Ovo je prvi tim koji je zaigrao pod vodstvom Romana Abramoviča: Već tada je bilo jasno šta se sprema

Odmah je krenuo s pojačanjima

Ovo je prvi tim koji je zaigrao pod vodstvom Romana Abramoviča: Već tada je bilo jasno šta se sprema

E. Škorić

Prošle sedmice potvrđeno je da Roman Abramovič aktivno želi okončati svoje 19-godišnje upravljanje londonskim Chelseajem.

Pod vodstvom 55-godišnjaka Plavci su imali najuspješnije razdoblje u svojoj historiji. Ruski tajkun kupio je klub za 140 miliona funti u julu 2003. godine i od tada je Chelsea osvojio pet naslova Premier lige i dva puta Ligu prvaka uz mnoge "manje važne" trofeje.

Ovaj tim imao je na stotine vrhunskih igrača i desetine najboljih trenera, a kako je izgledao tim nakon što je 2003. godine Roman stigao u London?

Milijarder iz Rusije odmah je upumpao stotine miliona eura, pa je njegov prvi tim, koji je igrao kvalifikacije za Ligu prvaka protiv slovačke Žiline 13. augusta 2003. godine, izgledao ovako:

Carlo Cudicini

Na golu je tada bio Carlo Cudicini, no italijanski veteran je brzo napustio klub, jer je s tigao Petr Cech 12 mjeseci kasnije, ali Cudicini je ostao kao rezervni golman do 2009. godine, a onda je otišao u Tottenham.

Oglasi

Nakon umirovljenja, Cudicini je jedan od brojnih bivših igrača Plavih koji su se vratili u klub da rade kao treneri.

Nakon što je prethodno bio klupski ambasador i trener prve momčadi pod vodstvom Antonia Contea, Cudicini danas radi kao tehnički trener za Chelseajevu golemu mrežu posuđenih igrača .

Glen Johnson

Na poziciji desnog beka Chelsea je tada imao pouzdanog Glena Johnsona, koji je za Chelsea debitovao upravo u gostima kod Ziline i on je prvi službeni potpis Abramoviča po dolasku u Chelsea. Stigao je iz West Hama za šest miliona funti i ne zavarajte se da je to bilo malo novca u to vrijeme...

Odigrao je 71 utakmicu za Plavce prije nego je potpisao u ljeto 2007. za Portsmouth za četiri miliona funti, a bio je još u Liverpoolu i Stoke Cityju, da bi početkom 2019. godine donio odluku da okonča karijeru.

Oglasi

Dansa ovaj 37-godišnjak radi u jednoj firmi koja se bavi financijskim ulaganjima u nekretnine, mada povremeno radi kao sportski analitičar za talkSport i ugledni BBC.

John Terry

Jedna od najvećih legendi Chelseaja je svakako John Terry, koji je po dolasku Abramoviča bio drugi kapiten, no ubrzo je preuzeo kapitensku traku i već naredne sezone osvojio naslov prvaka Engleske kao komadant Chelseajeve odbrane.

Bio je član Chelseaja prilikom osvajanja svih pet naslova Premier lige.

Imao je poseban ispraćaj sa Stamford Bridgea na kraju sezone 2016/17, a karijeru je završio u Aston Villi te je postao asistnet treneru Deanu Smithu po završetku karijerue. Tu je ulogu obnašao do ljeta prošle godine, no nakon toga odlazi na pauzu.

Oglasi

U januaru ove godine Terry se vratio na Stamford Bridge i prihvatio je poziciju akademskog savjetnika za treniranje.

Marcel Desailly

Bivši francuski reprezentativac je samo jednu sezonu proveo pod Abramovičevom vladavinom. Otišao je ubrzo u Katar, gdje je igrao dvije godine, a onda je 2006. godine okončao karijeru.

Danas se Desailly najčešće pojavljuje kao analitičar za beIN Sports.

Oglasi

Wayne Bridge

Wayne Bridge bio je još jedan od igrača koje je Abramovič doveo po svom dolasku u London. Upisao je 87 nastupa za šest godina u Chelseaju, pa je igrao za Manchester City, ali povrede su ga sputavale.

On je 2014. godine završio karijeru u Readingu, a od tada se u medijima uglavnom pojavljuje zbog svog privatnog života. Oženio se pop pjevačicom Frankie Sandford iz grupe The Saturdays nedugo nakon što se počeo pojavljivati u raznim reality TV emisijama.

Godine 2018. Bridge je čak sudjelovao u bosekrskom meču u korist Sport Reliefa protiv zvijezde Made In Chelseaja Spencera Matthewsa – koji je uvjerljivo pobijedio.

Danas živi miran porodični život i iam troje djece, te je sve manje dostupan u medijima.

Oglasi

Geremi

Ključni igrač u timu Claudija Ranierija nakon dolaska ruskog tajkuna bio je vrijedni kamerunski veznjak Geremi, koji je ipak kasnije imao manje važnu ulogu u Londonu.

Otišao je u Newcasatle 2007. godine, a do kraja karijere kratko je igrao u Turskoj i Grčkoj.

Nakon umirovljenja, Geremi je postao član uprave FIFPRO-a, gdje sada radi pomažući mladim afričkim nogometašima da ostvare svoj potencijal na terenu.

Juan Sebastian Veron

Nogometni nostalgičari rado se sjete i argentinskog veznjaka Juana Sebastiana Verona. Veron je igrao dvije godine u Manchesteru za United, potom je preselio u zapadnu London za 15 miliona funti, naravno novcem Abramoviča koji je tada tek stigao u Chelsea.

Nažalost, Veron je odigrao samo 14 utakmica za Chelsea, pa je poslan na posudbu u Inter iz Milana, zatim se vratio u Argentinu igrajući za Estudiantes, a onda je postao presdjednik tog klutnog kluba.

Veron se nakratko vratio 2017. godine na terene, obećavši navijačima da će još jednom zaigrati za klub ako kupe određeni postotak kutija za gostoprimstvo na klupskom stadionu. Odigrao je pet utakmica i definitivno okončao igračku karijeru.

Damien Duff

Ovaj nogometaš bio je jedan od prvih Abramovičevih poteza u Chelseaju. Doveden je za 17 miliona funti iz Blackburna, a sljedeće tri sezone bio je sjajan na poziciji lijevog veznog/krila, upisao je 125 nastupa prije nego je otišao u Newcastle.

Vratio se u zapadni London, ali potpisao je za Fulham, zatim je igrao u Melbourne Cityju i Shamrock Roversu, da bi 2015. godine okačio kopačke o klin .

Duff je postoa tada trener Shamrocka, kasnije radio u Celticu i nekim irskim timovima. Trenutno u irskoj Premier ligi trenira Sherbourne FC.

Frank Lampard

Uz Terryja najveća ikona Chelseaja u ovom periodu od 2000. godine pa naovamo. On je u ljeto 2019. godine imenovan za trenera Chelseaja.

Odigrao je kao igrač 648 mečeva za Plavce i postigao je 211 golova, ali kao trener se nije proslavio pa je otpušten nakon samo 18 mjeseci.

Početkom godine imenovan je za trenera Evertona i pokušava da razdrma ekipu i izvuče je iz donjeg dijela tabele, no ne ide baš najbolje. Njegov tim sinoć je deklasiran s 5:0 od Tottenhama...

Eidur Gudjohnsen

Strijelac prvog Chelseajevog natjecateljskog pogotka pod Abramovičevim vodstvom bio je islandski napadač.

Tri godine kasnije otišao je u Barcelonu, gdje je osvojio mnoštvo počasti, prije nego što je otišao 2009. godine.

Kasnije je igroa za čak 11 klubova u osam godina, selio se od grada do grada, od države do države, ali je na kraju 2017. godine shvatio da je vrijeme da kaže zbogom.

Nedavno je Gudjohnsen bio pomoćnik u reprezentaciji Islanda, prije nego što se povukao prošle godine. ¸

Mikael Forssell

Finski napadač je u svojih sedam godina boravka u Chelseaju imao čak pet odvojenih posudbi. Postigao je samo 12 golova u 53 meča, te je bilo jasno od dolaska Abramoviča da za njega neće biti mjesta u timu.

Nije se proslavio niti naigrao ni nakon odlaska iz Chelseaja, a 2018. godine je okončao karijeru. Sada radi kao trener u akademiji HJK Helsinkija u svojoj matičnoj zemlji.

Ovo je prvi Romanov tim u Chelseaju koji je sa ukupnih 5:0 pobijedio slovačku Zilinu u kvalifikacijama za Ligu prvaka, a te sezone došli su do polufinala, gdje ih je izbacio francuski Monaco.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Abramovich će morati čekati još osam godina prije nego što mu Roberto DiMatteo konačno uruči trofej 2012. godine, da bi prošle godine Thomas Tuchel "počastio" ruskog giganta naslovom Lige prvaka.

No, sve je to danas manje važno Romanu

Zaprati Chelsea, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Chelsea Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

King_Kenny
...ovo je da se ovi noviji navijaci plasticara malo napomenu sta je njihov klub bio prije nego je Abramovich skrhao 2 milijarde eura na transfere.
3 8
Goran86
Jeste dosadno sa tim izmetom, ko da vam on placa...svaki dan o tom ruskom izmetu.
3 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi