Ronaldo protiv Messija na kultnom stadionu za kraj?

Ima bar malo nade da se stari plan ostvari

Ronaldo protiv Messija na kultnom stadionu za kraj?

Edmir Škorić

Cristiano Ronaldo i Lionel Messi su bez ikakve dileme dvojica najvećih igrača u novijoj fudbalskoj historiji i već skoro dvije decenije uživamo u njihovim majstorijama, asistencijama i golovima. Osvojeni trofeji govore za sebe, ali kruna svega bi mogao da bude All-Star meč - jedan protiv drugoga.

U američkim sportovima je to uobičajena stvar - prave se dva najbolja tima, uglavnom podijeljena na osnovu geografskih položaja timova ili država iz kojih dolaze. Postoje tasko Istok protiv Zapada, Sjever protiv Juga, SAD protiv Evrope i slično.

To u evropskom fudbalu nije praksa. No, sve više se priča i o toj ideji. Vlasnik Chelseaja Todd Boehly osvanuo je na naslovnicama brojnih medija prošlog mjeseca kada je također nagovijestio mogućnost igranja sjajne, All-Star utakmice Premier lige, Sjever protiv Juga.

Ali nova knjiga pod naslovom 'Messi protiv Ronalda' otkrila je detalje iza kulisa meganovčane poslovne ideje koja je imala podršku dvojice najvećih igrača ove generacije. Knjiga također otkriva da je Everton odbio priliku da potpiše Ronalda za samo dva miliona funti.

U istoj se može pronaći i to da je Everton na kraju odlučio da iz svoje akademije koristi Wayne Rooneyja umjesto dovođenja "talentovanog Portugalca iz Sportinga". Juventus je također 2002. bio blizu da dovede CR-a, ali je Marcelo Salas odbio da bude dio trampe sa Lisaboncima. Uostalom, Parma je bila jako zainteresovana, Newcastle, onaj čuveni sa Bobbyjem Robsonom koji je gostovao Željezničaru na Koševu...

Također, navodi se da je 2014. godine trgovac gumama Robert Bonnier pristupio timovima igrača o svom tada ludom projektu, kako bi se formirala neka vrsta All-Star utakmice na kultnom stadionu Wembley u Londonu.

Oglasi

U to vrijeme Messi je igrao u Barceloni, Ronaldo za Real Madrid i često su bili oči u oči na terenu u velikim El Clasicima i to na vrhuncima svojih karijera, no jednostavno bio je plan da izaberu i jedan i drugi najbolje igrače sa sobom i da na neutralnom terenu odigraju "najveću fudbalsku utakmicu".

Bio je predložen i proračun od oko 90 miliona funti, a sve bi bilo napravljeno kao veliki spektakl. Zamišljeno je čak da bude i neki muzički koncert, a da se noć završi sa nekim bokserskim duelom. Naravno, fokus bi ipak bio na Ronalda, Messija i ostale svjetske zvijezde koje bi odigrale 90 minuta All-Star utakmice.

Wembley je odabran kao neutralno mjesto, a timovi Messija i Ronalda bi mogli nositi posebnu opremu kreiranu od strane njihovih sponzora - Adidas bi se pobrinuo Messija, Nike za Ronalda.

Vjeruje se da je predsjednik Real Madrida Florentino Perez želio nevjerojatnih 21 milion funti da bilo koja od njegovih zvijezda bude uključena u ovaj projekat, ali također se vjeruje da bi FIFA i UEFA tražile svoj dio kolača i da bi naravno bile uveliko umiješane, te da bi u protivnom zabranile organizovanje takvog događaja.

Prema knjizi, do dogovora na kraju nije došlo zbog velikog broja uloženih strana i politike koja je bila uključena u koridore moći u svjetskom fudbalu.

David Piper bio je TV producent kojeg je Bonnier angažovao da to ostvari. "All-Star utakmica posljednja je velika granica za fudbal", rekao je Piper.

Potražite više informacija na temu La Liga:

Organizovanje All-Star utakmice je nešto o čemu je svojevremeno razmišljala i sama UEFA. Bio je neki plan da se u budućnosti sastaju fudbaleri sa sjevera protiv onih sj uga Evrope. To znači da bi za sjevernu ekipu igrali fudbaleri iz njemačke, engleske i ruske, a za južnu iz španske, francuske i italijanske lige.

Ipak, čini se da je ideja o All-Star utakmici Ronaldo vs. Messi mnogo bolja, ali nažalost ostalo je malo ili nimalo vremena da se sve to na kraju i ostvari. Možda bi takva utakmica bila najbolji mogući poklon i jednom i drugom fudbalskom titanu i savršen način da se okončaju njihove nevjerovatne karijere...

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi