Rumuni tvrde: Član IO NSBiH u kladioničarskom skandalu

Otkriveni dokumenti njemačkog Tužilaštva

Rumuni tvrde: Član IO NSBiH u kladioničarskom skandalu

Midhat Šljivak

Rumunski mediji objavili su interesantnu priču o pokušajima namještanja utakmica u kojoj se spominje i ime člana Izvršnog odbora NSBiH i nekadašnjeg čelnika FK Slavija Dragana Kuline.

Rumunska Gazetta došla je u posjed dokumenata za proces oko namještanja utakmica koji se vode pred njemačkim Sudom i gdje su prvooptuženi hrvatski državljani Marijo Cvrtak i Ante Šapina.

U ovom dokumentu našlo se i ime Dragana Kuline, aktuelnog člana Izvršnog odbora NS BiH i nekadašnjeg prvog čovjeka FK Slavija iz Ističnog Sarajeva.

Kulina je navodno, bio spreman da namjesti prijateljski meč 2009. godine protiv Dinama iz Bukurešta i za to je trebao dobiti 30.000 eura.

Međutim, namještanje utakmice nije uspjelo zbog greške kladionica. Umjesto kluba iz Istočnog Sarajeva, kladionice su postavile ime Slavije iz Sofije, a kada je greška uočena utakmica je izbačena iz ponude i plan o namještanju nije uspio.

Bio je to februar 2009. godine, a u tom periodu je ekipu iz Istočnog Sarajeva pojačao Rumun Valentin Cristian Muscalu.

On je trebao biti spona između terena i ljudi koji su namještali utakmice. Muscalu je igrao za 10 klubova u karijeri. Obišao je kompletnu Evropu, a čak tri tima u  kojima je igrao povezivali su se sa kladioničarskom mafijom.

Njegove transfere je završavao izvjesni menadžer Rade Gavrilović koji je uzimao lijepe cifre vodajući Muscalua širom Evrope.

Bivši fudbaler Slavije odbio je navode o učešću u namještanju utakmica.

"Meni niko nikad nije ponudio da namjestim utakmicu", rekao je Muscalu, te je potvdio kako je Gavrilović uzimao ogorman novac kako bi ga vodio po klubovima.

"Vodao me po mnogim ekipama. Ugovori koje sam potpisivao nisu bili realni. On je uzeo više od 300.000 eura na meni jer je pravio dogovore sa klubom. Kada sam odlazio iz Slavije, trebao sam dobiti između 200 i 300 hiljada za potpis. On je međutim dogovorio sa klubom da mu daju taj novac, a ja sam dobio 60.000 eura", rekao je Muscalu.

U namještanje utakmica je uključen i prvi čovjek FK Baku Hafiz Mammadov kluba za kojeg je Muscalu također igrao.

"Dolazio je u Bosnu i Hercegovinu. Davao mi je džeparac i govorio mi je kako sam dobar čovjek i da me voli", naveo je u svjedočenju rumunski fudbaler.

Zaprati FK Sloboda, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sloboda Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi