Romin adut je Džeko, PSG ulijeva strah, Atletico više ne
Foto: EPA

Treće kolo je prošlo, stvari su iste

Romin adut je Džeko, PSG ulijeva strah, Atletico više ne

Iza nas je treće kolo grupne faze Lige šampiona. Za sada bismo rekli da je još uvijek ista meta - isto odstojanje. Ono što vrijedi istaći je da Real Madrid i Chelsea upadaju u sve veće probleme i možda to više nije slučajnost. 

Kada govorimo o favoritima za osvajanje trofeja, PSG je ponovo pokazao svu silu, Manchester United taktiku, City i taktiku i silu, ali Real Madrid i Chelsea su ponovo podbacili.

Je li Real još uvijek favorit broj 1?

Vjerovatno jeste. Kako bi rekao nekadašnji selektor reprezentacije Španije Luis Aragones, dok je vodio Fenerbahče, nije bitno koji ste na tabeli u oktobru, bitno je koji ćete biti u maju. Čini se kako je Real previše opušteno ušao u ovu sezonu, a veliko je pitanje koliko imaju motiva za osvajanje Lige prvaka po treći put zaredom. Jednostavno ne postoji nikakvo drugo objašnjenje osim nedostatka motiva i opuštenosti za loše igre Reala ove sezone. Oni se još uvijek muče i na gostovanjima poput onog Getafeu, a na domaćem terenu su u finišu meča bili u podređenom položaju u odnosu na veoma jaki Tottenham. Jedino opravdanje zbog kojeg ćemo Realu dati još malo vremena na prvom mjestu favorita za osvajanje Lige šampiona je činjenica da je tek oktobar mjesec. 

Jesu li rezultati PSG-a pravi odraz moći?

PSG ruši sve pred sobom. Mašinerija koju je stvorio Nasser Al-Khelaifi djeluje nezaustavljivo, a da je zaista tako, ne mora značiti. To što PSG redovno do vrha puni mreže Anderlechta, Celtica, Bordeauxa ili Metza pokazuje koliko su motivisani da ostalim klubovima uliju strah u kosti, ali u tome vjerovatno neće uspjeti. Demonstracija sile u grupnoj fazi Lige prvaka viđena je već nekoliko puta, ali to ne mora značiti da će ta ekipa na kraju da se popne na krov Evrope. Razlozi su brojni. Kao prvo, taktički perfektne ekipe poput Juventusa, Chelseaja, Atletico Madrida ili Manchester Uniteda su sigurno u stanju da limitiraju Mbappea, Cavanija i Neymara na jedan ili nijedan gol. U prethodnim utakmica protiv Celtica, Bayerna i Anderlechta napadači PSG-a su imali nevjerovatno puno prostora za kontra napade što je nedopustivo kada uzmete u obzir da oni u napadu imaju tri super brza fudbalera koji će vas uništiti u tim situacijama. Jasno je da su to Bayernu uradili jer je Bayern u tim trenucima bio na moralnom, tehničkom i taktičkom dnu. Naravno, bezobrazno bi bilo oduzeti dio slave Parižanima koji su zaista pokazali da su trenutno možda i ekipa sa najboljom formom uz Manchester City, ali samo upozoravamo da bi oni, ako se susretnu sa Barcom u četvrtfinalu, ponovo mogli ispasti. Ipak, idalje im ostavljamo ulogu jednog od prva tri ili četiri favorita. 

Atletico Madrid out, Bayern Minhen in

Atletico je u problemima, to je jasno. Bilo je samo pitanje vremena kada će, napadački nezainteresovana ekipa Diega Simeonea prestati davati golove. Dobro je poznato da se oni muče i protiv ekipa kao što su Girona ili Deportivo Alaves da postignu gol, ali uvijek su nekako uspjeli 'uvaliti' barem jedan. Ipak, čini se da im je nestalo i tog siromašnog arsenala oružja u napadu. Oni trenutno ne djeluju kao ekipa koja može pomrsiti račune najboljima, iako su prije samo nekoliko dana dobro namučili Barcu kući i zamalo je pobijedili. Ustvari, čudan je taj Atletico. Namuče Barcu, pa se namuče proitv Qarabaga. Ako oni više nisu u samom vrhu favorita, možda Bayern jeste. Jupp Heynckes je uspio u život da vrati Thomasa Mullera. Jasno je da bez pravog Mullera nema ni pravog Bayerna, a ukoliko se Nijemac potpuno vrati u formu Bayern će sigurno biti jedan od glavnih favorita. Kao što smo rekli nakon poraza od PSG-a (3:0), ne otpisujte Bayer. 

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Roma i Džeko impresionirali, Monaco otpisan

Pogriješili smo prije početka sezone. Monaco vjerovatno neće imati nikavu ozbiljniju ulogu ove godine u Ligi prvaka. Ekipa koju s klupe predvodi Leonardno Jardim igra očajno u Ligi šampiona ove sezone i nakon tri kola imaju samo jedan bod u grupi sa Bešiktašem, Leipzigom i Portom. Laka grupa za šampiona Francuske, ali samo na prvi pogled. S druge strane, Napoli, kao druga ekipa koju smo najavili kao favorita iz sjene, mogla bi imati problema kada je u pitanju prolazak grupe. Iako su igrali dobro protiv Cityja, više od minimalnog poraza nisu zaslužili, a problem im je onaj poraz u prvom kolu u gostima kod Shakhtara. Oni će do kraja grupne faze sa Ukrajincima voditi borbu za drugo mjesto u grupi, ali smo sigurni da im je ove sezone ipak daleko veći prioritet Serija A, što i njihov predsjednik tvrdi. Ako ne može Napoli, može li Roma? Teško. Iako su odigrali sjajno sinoć na Stamford Bridge stadionu, Roma je ipak ekipa koja jedan meč odigra dobro, pa drugi loše. Sinoć su pokazali da mogu igrati fantastično i na veoma teškom gostovanju kao što je ono na Stamford Bridgeu, ali treba reći i to da Chelsea nije ni blijeda sjena ekipe iz prošle sezone. Prednost za Romu bi mogla biti u velikom motivu koji ima Edin Džeko. Jedan od najboljih evropskih napadača nikada u karijeri nije uspio ništa posebno napraviti u Ligi prvaka, a čini se kako je veoma motivisan da konačno i tu napravi iskorak, kao što je bio motivisan da konačno zabije gol protiv Chelseaja. S ovakvim Džekom, Roma je prijetnja apsolutno svima, ali sa ovakvom odbranom, neće izbaciti nikoga. 

Zaprati FC Bayern Munich, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FC Bayern Munich Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti