Rusi su za kratko vrijeme pali nisko

Najgori protivnik iz šestog šešira

Rusi su za kratko vrijeme pali nisko

Nakon osvojene titule 2007. godine, trećeg mjesta na Eurobasketu 2011. godine te bronce u Londonu, Rusi su potonuli u Sloveniji. U pet utakmica četiri poraza. Ni u posljednjim kvalifikacijama nije izgledalo dobro.

U prve dvije utakmice dva poraza, od toga jedan u susretu sa Švicarskom. Na kraju je i omjer 2-2 bio dovoljan za plasman na Eurobasket. Nažalost, mi nismo imali sreće od svih selekcija koje su bile u tom posljednjem šeširu, dobili smo Ruse. Kurbanov, Ponkrashov, Mozgov, Karashev, Antonov, Voronov, Zubkov, Sokolov su između ostalih podnijeli teret kroz četiri utakmice kvalifikacija.

Mozgov je bio prvi strijelac sa 12 poena po utakmici, Kurbanov je imao 8.5 skokova po utakmici, dok je Ponkrashov bio najbolji asistent. Ekipa je ostala na prosjeku od 78.3 po susretu, skakački su na 40.3 skoka. Evgeny Pashutin je nakon mladih selekcija i rada u stručnom štabu seniorske, dobio je priliku da samostalno radi sa najboljom selekcijom.

Ostaje pitanje šta će biti sa Karashevim koji nosi dres Brooklyna, Shved je također u NBA ligi (Philadelphia), tako da nije isključeno da ipak Pashutin ima nešto drugačiji roster u Francuskoj. Niti sa Rusima nemamo pretjerano dobra iskustva. Igrali smo u kvalifikacijama, kasnije na Eurobasketu
1997. godine, četiri godine kasnije u Turskoj i još čekamo na pobjedu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.