Trosatni maraton i penal drama u Budimpešti: Kraljica Europa lige opet na tronu, Mourinho je pao!

Sevilla je pobijedila Romu boljim izvođenjem kaznenih udaraca

Trosatni maraton i penal drama u Budimpešti: Kraljica Europa lige opet na tronu, Mourinho je pao!

A. Čaušević

Pobjednik Europa lige nakon 1:1 poslije regularnih 90 minuta i produžetaka pobjednik između Seville i Rome je odlučen penal serijom, a pobjedu je na kraju slavio španski tim sa 4:1 u udarcima sa bijele tačke.

Utamicu na Puškaš Areni je obilježila ogromna sudijska nadoknda kako u oba poluvremena tako i u produžecima, pa je kompletno finale računajući i penale trajalo skoro tri i pol sata.

Prvo poluvrijeme je donijelo jedan gol i bilo je poprilično nezanimljivo sa malim brojem izbuđenja sve do gola Paula Dybale koji je pogodio u 35. minuti na asistenciju Mancinija.

Nakon primljenog gola Andalužani su preuzeli kontrolu nad igrom, a najbolju priliku su imali u sudijskoj nadoknadi prvog poluvremena koje je bilo produženo za čak sedam minuta.

Ivan Rakitić se lijepo namjestio na šut, ali je pogodio stativu pa se na odmor otišlo sa minimalnom prednošću italijanskog predstavnika.

Sevilla je drugi dio počela ofanzivno, a do zasluženog izjednačenja je stigla u 55. minuti kada je Mancini zatresao vlastitu mrežu nakon jednog oštrog centaršuta.

Oglasi

Nastavio je španski tim sa boljom igrom i pravio je pritika, dok se Roma uglavnom fokusirala na odbranu. U periodu od 75. do 80 minute viđene su dvije sporne situacije.

Prvo je sudija Taylor dosudio penal za Sevillu, ali je nakon VAR snimka promijenio svoju odluku, da bi nakon toga i Roma tražila kazneni udarac zbog igranja rukom. Englez nije pokazao na bijelu tačku.

U 83. minuti kolosalnu priliku da donese prednost Vučici imao je rezervista Belotti, ali je promašio sa nekoliko metara.

Do kraja regularnog dijela nije bilo previše uzbuđenja. Igralo se bez rizika s obje strane pa se otišlo u produžetke. U nadoknadi je En Nesyri imao pokušaj glavom za Sevillu, a nakon toga Suso i Fernando.

U produžecima Sevilla je bila ta koja je više diktirala tempo, međutim Španci su igrali dosta oprezno i Roma se uspješno branila bez većih problema.

Oglasi

Dodatnih 30 minuta nije donijelo nije donijelo previše šansi. Izuzetak je prečka Smallinga iz 10. minute sudijske nadoknade drugog produžetka. pa je na kraju pobjednik odlučen penalima.

Prvi promašaj viđen je u drugoj seriji kada je Bono odbranio udarac Mancinija. I u trećoj seriji Ibanez promašuje za Romu, dok su za Sevillu svi bili precizni. 

U četvrtoj seriji Rui Patricio je odbranio udarac Montiela, ali je njegov kazneni udarac ponovljen. Argentinac je zabio i pogodio za pobjedu za 4:1.

Potražite više informacija na temu Liga Evrope:

Treneru Rome Joseu Mourinho je ovo prvi poraz u evropskim finalima, dok je Sevilla stigla do čak sedmog pehara u Europa ligi čim je postala apsolutna kraljica ovog takmičenja.

Treba dodati da je reprezentativac BiH, Benjamin Tahirović, cijelu utakmicu odgledao sa klupe za rezervne igrače.

Zaprati AS Roma, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
AS Roma Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

barcaforever
Zaslužena pobjeda Seville, bili su bolji čitavu utakmicu i napadali, penali su lutrija ali kažem opet Sevilla zasluženo
3 1
komentator1
Sevila bi u engleskoj svake godine bila prvak sa 20 bodova vise od drugoplasiranih
3 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti