Govorio da je ponosan što je Rus, a sada svoju zemlju šokirao i dobio status izdajnika

Dzyuba odbio poziv reprezentacije

Govorio da je ponosan što je Rus, a sada svoju zemlju šokirao i dobio status izdajnika

Endin Čaušević

Kapiten reprezentacije Rusije, Artem Dzyuba, ponovo se našao u centru pažnje.

Dzyuba je bio na meti kritika ukrajinskih sportista jer se nije oglašavao o invaziji Rusije na Ukrajinu, a kada je to uradio poručio je da je on protiv ratova, ali da je također ponosan što je Rus.

Mnogi fudblaeri iz Ukrajine su nakon toga žestoko kritikovali Dzyubu, a tu su se posebno istakli Andriy Yarmolenko i Vitaliy Mykolenko. No, ubrzo nakon toga ruski napadač im je odgovorio.

"Nisam želio komentarisati ništa na temu događaja o Ukrajini dok se sve ne završi. Nisam želio, ne zato što me je strah, već zbog činjenice da nisam stručnjak za politiku. Nikad to nisam bio, niti ću kad biti za razliku od brojnih naučnika i virologa koji su se nedavno pojavili na internetu", započeo je izlaganje Dzyuba i nastavlja:

"Kao i svaka osoba imam vlastito mišljenje. Kako sam uvučen u ovo s brojnih strana, onda ću reći svoje mišljenje. Protivim se bilo kakvom ratu, jer je to strašna stvar.. Također sam protiv bilo kakvog nasilja i mržnje, nacionalne diskriminacije".

"Ne stidim se što sam Rus. Ponosan sam na to. Ne shvatam zašto sportisti moraju da pate. Protiv sam dvostrukih aršina. Zašto neki mogu raditi sve, a koplja se lome na nama? Zašto se svi protive politici u sportu, a kada se ukazala prva šansa da se kazni Rusija, principi se zaboravljaju?"

Oglasi

"Ponavljam, rat je užas i u ovakvim situacijama ljudi pokazuju svoje pravo lice. Koliko je bijesa, prljavštine izraženo prema ruskom narodu bez obzira čime se bave? Sve te uvrede i prijetnje prema Rusima kreiraju još više negativnosti. Rat će se završiti, ali ljudski odnosi će ostati. Oni se ne mogu vratiti. To zapamtite".

"Za sve kolege čije su zadnjice na ugodnim imanjima u Engleskoj i govore užasne stvari. Ne možete nas vrijeđati, nama je sve jasno. Mir svima", rekao je Dzyuba.

Međutim, čini se da se Dzyuba sada predomislio i odučio je na izraženiji način da pokaže da je protiv ruske invazije. Naime, on je odbio poziv selektora reprezentacije Rusije i poručio je da neće doći na naredno okupljanje.

Napadač Zenita poručio je da nije spreman sada da igra za reprezentaciju zbog svega što se dešava, te da u Ukrajini ima dosta rodbine koja je ugrožena zbog svih dešavanja u ovoj zemlji.

"Zbog teške situacije u Ukrajini gdje ima dosta robine izvinio se i zamolio me da ne bude na narednom spisku. Zbog toga nisam odlučio da ga pozovem jer znam da mu je teško i treba to da poštujemo", rekao je selektor Valeri Karpin.

Ipak, javnost u Rusiji to nije baš prihvatila na najbolji način, a režimski mediji su odmah Dzyubu prikazali izdajnikom i poručili da je neoprostivo što je odbio da igra za Rusiju.

Top Komentari

K79
pa protiv koga igraju protiv Bjelorusije ili Kine ili ce se podijeliti između sebe na male ?! :D
4 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi