Romanov prvi ulazak u svlačionicu: "Ko bi rekao da ima 13 milijardi dolara"

Igrači CSKA Moskve su bili iznenađeni

Romanov prvi ulazak u svlačionicu: "Ko bi rekao da ima 13 milijardi dolara"

E. Škorić

Ruski tajkun Roman Abramovič sprema se prodati Chelsea, ali ne namjerava se u potpunosti maknuti iz nogometa.

Naime, nakon što proda Chelsea, od kojeg je u proteklih 19 godina napravio evropskog i svjetskog nogometnog diva, Abramovič je navodno spreman uložiti u ruski nogomet. Poznati advokat Alexander Dobrovinsky je rekao da je ruski biznismen spreman upumpati novac u jedan od ruskih timova.

Još nije precizirano koji klub bi to bio, ali Abramovič je u prošlosti itekako svoj novac ulagao u ruske timove. U martu 2004. godine Romanova kompanija Sibneft postala je glavni sponzor CSKA Moskve. Potpisan je ugovor težak čak 54 miliona dolara, a predsjednik moskovskog kluba Evgeny Giner je tada najavio petostruko jači CSKA.

Giner je imao poseban odnos s Abramovičem. Dva poduzetnika upoznali su se i prije nego su zagospodarili nogometnim klubovima, te su zajedno iz VIP lože gledali utakmice CSKA i Chelseaja, a osim toga, prema riječima Ginera, često su se vodili "prijateljski razgovori i o nogometu i o drugim temama".

Još u martu 2003. je Giner prvi put svog moćnog prijatelja, dakle govorimo o Abramoviču, pozvao u svlačionicu CSKA nakon pobjede nad Samarom (2:0).

“Abramovič još nije bio posebno poznat u nogometu i skromno nam je došao s Ginerom. Na osnovu njegovog izgleda nije se moglo zaključiti da ima 13 milijardi dolara. Sjećam se da je neko izašao gol ispod tuša, a iza njega Abramovič", ispričao je tadašnji igrač Moskovljana Sergej Semak, koji je predsjednika Ginera u šali pitao: "Hoćemo li sada besplatno točiti gorivo u Sibneftu?".

Oglasi

Sljedeći put Abramovič je došao u svlačionicu nakon potpisivanja sponzorskog ugovora. Agent German Tkachenko rekao je da je biznismen čestitao igračima na prolasku Glasgow Rangersa u kvalifikacijama za Ligu prvaka 2004. godine.

Dok je Sibneft sponzorirao CSKA u Rusiji, nisu jenjavale glasine da je Abramovič vlasnik kluba u sjeni. Potaknuo ih je insajder Echo of Moscow: 2003. novinari su izvijestili da Abramovič namjerava kupiti 50% udjela u CSKA.

Kako god bilo, vodstvo CSKA tvrdoglavo je demantovalo ta nagađanja, a odnos poduzetnika i kluba ionako nije dugo trajao. U septembru 2005. Abramovič je prodao Sibneft Gazpromu za 13,1 milijardu dolara, a nekoliko mjeseci kasnije ta kompanija je raskinula ugovor s CSKA.

Abramovič je imao i druge veze s ruskim nogometom. On je pomogao ruskom nogometnom savezu da angažuje Guusa Hiddinka za selektora. Na njegovog nagovor Nizozemac je pristao da vodi Ruse.

"Da, razgovarao sam s gospodinom Abramovičem, koji stvarno želi da se ruska reprezentacija podigne na višu razinu", rekao je Hiddink.

Oglasi


Tada je Roman pristao isplatiti Nizozemcu platu kada ruski savez (RFU) nije imao potreban iznos. Godine 2008. prebacio je pet miliona dolara na račun RFU-a, a zatim je uplaćivao 6,25 miliona funti godišnje kroz fond Nacionalne nogometne akademije, stvoren za podršku ruskom nogometu.

Abramovič je 2010. smatrao da je neprikladno davati novac Hiddinku u budućnosti i zaustavio je isplate. Nakon toga Nizozemac je napustio rusku reprezentaciju.

Vlasnik Chelseaja se 2008. godine bavio razvojem omladinskog nogometa. Financirao je iz svog džepa slavnu akademiju u Tolyattiju iz koje su izašli neki veliki igrači poput Romana Zobnina ili Alana Džagoeva. Pod vodstvom Abramoviča škola nogometa je postala ozbiljna akademija i njeni treneri išli su na usavršavanja u Njemačku i Nizozemsku.

Kada je Roman 2012. godine prestao sa financiranjem spomenute akademije, ona je naprosto propala.

U 2000-ima Roman Abramovič je aktivno pomagao Rusiji u borbi za Svjetsko prvenstvo 2018. Vlasnik engleskog Chelseaja javno se pojavljivao u sklopu ruske nominacijske kampanje, iako iznos njegovog sponzorstva nikada nije objavljen. Čak je i Putin istaknuo posebnu ulogu oligarha u pripremi domaćeg Svjetskog prvenstva:

“Abramovič pomaže u razvoju ruskog nogometa. On bi mogao pomoći u pripremama za Svjetsko prvenstvo. Želimo privući poduzeća da minimiziraju državne troškove. Ne isključujem da bi gospodin Abramovič mogao sudjelovati u nekom od ovih projekata. Opustimo se malo. U redu je. Neće izgubiti. Tamo ima puno novca”, rekao je Putin svojevremeno.

Svojevremeno je, prije nego što je kupio Chelsea, Roman bio na pragu da kupi ruski klub Torpedo. Iako se pregovaralo mjesec i pol dana, na kraju nije pronađen dogovor.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi