Roman Abramovič postao Portugalac

Dobio državljanstvo

Roman Abramovič postao Portugalac

Edmir Škorić

Ruski tajkun i vlasnik Chelseaja, Roman Abramovič, postao je portugalski državljanin.

Abramovičev glasnogovornik potvrdio je u subotu pisanja portugalskih novina Publico koje se poziva na dokumente ministarstva pravosuđa u kojima se navodi da je poduzetnik rođen u Rusiji dobio portugalsko državljanstvo 30. aprila.

To znači da uz rusko i izraelsko, Abramovič sada posjeduje i portugalsko državljanstvo. Abramovičev se slučaj temeljio na portugalskom zakonu koji nudi naturalizaciju potomcima sefardskih Židova koji su protjerani s Iberijskog poluotoka tokom srednjovjekovne inkvizicije.

Hiljade izraelskih Židova dobilo je portugalsko državljanstvo otkako je zakon donesen 2015. Broj takvih zahtjeva porastao je u Portugalu otkako je Španija 2019. godine ukinula takve mogućnosti Židovima.

Malo je poznata povijest sefardskih Židova u Rusiji, iako je Abramovič uobičajeno prezime židovskog podrijetla Aškenazi.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Abramovič je svoje bogatstvo, koje se prema Forbesu sada procjenjuje na 14,3 milijarde dolara, zaradio u ruskoj naftnoj industriji 1990-ih i kupio nogometni klub Chelsea 2003. godine.
Bio je regionalni guverner u Rusiji od 2000. do 2008. i uzeo izraelsko državljanstvo 2018. godine.

Oko 300.000 Židova živjelo je u Španiji kada su 1492. monarsi Isabella i Ferdinand naredili njima i muslimanima u zemlji da pređu na kataličanstvo ili odu. Deseci hiljada pobjegli su u Portugal, da bi tamo bili progonjeni ili protjerani 1496. godine.

Top Komentari

Klicko
Yebo sebe ima li ijedna zemlja čiji pasoš ne posjeduje cc
3 2
kukuruz
Što bi iko htjeo biti član te šugave, ciganske države kmečavaca?
3 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi