Rukovodstvo Čelika o reprogramu,obećanjima, investitorima...

Pressica na Bilinom polju

Rukovodstvo Čelika o reprogramu,obećanjima, investitorima...

Dino Kurbegović

Danas su u prostorijama kluba s Bilinog Polja održane dvije press konferencije, nakon što su se prisutnim novinarima obratili Goran Brašnić i Aidin Mahmutović, oni su napustili salu, te otišli na trening.

Nakon njih pojavilo se rukovodstvo kluba na čelu s predsjednikom Jasminom Memiševićem, Generalnim direktorom Ismetom Đugumom i članom Nadzorno odbora Robertom Jonjićem.Prisutnim medijima, te pripadnicima navijačke skupine „Robijaši“, rukovodstvo kluba govorilo je o reprogramu duga, dugovima kluba, investitorima...

Prvo se obratio predsjednik crno-crveni Jasmin Memišević, koji je imao dosta toga da kaže, te je apelovao na Gradsku upravu i Gradonačelnika da ispoštuju ono što su usvojili i obećali.

"Ja kao predsjednik kluba obišao sam sve institucije u Zenici koje su bitne za reprogram poreskog duga NK Čelik. Pri dolasku našeg novog Generalnog direktora on je obišao ponovo sve institucije i obavio razgovore sa svim relevantnim ljudima koji mogu uticati da uđemo u proces reprograma. On je išao u Poreznu upravu u Zenici, zatim u Federalnu poreznu upravu, a stanje je tako da se nalazimo u mat poziciji i morali smo reagovati, te sazvati ovu press konferenciju. Ovom prilikom pozivam gradonačelnika Zenice da objavi dokument da je Gradsko vijeće usvojilo otpis dugova prema Javnim preduzećima, jer mi nemamo dokument da su javna preduzeća postupila prema odluci Gradskog vijeća, a računi su nam još uvijek blokirani. Rečeno nam je da će naša žalba biti razmatrana 16. oktobra, pozvao sam ih tri dana poslije i rekli su mi da ćemo dobiti odgovor napismeno. Do danas nismo ništa dobili. Tražimo samo da nam se pruži prilika da uđemo u proces reprograma i da vraćamo sve kako je dogovoreno”, izjavio je Memišević

Stanje u klubu nije nimalo dobro, a Grad im je pomalo okrenuo leđa.

"Dva mjeseca od Grada nismo dobili ni 1 KM, evo sada trebamo podijeliti plate igračima, nalazimo se u teškoj situaciji, situacija je dramatična i nadam se da ćemo svi zajedno prebroditi ovu krizu. Otpisom dugova i reprogramom Poreskog duga mi bi se riješili većine dugovanja, mnogi ljudi koji su pozajmljivali Čeliku donacije i slične stvari, također su voljni da većinu toga duga oproste, a da im se nešto isplati u kešu, tako da bi se ti dugovi mogli sanirati, samo je potrebna brzina, volja i zajedništvo.Nemamo mnogo vremena, do kraja godine ako ne riješimo ova krucijalna pitanja, iskreno bojim se za sudbinu kluba“, istakao je Memišević.

Generalni direktor kluba Ismet Đugum izvijestio je prisutne detaljnije o procesu reprograma.

"Kao što znate Uprava Čelika podnijela je zahtjev za reprogram poreskog duga u iznosu od 120 mjeseci, postigao se sporazum s njima, ali određena suma novaca nikada nije uplaćena. Čelik je imao obećanje od Grada da će preuzeti obaveze reprograma poreskog duga, ali do toga nikada nije došlo.  Zbog toga svega Poreska uprava je izdala rješenje kojim se odbija zahtjev NK Čelik za reprogramom duga. Čelik se žalio na to rješenje i naznačio da će Grad vraćati poreski dug, sada se ta žalba nalazi u Ministarstvu finansija kao što je to zakonom propisano.Ja sam bio u Poreskoj upravi Zenica, pa u Sarajevu, bio sam s Generalnim direktorom. Nakon toga ja sam izvijestio Gradonačelnika Zenice o tome i zamolio ga da se molbom obrati Ministarstvu finansija, gdje je nekad radio i da svojim autoritetom i iskustvom iskoristi to i pomogne nam u rješavanju ovog pitanja, kako bi se usvojila žalba, te da bi riješili pitanje reprograma. Vrijeme je prošlo, a mi nemamo informacija da li je Gradonačelnik išta poduzeo po tom pitanju. Nadam se iskreno da jeste, jer nemamo mnogo vremena i ako se ne usvoji ta žalba neće biti ništa od reprograma, a mnogi znaju šta nam onda predstoji“ istakao je Đugum.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Prisutnima se obratio i član Nadzornog odbora kluba Robert Jonjić.

"Prema dokumentaciji koju nam je dostavio Generalni direktor Čelika, klub je zaista uradio sve što je moguće u pitanju reprograma poreskog duga. Gospoda iz Federalnog ministarstva za finansije kazali su nam da žalba u vezi reprograma može potrajati nekoliko mjeseci pa čak i do dvije godine. Jedina osoba koja može ubrzati taj proces svojim autoritetom, iskustvom i poznanstvom jeste Gradonačelnik Fuad Kasumović. Ja ga ispred Nadzornog odbora kluba pozivam da preuzme odgovornost, iskoristi autoritet, da jednostavno kao prvi čovjek grada i prvi član kluba po novom statutu preuzme odgovornost i ispuni ono što je obećao. Nadzorni odbor kada je u pitanju stav oko otpisa dugova prema Javnim preduzećima i reprogramu duga, kada bi riješili ova dva pitanja, mi bi riješili skoro 75 posto dugovanja kluba koja ima, onda bi sigurno bili mnogo atraktivniji i zanimljiviji na tržištu. Imamo neriješena pitanja reprograma, ja ovim putem pružam podršku klubu u nastojanju da riješe ova pitanja. Nek Gradska uprava i Gradonačelnik urade ono što su obećali", kazao je Jonjić.

Zaprati NK Čelik, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
NK Čelik Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi