboraviti ni podatak kako Firmino ima skoro dva ključna pasa po meču, što je samo dodatni pokazatelj koliko zapravo igra Liverpoola zavisi o njegovom učinku.

Kad se govori o napadačima, uvijek će u prvi plan izbiti oni koji postižu golove: Suarez, Lewandowski, Higuain, Kane. Firmino možda nema brojke koje bi ga svrstale u isti koš sa navedenim, ali on nedostatak golova nadoknađuje drugim fudbalskim elementima. Nedovoljno cijenjen, uvijek u sjeni drugih, ali igrač koji je najvažniji u heavy metal fudbalu koji preferira Jürgen Klopp.

Zaprati Liverpool, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Liverpool Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi