Šta će raditi Rusi za vrijeme Mundijala? Ublažit će bol "bojkotom" na svoj način

FS Rusije je suspendovan

Šta će raditi Rusi za vrijeme Mundijala? Ublažit će bol "bojkotom" na svoj način

A. Čaušević

Da nisu započeli agresiju na Ukrajinu ruski fudbaleri bi se sada možda pripremali za Svjetsko prvenstvo. Kako su suspenovani FS Rusije je pronašao svojevrsni način da "bojkotuje" Mundijal u Kataru.

Naime, dok će u svim zemljama lopta se zaustaviti i sve biti fokusirano na najvažniji sportski događaj ove godine, to neće biti slučaj sa Rusijom.

U nedjelju će biti odigrane posljednje utakmice tamošnjeg prvenstva i nakon čega slijedi pauza od četiri mjeseca, međutim daleko od toga da se fudbal neće igrati.

Nakon što Dinamo i CSKA odigraju moskovski derbi slijedi zimska pauza te se prvenstvo nastavlja na proljeće, a u međuvremenu će se igrati Kup.

Kada su saznali za suspenziju Rusi su odlučili da promijene format Kup takmičenja te će se utakmice igrati do 27. novembra.

Tako se Kup ove seone igra sa grupnom fazom, a kada počne Svjetsko prvenstvo tamošnji klubovi će odigrati dva posljednja kola grupne faze.

Oglasi

Utakmice će se igrati 222. i 23. novembra, odnosno 26. i 27. novembra. Najbolje dvije ekipe iz četiri grupe će se plasirati u četvrtfinale.

Kako je FS Rusije suspendovan, Rusi su odlučili produžiti sezonu te će se fudbal igrati do decembra, posebno zbog činjenice da neki od tradicionalnih učesnika u Evropi poput Zenita nisu imali međunarodnih obaveza u ovoj godini.

Kako sada stvari stoje ruski klubovi će pripreme za narednu polusezonu početi sredinom januara. Većina klubova će se pripremati u Turskoj.

Inače, ukidanje suspenzije se ne nazire. Rusija uopšte neće nastupiti u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2024. godine što je jasan signal da UEFA razmišlja na duže staze kada je u pitanju ruski status.

Ipak, bez obzira na to, ruska liga je i dalje atraktivna za bh. fudbalere gdje su ljetos stigli između ostalih Amar Rahmanović, Ivan Bašić i Igor Savić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi