Rođeni vođa u Brazilu će ispisati historiju zlatnim slovima

Rafa Marquez postaje apsolutni rekorder

Rođeni vođa u Brazilu će ispisati historiju zlatnim slovima

Meksiko je sinoć već u prvoj utakmici izborio plasman za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Brazilu. Domaćin je na Azteca stadionu savladao Novi Zeland 5:1 i tako riješio pitanje prolaska dalje i prije revanš susreta. 

Jedan čovjek sinoć je došao na prag historije svjetskog fudbala. Njegovo ime je Rafa Marquez. Samo povreda može spriječiti bivšeg fudbalera Barcelone da uđe u historiju. Marquezu će to biti četvrto Svjetsko prvenstvo i tu nije ništa čudno. Prije njega još 22 igrača nastupila su na četiri Mundijala. 

Međutim nijedan od njih nije bio kapiten na sva četiri, a Rafa Marquez će ukoliko bude zdrav i spreman u Brazilu na četvrtoj završnici oko svoje ruke nositi kapitensku traku. Bit će to nevjerovatan preokret jedne blistave karijere koja je krenula nizbrdo nakon Južne Afrike 2010. godine. 

Marquez je nakon sedam provedenih godina u dresu Barcelone i četiri osvojene Primere i dvije Lige prvaka otišao preko Atlantika i potpisao za New York Red Bull. Sukob sa Donovanom, nakon poraza od LA Galaxyja, povrede i nedisciplina obilježili su godine Marqueza u Americi. Od 2011. do 2013. godine odigrao je samo dvije utakmice u dresu Meksika. Njegova reprezentativna karijera bila je na samom kraju, a onda se Rafa digao iz pepela. 

U decembru 2012. potpisao je za Leon koji je igrao Copa Libertadores, a onda je krenuo njegov posljednji uspon ka vrhu. U Clausuri koja nije bila uspješna za klub ustalio se u timu, a sada je u novoj sezoni, u Aperturi pronašao ritam i formu koja ga je učinila najtrofejnijim igračem Meksika u historiji ove zemlje. Kruna karijere bio bi Brazil tu nema sumnje. 

Miguel Herrera, selektor Meksika nema sumnje, Rafa je pravi vođa na terenu. "On je prirodni vođa. On je momak koji priča sa saigračima na terenu, vodi ekipu i sugeriše pravovremeno," rekao je Herrera. Sinoć je Marquez sa kapitenskom trakom na ruci vodio Meksiko do ubjedljive pobjede, a uspio se upisati i u listu strijelaca. 

Prije više od 11 godina Marquez je prvi put na Svjetskom prvenstvu oko ruke nosio kapitensku traku. Imao je samo 23 godine, ali u Japanu i Južnoj Koreji Javier Aguirre nije imao sumnje, vođa na terenu bio je tada fudbaler Monaca. 

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

U Njemačkoj 2006. godine na klupi reprezentacije sjedio je Ricardo La Volpe u grupnoj fazi promijenio je tri kapitena. Traku su nosili Gerardo Torrado, potom Marquez i Cuauhtémoc Blanco. U osmini finala protiv Argentine nije bilo dvojbe, ekipu je na teren izveo fudbaler Barcelone. Južna Afrika je bila Marquezov treći put, a u Brazilu će defanzivac po svemu sudeći ispisati historiju.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.