Rožman je uočio taktičke anomalije, Sarajevo iz Banjaluke izgleda kao ekipa

Vječiti derbi će pokazati da li je na pravom putu

Rožman je uočio taktičke anomalije, Sarajevo iz Banjaluke izgleda kao ekipa

Kenan Lizde

Fudbalski klub Sarajevo nije otvorio drugi dio sezone onako kako su očekivali navijači ovog kluba. Pobjeda na penale protiv Slobode u Kupu i dva prvenstvena poraza od Širokog Brijega i Zvijezde 09, sasvim sigurno su zabrinuli sve one kojima je bordo boja u srcu uoči utakmice u Banjoj Luci. No, na Gradskom stadionu u duelu sa Borcem izgledalo je Sarajevo mnogo bolje i dojma smo da je slovenački stručnjak uočio zbog čega je "patila" igra njegovog tima.

Loš ulazak u proljetni dio prvenstva, zabrinuo je simpatizere FK Sarajeva, te stvorio nervozu i lošu atmosferu unutar kluba. Javnost je počela sumnjati u kvalitetu i stručnost trenera, a pogotovo se kroz lošu prizmu sagledavao učinak pojedinih igrača u dosad odigrane četiri službene utakmice.

Analizirajući od početka, ono što smo vidjeli u utakmicama protiv Slobode, Širokog i “fenjeraša” Zvijezde 09, izgledalo je u najmanju ruku slabo, prilično ispod renomea i očekivanja.

Djelovalo je da Sarajevo teško dolazi do šansi, te da protivnici prilično okomito dolaze do zadnje trećine terena. Vezni red ekipe je djelovao tromo i bezidejno, osjetio se manjak kreacije, a ubacivanje veznih igrača u završnicu praktično nije postojalo. Izgledalo je kao da vezni igrači Sarajeva nalikuju jedan na drugoga, te iz tog razloga nije moglo ni biti raznovrsnosti u igri.

Krila i napadači su bili dosta odsječeni i prisiljeni da probaju sami kreirati pozicije i u tom svemu potrošnja je bila veliika a učinak mali. Usljed čestih pokušaja nepotrebnih soliranja, zakazao je faktor defanzivne tranzicije, pogotovo po izgubljenoj lopti, te je protivnik dosta lagano okomito dolazio na zadnju liniju Sarajeva.

Oglasi

U takvoj postavci, gdje je odbrana izložena čestim direktnim udarima, djeluje da je riječ o slabom dijelu ekipe, međutim problem je bio taj da su bili prilično nezaštićeni i kao takvi ranjivi.

Sportski direktor Senijad Ibričić i šef struke Simon Rožman na klubu u Banoj Luci

Vjerovatno je trener Rožman nakon tri loše partije detaljno analizirao stanje, te je protiv Borca malo promiješao karte. Promijenio je raspored veznih igrača, u vezni red postavio Mehmedovića sa nešto ofanzivnijim zadacima, napravio rotaciju krilnih ofanzivaca i posebno apostrofirao defanzivnu tranziciju kao vrlo bitnu stavku.

Nakon prvih 15-tak minuta utakmice protiv Borca vidjelo se da je to sasvim druga ekipa u odnosu na prethodne utakmice. Sarajevo je djelovalo čvršće u sredini, krila su se u fazi odbrane spuštala dosta nisko, pa je takav raspored olakšao odbrani koja nije bila na direktnom udaru, pa su sve situacije mogli mnogo lakše rješavati.

Kyeremeh na desnom beku je opcija koja djeluje kao pun pogodak trenera, još malo da popravi taktičko defanzivno postavljanje i kao takav bi predstavljao problem svim ekipama iz drugog plana.

Peneranda je djelovao malo življe nego inače, ali još to nije na nivou da opravda očekivanja. Mehmedović sa nešto ofanzivnijim zadacima je bilo taktičko osvježenje, alii dojma smo da bi možda Anđušić trenutno bio bolje rješenje na toj poziciji, jer djeluje spremnije i kvalitetnije može odigrati između linija.

Oglasi

Generalno, Sarajevo je izgledalo dosta bolje i kompaktnije nego u prošlim utakmicama, pa je za očekivati da bi u takvom trendu mogli nastaviti i u gradskom derbiju koji se igra ovaj vikend. Rožman je očito uvidio neke taktičke anomalije, te se u hodu trudi da ih nadomjesti. Pravi ispit da li je Sarajevo na pravom putu sa sadašnjim trenerom ćemo vidjeti nakon utakmice sa Željezničarom.

Vinko Marinović voli tvrde utakmice

Par riječi i o Borcu, koji u direktnim susretima sa konkurentima (tu mislimo na Zrinjski, Sarajevo i Velež), djeluje dosta čvrsto i kompaktno. Trener Marinović je poznat kao trener koji voli tvrde utakmice i kao takve ih zna pripremiti.

Takva je bila i prošla sa Veležom, vrlo slična i protiv Sarajeva. Zadnja linija Borca djeluje impozantno za nivo našeg takmičenja. Bekovi su im vrlo intenzivni, odlično se nadopunjuju i dosta olakšavaju svojim krilnim igračima.

Dašak svježine je unio i mladi Vuković koji je malo igrao, ali za kratki period pokazao kako je riječ o jako potentnom i hrabrom mladom igraču. Trenutačni stoperski par Borca djeluje kao najkompaktniji tandem lige.

Suđenje izbjegavamo komentarisati, ali ostaje gorak okus i dojam da je glavni sudija Peljto bio možda najslabiji akter utakmice.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Ham0
Kurcinu je on uocio
1 3
Ja nikakav napredak ne vidim, osim sto je bojac tanana, nidje veze ekipa....2 sanse u 4 tekme, igra izbij nabij
0 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi