Rusi su odigrali "najneugledniju utakmicu u povijesti"

Bez ikakvog smisla

Rusi su odigrali "najneugledniju utakmicu u povijesti"

Edmir Škorić

Seniorska ruska nogometna reprezentacija je zbog sankcija ostala bez nastupa u baražu za Svjetsko prvenstvo u Kataru.

Rusi su 24. marta trebali da igraju u Moskvi protiv Poljske, ali je invazija njihove vojske na Ukrajinu, koja traje od 24. februara, poremetila sve. Uslijedile su sankcije FIFA-e i UEFA-e i Rusija i njeni klubovi su doslovno "izbrisani" iz evropskog nogometa.

Za utjehu je Rusima ostalo da organizuju utakmicu koja je odigrana i koju su čak i neki ruski mediji nazvali "najneuglednijom i najmanje transparentnom utakmicom u povijesti reprezentacije Rusije.

Naime, selektor Rusije Valeri Karpin odlučio je okupiti veliki broj igrača, što standardnih prvotimaca, što mladih talenata iz Zenita, CSKA, Spartak i ostalih ruskih timova. Na kraju, odigran je famozni susret prvog tima protiv omladinaca. Rezultat je bio 1:0 za prvi tim.

"Bio je to dobar sparing!", objavljeno je na Twitteru Ruskog nogometnog saveza, uz fotografije nasmijanog selektora Karpina koji se susreo s mladim navijačima.

Championat.com je otkrio detalje ovog događaja, iako se na početku ispričao što nema snimaka sa ove utakmice koja je za mnoge apsurd.

Oglasi

"Možda je to bila najneuglednija utakmica u povijesti ruske reprezentacije. Nije bilo TV prijenosa. Nije bilo ni publike. Ulaznice se nisu prodavale. Na tribinama su sjedile 73 osobe - bilo je 40 novinara, nekoliko nogometaša i djece. Igrači Spartaka i CSKA, djeca iz sirotišta i djeca s cerebralnom paralizom. A što se tiče same utakmice, teško je suditi. Vjerojatno nema smisla s obzirom na eksperimentalne sastave", objavio je navedeni portal.

Ovu utakmicu je i prije njenog odigravanja kritikovao Andrej Aršavin, legendarni bivši ruski reprezentativac koji sada radi sa omladincima u Zenitu.

"Čuo sam da je savez trebao organizovati utakmicu koja bi bila otvorena za navijače, a to bi već tada imalo smisla, ali ovo je nešto što ne mogu smatrati normalnim i u ovoj utakmici ne vidim nikakav smisao", kazao je Aršavin.

Rusi dodaju da na tribinama nije bilo transparenta.

"Sada je trenutak kada se nadamo povratku na međunarodne turnire. Transparenta nije bilo, jer je i jedan provokativan mogao utjecati na situaciju Rusa", piše stranica championat.com.

Za sada se ne zna kada će se ponovo sastati ruski igrački kadar, ali pod sankcijama FIFA-e i UEFA-e njihova okupljanja izgledaju bezazleno i besmisleno, iako selektor Karpin vjeruje da je "bolje išta nego ništa".

Top Komentari

Pajkan
Sami sa sobom jedino i mogu.
5 1
emanuelmacron
samo ratovat znate,debilski narod ko i ova nasa plemena,otac vas j.
5 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi