Rusi u četvrtfinalu Eurobasketa

Rusija - Makedonija 71:69

Rusi u četvrtfinalu Eurobasketa

Edmir Škorić

U jednoj veoma dramatičnoj završnici Rusija je ostvarila pobjedu protiv Makedonije i tako se plasirala u četvrtfinale Eurobasketa.

Završena je prva utakmica posljednjeg kola grupe E i to pobjedom Rusije u veoma dramatičnoj završnici. Makedonija je na kraju mogla doći i do produžetaka, ipak pri rezultatu 71:69 za Ruse Mirakovski nije uspio pogoditi u posljednjem napadu.

Najdominatniji u redovima Rusa bio je Timofej Mozgov i sigurno je glavni krivac za poraz Makedonaca. Dakako, obje momčadi u utakmicu su ušle samo sa jednim jedinim ciljem - pobjedom. Dosta nervoze sa obje strane, ipak prva četvrtina pripala je Rusiji (14:10):

A onda izvrsni Mozgov vodi svoju selekciju na 30:21, no uporni Makedonci do poluvremena smanjuju na samo četiri koša zaostatka (33:29). U posljednju dionicu utakmice ušlo se sa svim opcijama, budući da je na semaforu rezultat glasio 49:49. Iskusni Rusi padaj u prvom dijelu posljednje četvrtine, da bi poenima Bikova i McCartyja izjenačili (58:58).

Gečevski je zbog povrede koljena posljednjih pet minuta morao izaći. Fridzon je u posljednjim napadima pri rezultatu 71:69 poklonio jednu loptu Makedoncima, Mirakovski je imao šest sekundi da donese produžetke ili pobjedu svom timu, no na kraju je promašio i ostalo je dva poena razlike za Ruse koji slave svoj prolaz u četvrtfinale.

Francuska i Grčka međusobno će igrati za prvo mjesto, te će za protivnika imati Tursku, Sloveniju, Srbiju ili Španiju. Francuzi još uvijek nisu poraženi, dok se Grci nadaju prekidanju katastrofalnog niza u ogledima sa Francuskom, od sedam utakmica sedam su puta poraženi.

Grupa E:
Rusija - Makedonija 71:69
Francuska - Grčka
Hrvatska - Njemačka

Poredak:
1. Francuska 8 (-1)
2. Rusija 8
3. Grčka 7 (-1)
4. Makedonija 6
5. Hrvatska 5 (-1)
6. Njemačka 5 (-1)


NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.