Ronaldinho - junak priča mnogih generacija
Foto: EPA

Nedostaje ljubiteljima fudbala

Ronaldinho - junak priča mnogih generacija

E. Čaušević

Bliži se kraj sezone, takmičenja ulaze u samu završnicu i kao svake godine vodi se polemika ko je najbolji. Messi, Ronaldo ili neko treći? No, sigurno da se u tim pričama ljubitelji fudbala sjete jednog čarobnjaka, čije nam majstorije u ovakvim trenucima nedostaju. Njegovo im je Ronaldo de Assis Moreira ili ako vam je lakše Ronaldinho. O kakvom majstoru se radi ne smije se zaboraviti.

Brazilski fudbaler je u svojoj karijeri prošao sve što jedan igrač iz zemlje kao što je Brazil može proći. Ronaldinho je rođen u Porto Alegreu i odrastao je u siromašnom dijelu ovog brazilskog grada. Naravno, ljubav prema fudbalu je nastala još dok je bio u stomaku kao i kod svakog Brazilca.

Ronaldinho je prvo počeo igrati fudbal na pijesku, a za "ozbiljniji" korak odlučio se kada je počeo trenirati u Gremiju kao dječak. Svijetu se predstavio 1999. godine kada je proslavio 18. rođendan i tada je historija počela da se piše. Mladić koji nije skidao osmijeh s lica bio je pravo otkriće u Brazilu, a i dan danas se u Porto Alegreu priča o tome kako je na meču protiv Internacionala osramotio Dungu svojim driblingom.

Malo ko zna da je Ronaldinho 2001. godine trebao da karijeru nastavi u Arsenalu koji je bio na korak da dovede tada veliku fudbalsku nadu. Iako su obje strane dogovorile uslove, na kraju je transfer propao zbog radne dozvole. Nakon toga razmatrao je da ode na posudbu u škotski St. Mirren, no ni to nije uspjelo. Očito je bilo da je Bog imao drugačiji plan za ovog momka koji je strpljivo čekao svoju šansu i što je najvažnije uspio ju je dočekati.

Nekoliko mjeseci nakon što nije uspio da ode u Arsenal stigla je ponuda PSG-a i sve je bilo završeno u roku od nekoliko sati. Ronaldinho je potpisao petogodišnji ugovor i avantura u Evropi je mogla početi. Prva sezona u Parizu je bila za zaborav jer je Dinho tek u finišu sezone imao nešto ozbiljniju ulogu. Ipak, dobio je poziv u reprezentaciju Brazila za Svjetsko prvenstvo 2002. godine u Južnoj Koreji i Japanu što je bio pun pogodak tadašnjeg selektora Karioka, Scolarija.

Njegov gol u četvrtfinalu protiv Engleske iz slobodnog udarca će ostati zauvijek upamćen. Nema sumnje da je Ronaldinho tada pokazao sav svoj kvalitet i bilo je jasno da je pred njim blistava karijera. U tandemu sa Ronaldom i Rivaldom Brazil je bio nezaustavljiv i osvojio je svoju petu titulu prvaka svijeta. Ronaldinho se vratio tog ljeta u Pariz, ali se u ovom klubu zadržao još samo jednu sezonu. Sezonu u kojoj je zablistao nakon čega je francuski klub dobio brojne ponude.

Već i ptice na grani znaju da je Ronaldinhova želja bila da bude prvi Brazilac u dresu Manchester Uniteda. Jasno se nudio Crvenim đavolima, ali Sir Alex Ferguson nije čuo njegove molbe. Vjerovatno je Dinho jedna od rijetkih pogreški koju je napravio Ferguson jer se legendarni trener odlučio za Klebersona što je bio promašaj decenije. Barcelona je strpljivo čekala da zgrabi Ronaldinha tog ljeta 2003. godine i zgrabila ga je na sreću svih Culesa.

Predsjednik Barcelone tada je bio Joan Laporta koji je navijačima obećao da će dovesti Davida Beckhama, no i ovaj put u tome ga je porazio Real Madrid. Ipak, sada nakon 14 godina pokušajte zaključiti ko je na kraju izašao kao pobjednik. Ronaldinho je stigao na Nou Camp za 30 miliona eura i Barcelona je nakon toga postajala najbolji klub na svijetu. Dobro, da se ne uvrijede neki, jedan od najboljih klubova na svijetu.

Kako je cijeli boravak Ronaldinha u Barceloni bio spektakularan takav je bio i njegov prvi gol za ovaj klub. 3. septembar 2003. godine i meč protiv Seville ostat će upamćen. Brazilac je postigao maestralan gol, a video istog i dan danas kruži internetom. Ako neko nije čuo za Ronaldinha, te noći sigurno jeste. Brazilski čarobnjak je Barceloni donio mnoge titule, među kojima je i najdraža titula Lige prvaka. No, nakon što je postao najbolji igrač svijeta 2005. godine dvije sezone kasnije bilo je jasno da motiva kod Dinha ima sve manje.

U julu 2008. godine mnoga srca navijača Barcelone bila su slomljena jer je katalonski klub odlučio da pusti svoju zvijezdu u Milan. Ronaldinho je već tada noćni život stavio ispred fudbala, baš kao što smo na početku napisali kao i skoro svaki brazilski igrač. Ni u Milanu nije više bilo one iste iskre u njegovoj igri, ali je Ronaldinho i dalje imao još jedan neispunjen cilj. To je bilo osvajanje Copa Libertadoresa što je značilo da će se morati vratiti u Brazil da pokori i to takmičenje. Kada Dinho nešto želi žarko onda to i ostvari. 

Ronaldinho je 2014. godine s Atleticom Mineirom osvojio i ovu titulu i zauvijek se upisao u historiju kao jedan od najtrofejnijih igrača svijeta. Imao je epizode u meksičnom Queretaru i Fluminenseu, no iz utakmice u utakmicu se moglo jasno vidjeti da je umoran od svega, te da je kraj veoma blizu. Posljednji meč odigrao je na Marakani za Fluminense i najavio je da ide na kratki odmor. Na žalost svih ljubitelja fudbala taj odmor se nije nikada završio.

Ronaldinho je zasigurno igrač za kojeg će ljubitelji najvažnije sporedne stvari reći da je fudbalu donio jednu novu dimenziju, da je fudbalu donio "vic" sa kakvim se danas ne susrećemo. Ne treba zaboraviti ni na to da je on igrač Barcelone kojem je aplaudirao cijeli Santiago Bernabeu, stadion ljutog rivala Real Madrida, a možda to najbolje govori o genijalnosti ovog brazilskog fudbalskog maestra.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi