Ronaldo je nestao pred finale SP-a 1998. godine, a kada se vratio - to više nije bio isti igrač

Dida otkriva šta se dešavalo

Ronaldo je nestao pred finale SP-a 1998. godine, a kada se vratio - to više nije bio isti igrač

E. Škorić
Teme:

Prije finala Svjetskog prvenstva 1998. godine između domaće Francuske i Brazila Ronaldo kao prva zvijezda svoje selekcije jednostavno je nestao.

Tada 21-godišnji Ronaldo bio je velika zvijezda Brazila tokom Mundijala u Francuskoj, ali nešto više od sat vremena stigle su užasne vijesti za sve u selekciji Brazila, dok navijači nisu ništa znali. Poput bombe je odjeknula vijest da Ronaldo neće biti u prvih 11.

Ronaldo je ranije rekao da je pretrpio napad i da je bio prisiljen da ode u bolnicu, a godinama kasnije bila je misterija šta se zapravo dogodilo tog dana. Popularna je teorija da je to bilo zbog napada epilepsije kao rezultat previše korištenja videoigara.

Međutim, svjetski poznati kardiolog Bruno Carù rekao je da se Brazilac nalazio u neprirodnom položaju, koji je stisnuo mali organ na karotidnoj arteriji koji kontrolira otkucaje srca i krvni tlak i zbog toga se onesvijestio.

Golman Dida ispričao je kako su svi bili zabrinuti kada su shvatili da nema Ronalda među ekipom koja je doputovala na finale.

"Vidio sam da svi izgledaju pomalo čudno i svi su šutjeli, što je bilo neuobičajeno za Brazilce tokom finala Svjetskog prvenstva. Neko je rekao da Ronaldu nije dobro i da je otišao u bolnicu. Još niko ne zna kako se i šta se dogodilo. Kada sam otišao na stadion, on je još bio u bolnici i svi smo bili toliko zabrinuti i tužni jer nismo znali šta se zbiva", priča Dida prisjećajući se tog finala iz 1998. godine.

Ali u posljednji trenutak odlučeno je da će Ronaldo igrati od početka.

"Kad je stigao tamo i rekao da se želi igrati, bila je to eksplozija radosti i malo nade. Svi smo znali da Ronaldo može učiniti bilo šta na utakmic".

Ipak, nije bio to onaj pravi Ronaldo, pa je Brazil izgubio s 3:0 od Francuske. Četiri godine kasnije, Brazil je ponovno bio u finalu Svjetskog kupa, a tada su stvari krenule nabolje.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Ronaldo je postigao oba gola dok je Brazil pobijedio Njemačku s 2:0. Dida kaže da je prije tog finala sve bilo daleko lakše i ljepše.

"Olakšali smo se, igrali golf i zaspali. Probudili smo se sretni i spremni za utakmicu", objasnio je Dida.

Promo

Top Komentari

Sejo1979
To je prevenstvo prodato tadasnji Presjednik francuske Zirak je sve namjestijo to je marodona izjevijo 2 mjeseca prije pocetka prevestva izaslo ubtadanjim.novinama Ljiljan dobro se sjecam i kad bolje razmislim polu finale protiv hrvatske francuzi nisu trebali pobjedit onda ova afera oko ronalda i finala
3 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi