Ronald Koeman osvojio prvi trofej nakon 12 godina
Foto - EPA

Nije imao previše uspjeha više od deceniju

Ronald Koeman osvojio prvi trofej nakon 12 godina

M. Šljivak

Nizozemski stručnjak Ronald Koeman (58) osvojio je svoj prvi trofej sa Barcelonom, a to je trofej Kupa Kralja do kojeg su Katalonci došli uvjerljivom pobjedom nad Athletic Bilbaom od 4:0.

Barcelona je potpuno demolirala baskijski klub. Svi golovi su postignuti u drugom poluvremenu, a protivnik može biti sretan što je na kraju primio samo četiri gola.

"Presretni smo jer smo zaslužili barem jedan trofej ove sezone. Zasluženo i ovo je sretan dan za sve Katalonce. Borit ćemo se i za La Ligu do kraja sezone", poručio je Koeman nakon pobjede.

Trofej Kupa Kralja prvi je za Koemana kao trenera na klupi Barcelone, ali i prvi trofej za Nizozemca nakon čak 12 godina u kojima nije imao trenerskih uspjeha.

Posljednji pehar koji je podigao bio je Kup Johana Cruyffa (Superkup Nizozemske) kojeg je osvojio sa AZ Alkmaarom 2009. godine, a zatim je uslijedila poprilična suša kada su klupski trofeji ovog 58-godišnjeg trenera u pitanju.

Vodio je nakon AZ-a Feyenoord tri godine, Southampton dvije, Everton jednu sezoni i nije uspio da osvoji nijedan trofej sa ovim ekipama.

Oglasi

Međutim, treba svakako istaći da je u trenerskoj karijeri Koeman vodio Ajax i PSV do titula prvaka. Sa Kopljanicima je osvojio dva naslova najbolje ekipe u Nizozemskoj, a PSV je pod njegovim vodstvom osvojio jedan naslov.

Također sa Ajaxom je uzeo Kup i Superkup, a od ostalih trofeja vrijedi izdvojiti Superkup Portugala sa Benficom, ali i Kup Kralja u Španiji kojeg je 2008. godine osvojio na klupi Valencije.

Do kraja sezone Koeman ima šansu da osvoji i La Ligu, a Barcelona je trenutno treći tim u španskom prvenstvu sa 65 bodova. Ispred njih su Atletico sa 67 i Real Madrid sa 66 bodova.

Koeman će vjerovatno imati šansu da i u narednoj sezoni juri trofeje sa Barcelonom. Ima podršku novog rukovodstva tima, a vidjet ćemo do kada će ona trajati.

On je u trenerskoj karijeri najduže vodio Ajax i gdje je ostao tri i po godine i gdje je na kraju i imao najviše trenerskih uspjeha, ali ti uspjesi su bili prije gotovo dvije decenije.

Zaprati Barcelona, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Barcelona Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi